
- Yurt Dışı Röportajları
- Yazılar
Japon Devlet Bursuyla 2001 Yılında Japonya'ya
16 Ocak 2022
Japon devletinin lisans bursuyla 2001 yılında Japonya'ya gelen BD Bey, şu anda Japonya'da bir Amerikan firmasında pazarlama bölümünde çalışıyor. BD Bey, Japonya hikayesini bizlerle paylaştı. Keyifli okumalar dileriz 🥳
"Japonya'ya özel bir ilgi ve merak varsa, bunun için 1-2 senenin yeterli olacağını; bundan fazlasının dışlanmışlık ve yalnızlık duyguları aşılayacağını söyleyebilirim..."
Merhaba, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
- Ben BD. Yaşım 41, mesleğim pazarlama. Bir ABD şirketinin Japonya ofisinde marketing division'da çalışıyorum.

Japonya'ya ne zaman ve nasıl gittiniz? Somut bilgiler vererek açıklayabilir misiniz?
- 2001 yılında Japon devletinin lisans bursuyla geldim. O yüzden Türkiye'de okuduğum üniversiteyi 3. sınıfta bıraktım.
Neden yurt dışında yaşamak istediniz?
- "Yurt dışında yaşamak" diye bir amacım yoktu; zaten Almanya doğumluyum. Ama bu burs fırsatı bana Türkiye'den ve ailevi sorunlardan uzaklaşmak için iyi bir bahane oldu.
BD Bey...
Araştırma sürecinde sizi en çok zorlayan şey ne oldu ve nasıl çözdünüz o sorunu?
- Araştırma süreci olmadı, Japon büyükelçiliğinde bir sınav olduğunu duydum, ona çalıştım (sorular çok kazıktı, Japonca - İngilizce haricinde dünya tarihi, coğrafya vs. soruları da vardı.) ve kazandığımı öğrenince gelmeye karar verdim.
İlk kez giderken, toplam masraflarınız için minimum ne kadar para gerekti?
- Uçak bileti (Almanya aktarmalı) gönderildi, cebime de 1,000 USD civarında para koyup gittim.
Vize alırken tecrübe ettiklerinizi somut bir şekilde paylaşabilir misiniz?
- İlk vizem Japon milli eğitim bakanlığı sayesinde aldığım öğrenci vizesiydi. Sınavı kazanmamla otomatik olarak bu vizeye hak kazandım. (Bu arada yenilemeyi unutum 2 seneye yakın "kaçak" yaşadım ama onlar da benim kötü niyetli olmadığımı; sadece aptal olduğumu anlayıp affetti.)
Japonca'yı ne kadar sürede ve nasıl öğrendiniz? İngilizce seviyeniz giderken nasıldı ve şimdi nasıl?
- Japonya'ya gelmeden önce biraz Japonca biliyordum, İngilizcem de (Japonca bilmeyen yabancılarla İngilizce konuşma mecburiyeti olduğu için) Japoncam da Japonya'ya geldikten sonra ilerledi.
Yaşamakta olduğunuz evi nasıl buldunuz ve kirası ne kadar?
- Öğrencilik hayatımda 15-20 m2'lik odada da yaşadım, ama şu an bir aile babasıyım ve Kobe'nin popüler bir semtinde, kirası 1600 USD civarında olan bir evde yaşıyorum. Bu arada bu sene müstakil bir ev alacağım, nerede alacağımıza karar vermeye çalışıyoruz. (Çocukların okulu vs. hesaplamak gereken çok şey var.)
Okulunuzu/İşinizi ne yaparak buldunuz?
- Okulumu (Tokyo Üniversitesi) sınavla kazandım, şirketimi ise ben bulmadım; onlar beni buldu. (head hunting)
Japonya'da yaşamak isteyenlere de yararlı olacağını düşündüğünüz somut bilgiler verebilir misiniz?
- Japonya'da yaşamak isteyeceklere verebileceğim en samimi tavsiye, eğer mümkünse Avrupa veya Amerika (ABD veya Kanada) dolaylarına bakmaları olur. Eğer Japonya'ya özel bir ilgi ve merak varsa da bunun için 1-2 senenin yeterli olacağını; bundan fazlasının dışlanmışlık ve yalnızlık duyguları aşılayacağını bilmelerini isterim.
Hayatımda en uzun yaşadığım ülke Japonya olduğu için ben artık bu "yabancılık" kısmını aştım; ama dürüst olmak gerekirse Japonya yaşanacak; daha doğrusu hayata alışmak için uğraşmaya değecek bir ülke değil. Görün, eğlenin, ama tiryakisi olmayın.
Yaşadığınız ülkenin sağlık sistemi hakkında genel bir bilgi verebilir misiniz? Hiç hastaneye gittiniz mi?
- Sağlık sistemi harika. Çocuklar için zaten hastane masrafı yok, biz yetişkinler de (afedersiniz) ota moka özel kliniklere gidip ilaç alıyoruz. Hem ucuz hem kaliteli. (Tedavi ve ilaç ücretinin %70'ini devlet karşılıyor.)
Çizzgi olarak çok teşekkürler ederiz 🥰
En Son Eklenen Röportajlar
Yurt dışına gidenler neler yaparak orada iş buldular, ne gibi sorunlarla karşılaşıp o sorunları nasıl çözdüler. Sizler için derlediğimiz röportaj serileri.






















