Almanya'da Akademisyen Olarak Çalışmak

11 Ocak 2023
Almanya'da Akademisyen Olarak Çalışmak

Doktorasını Almanya'da yapıp şimdi orada akademisyen olarak çalışan Ozan Bey tecrübelerini Çizzgi ile paylaştı. Keyifli okumalar 🥳

"Bence en büyük sorun hayatın beklenmedik ölçüde farklı olması..."

Merhaba, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

- Merhaba, ben Ozan, 33 yaşındayım, akademisyenim.

Ozan Altınok
Ozan Altınok33 yaşındaAkademisyen

Yaşadığınız ülkeye ne zaman ve nasıl gittiniz acaba?

- Almanya’ya yaklaşık 5 sene kadar önce geldim. Burada ilgimi çeken bir doktora pozisyonu bulmuştum, bunun üzerine buraya taşındım, sonrasında da en azından bir süre daha burada kalmaya karar verdim.

Peki neden yurt dışında yaşamak istediniz?

- Benim için bu çok seçim gibi olmadı. Ben yüksek lisansımı bitirirken o dönemki yüksek lisans danışmanım barış için akademisyenler davasında yargılanmaya başlamıştı. Ben aslında Türkiye’de kalmayı epey istiyordum, fakat o sırada kalmam durumunda akademide rahat bir şekilde var olmayacağımı tam olarak idrak etmiş oldum. Sonra fark ettim ki, aslında kalmak da mümkün değilmiş akademiden vazgeçsem bile, çünkü zaten herkes gidiyormuş.

Gezmelerde...Gezmelerde...

Araştırma sürecinde sizi en çok zorlayan şey ne oldu ve nasıl çözdünüz o sorunu?

- Redde alışmak belki bir sorun. Çok fazla birbirine bağlı uzun bir süreç, ve çok sayıda redle karşılaşabiliyor insan, buna rağmen kuvvetli bir inatla devam edebilmek hep kolay değil.

Ben daha çok benzer durumdaki insanlarla konuşarak “çözdüm” sanırım, tek olmadığınızı, bunun zaten böyle bir süreç olduğunu öğrenmek insanı umutlandırıyor.

İlk kez giderken toplam masraflarınız için minimum ne kadar para gerekti?

- Ben zaten maaş alacağım için, özel bir birikime ihtiyacım olmadı, ilk ayki harcamalar falan die yanımda 1000 Euro gibi bir para vardı sadece.

Vize alırken tecrübe ettiklerinizi somut bir şekilde paylaşabilir misiniz?

- Ben vize alırken, 2017'de çok yoğunluk olmasına rağmen altyapı yine de sağlamdı. Yaklaşık belki 100 Euro gibi bir şey ödemişimdir her şey dahil, iki hafta içinde de çözüldü. Şimdiki durumu görünce nasıl şanslıymışım diyor insan cidden.

Gittiğiniz ülkenin dilini ne kadar sürede ve nasıl öğrendiniz? İngilizce seviyeniz giderken nasıldı ve şimdi nasıl?

- Dil öğrenmek biten bir şey değil. Şimdi Almanca akıcı şekilde konuşuyorum, ama hala bırakın Türkçe’yi, İngilizce’de olduğum kadar bile rahat değilim henüz. İngilizcem iyiydi, şimdi daha sık kullanmayla epey rahat hissediyorum İngilizce’de, fakat tabi ki anadil gibi olmuyor.

Yaşamakta olduğunuz yeri nasıl buldunuz ve kirası ne kadar?

- İnternetten buldum, burada baya yaygın internetten ilan bulup sonrasında bakmak, fakat oldukça da yorucu, kiralık bir yer için 15 talip oluyor bazen. Kira her şey dahil 1100 Euro, epey merkezi bir yerde, 85 m2 kadar bir ev.

Evde benEvde ben

İşinizi ve okulunuzu ne yaparak buldunuz?

- Hem okul hem iş aynıydı benim için doktora pozisyonu olduğundan. İnternette bu tip ilanların olduğu bir site vardı, oradan buldum. Siteye buradan erişebilirsiniz.

Yaşadığınız ülkede okumak isteyenlere de yararlı olacağını düşündüğünüz somut bilgiler verebilir misiniz?

- Sanırım en faydalı olabilecek şey, benim keşke bilseydim diyebileceğim şey yani, insanın beklemediği şeylere hazırlıklı olması gerektiği. Anneannem bir de hep “Allah iyi insanlarla karşılaştırsın” derdi, sanırım bunun önemini de insan unutuyor zaten oturmuş bir çevresi olunca, dayanışma adına dayanışmaya değer vermeyi akılda tutmak gerek bence gurbette.

Yaşadığınız ülkenin sağlık sistemi hakkında genel bir bilgi verebilir misiniz. Hiç hastaneye gittiniz mi?

- Komik şekilde, şimdi hastaneden yazıyorum. Burada sağlık “sistemi” kaynaklar açısından çok iyi. Yani Türkiye’deki kamu sağlık hizmetinden çok daha fazla emek, kaynak ayrılabiliyor bir kişiye bu çok güzel. Fakat sağlık durumunu iletmek başka dilde çok zor, bir tercüman (amatör anlamda, arkadaşınız olarak da olsa) oldukça faydalı olabiliyor. Abi tüm yapının nasıl işlediğini öğrenmek de çok kolay değil. Sağlıkta özellikle Türkiye’den buraya geldiğiniz durumda karşılaştığınız çeşitli tip ırkçılıklar da oluyor, bunlarla mücadele etme yollarını bilmemek oldukça üzücü olabiliyor.

Eklemek istediğiniz başka bir şey veya yaşadığınız herhangi bir sorun var mı?

- Ya bizim burada kurulu düzenimiz var şimdi, yoksa yani 😀 Bence en büyük sorun hayatın beklenmedik ölçüde farklı olması. Yani insanın ne isteyip neyle karşılaştığı, hangi ihtiyacını neyle karşılayabildiğini bile bilmediği bir yerde olduğunu unutmamak lazım gurbette. İnternetten de olsa, bu deneyimleri paylaşabilecek bir arkadaşınızın olması çok önemli, insan ancak öyle anlıyor içinde bulunduğu durumu.

Almanya'da gösteri...Almanya'da gösteri...

Yurt dışına çıkmadan veya orada yaşamaya başlamadan önce keşke bilseydim dediğiniz bir şey var mı Kendi deneyimlerinizden yola çıkarak bir tavsiyede bulunabilir misiniz?

- Keşke bu kadar “kolay” olmadığını bilseymişim diyorum. Yani pişman olduğumdan değil ama, ben hayatım çok az değişecek sanmıştım, neden bilmiyorum fakat öyle düşünmüştüm. Bunun çok geniş bir öğrenme süreci olacağını akıldan hiç çıkarmamak gerek.

BenBen

Çook teşekkür ederiz Çizzgi olarak 😊

En Son Eklenen Röportajlar

Yurt dışına gidenler neler yaparak orada iş buldular, ne gibi sorunlarla karşılaşıp o sorunları nasıl çözdüler. Sizler için derlediğimiz röportaj serileri.
Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e Taşınmak
Volkan Aktan
Avustralya
26 Ağustos 2023Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e TaşınmakTurizmci
İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine Çalışmak
Yiğit Nuhuz
İngiltere
14 Temmuz 2023İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine ÇalışmakBackend Yazılım Mühendisi
Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya Taşınmak
Murat Yüksel
Almanya
19 Hazīran 2023Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya TaşınmakYazılım Mühendisi
İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü Olmak
Beren Huzur
İngiltere
18 Hazīran 2023İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü OlmakSatış ve Reklam Direktörü
Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'ya
Çağlar Telef
İngiltere
6 Hazīran 2023Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'yaYazılım Mühendisi
Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a Taşınmak
Ege Uçak
Hollanda
29 Mayıs 2023Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a TaşınmakYazılım Mühendisi
Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora Yapmak
Alperen Keleş
Amerika
27 Mayıs 2023Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora YapmakDoktora Öğrencisi
Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine Çalışmak
Ayşe Köse
Belçika
18 Nīsan 2023Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine ÇalışmakDoktora Sonrası Araştırmacı