Melbourne’da Proje Yönetimi Bölümünde Öğrenci Olmak

16 Mart 2023
Melbourne’da Proje Yönetimi Bölümünde Öğrenci Olmak

Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümünden mezun olup öğrenci olarak Melbourne'a giden Zeynep Hanım'ın tecrübeleri. Keyifli okumalar dileriz 🥳

"İngilizceniz ne kadar iyi olursa olsun, Avustralyalıları anlamaya çalışırken yoruluyorsunuz ilk 1 ay..."

Merhaba, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

- Merhaba! Ben Zeynep Şeniş. 1992 senesinde Eskişehir’de doğdum. Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümü mezunuyum. 6 aydır Melbourne’da yaşıyorum. Burada Greenwich Management College’da Project Management bölümünde okuyorum.

Zeynep Hanım'ın Twitter hesabı: https://twitter.com/zsenis

Zeynep Şeniş
Zeynep Şeniş30 yaşındaÖğrenci

Yaşadığınız ülkeye ne zaman ve nasıl gittiniz acaba?

- Avustralya maceram, 2021 senesinin Kasım ayında Kanada’dan red yememle başlamış oldu aslında. Aklımdaki diğer seçenek olan Avustralya’yı denemeye karar verip 13 Nisan 2022’de öğrenci vizesine başvurdum, 22 Eylül 2022’de buraya geldim.

Melbourne Günleri...Melbourne Günleri...

Peki, neden yurt dışında yaşamak istediniz?

- Bu soruya verebileceğim çok fazla cevap var aslında. Karakterine kırılmadan bükülmeyi öğretmen gerekiyor. Bunu da en iyi sen yapıyorsun. Kendini tanıman gerekiyor, kaçımız kendisini gerçekten tanıyordur ki? Güvende hissettiğin yerleri bir bir ardında bırakıp; kendinin yeni versiyonlarına, deneyimlediğin başka kültürlerden de aldıklarını katman gerekiyor. Bir iksir gibiyiz aslında. Bu saydıklarımın hepsi bizi inşa eden şeyler bence. İşte tüm bunlar ve bitmek bilmeyen bir merak beni bu yola sürükledi.

Araştırma sürecinde sizi en çok zorlayan şey ne oldu ve nasıl çözdünüz o sorunu?

- Araştırma sürecim oldukça kısa sürdü danışmanım sayesinde. Bölüme karar verdikten sonra okulu da 2-3 gün içinde bulmuştuk. Herhangi bir sorun yaşamadım.

Melbourne'da park...Melbourne'da park...

İlk kez giderken, toplam masraflarınız için minimum ne kadar para gerekti?

- Miktarı tam olarak hatırlayamıyorum fakat bankada sanıyorum ki yaklaşık 30-40 bin Avustralya doları göstermek gerekiyordu. Bu miktar tabii ki okuduğunuz bölüme ve süresine göre değişiklik gösteriyor. Örneğin benim bölümüm 1 yıllık olduğu için bankada 1 yıllık yaşam masrafı + okul ücreti olarak gösterdiğimizi hatırlıyorum.

Vize alırken tecrübe ettiklerinizi somut bir şekilde paylaşabilir misiniz? (ücret, süre vb.)

- Bu soruyu okuyunca gülümsedim baya. Anlatacak o kadar çok şey var ki o sürece dair. Vize ücreti ben başvururken 630 Avustralya dolarıydı. Vizeye başvurmadan önce, okuyacağınız süre artı 1 ay olarak da sağlık sigortası yaptırmanız gerekiyor. O da 400-500 AUD civarı tutmuştu. Bunlar cidden bizim için büyük meblağlar. Ardından, sizden vizeye başvurmanız için gerekli olan evrakların listesini veriyor danışmanınız. Görünce canınız baya bir sıkılıyor. Bütün bunları nasıl toparlayabilirim diyorsunuz. Toparlanıyor bir şekilde 😊

Benimle aynı yollardan geçmiş herkesin katılacağına emin olduğum tek şey niyet mektubunun önemi. Kanada vizesine başvururken yazdığım niyet mektubuyla Avustralya’ya başvururken yazdığım mektup arasındaki farkları görseniz ne demek istediğimi anlardınız. Sadece bu işi yapan insanlar var dünyada 😊

Sayfalar dolusu evrak (en az 30 sayfa ediyor), yüzlerce kez incelenmiş bir niyet mektubu, harcanmış tonla paradan sonra vizeye başvuruyorsunuz. Benim zamanım için konuşuyorum; işin en zor kısmının evrak toplamak olduğunu sanıyordum. Vizeye başvurduktan sonra 125 gün bekleyince öyle olmadığını anladım. Maalesef vizeye kesin gözüyle bakamadığınız için ne beklemeyi bırakıp hayatınıza devam edebiliyorsunuz ne de hayal kurabiliyorsunuz. Arafta kalıyorsunuz öylece. İşe gitmek zorundasınız ama müdürünüz her hafta soruyor, “Vizeden haber yok mu? Yerine eleman ilanı açmamız gerekiyor.”

Vizenin olumlu ya da olumsuz sonuçlandığını görebildiğiniz bir websitesi var. Günde en az 30 kere oraya girip bakıyorduk arkadaşlarla. Akıl sağlığımızı kaybetmeden çoğumuz aldık vizeleri neyse ki 😄

Arkadaşlarımla...Arkadaşlarımla...

İngilizce seviyeniz giderken nasıldı ve şimdi nasıl?

- İngilizceyle hiçbir zaman sorunum olmadı, akıcı bir şekilde konuşabiliyor ve söyleneni anlayabiliyorum. Ama İngilizceniz ne kadar iyi olursa olsun, Avustralyalıları anlamaya çalışırken yoruluyorsunuz ilk 1 ay mutlaka. Kendilerine has bir dilleri var. Çoğu kelime kısaltılıyor, yuvarlanıyor veya başka bir kelimeye evrilmiş durumda. Örneğin Mc Donalds’a Macca’s diyorlar. Veya “she’s apple” “it will be okay/ it is fine” anlamında kullanılıyor. Bunlara alıştıktan sonra her şey çok daha tatlı geliyor burada.

Yaşamakta olduğunuz evi/yeri nasıl buldunuz ve kirası ne kadar?

- Şu anki odamı buraya gelmeden 1 hafta önce bulmuştum Flatmates sitesinden. Sharehouse denilen bir konsept. Büyük, 8 odalı bir evde herkesin kendine ait bir odası var. Mutfak ve tuvalet ortak. Duş odanızda bulunuyor. Kirası haftalık 270 AUD, faturalar dâhil.

Okulunuzu ne yaparak buldunuz?

- Okulumu danışmanımın önerisiyle bulmuştum. Level 1 bir okuldu ben başvururken. Okulun Level 1 olması vize alma ihtimalinizi artırıyor diyebilirim.

Yaşadığınız ülkede okumak isteyenlere de yararlı olacağını düşündüğünüz bilgiler verebilir misiniz?

- Öncelikle iyi bir danışmanla çalışıyor olmak bu süreçte çok önemli. Danışman önerisi isteyenlere yardımcı olurum seve seve. İkinci olarak aklıma gelen şey ise; herhangi bir adım atmadan önce gitmeyi gerçekten kafaya koyduğunuzdan emin olun. O kadar uzaktayız ki. Kendinizi yapayalnız hissedeceksiniz ve bunun kolay veya kısa bir yolu yok. O yalnızlık hissi öyle zamanlarda geliyor ki bazen uykularınızdan uyanıyorsunuz bazen hiç uyuyamıyorsunuz. Ancak gerçekleştirmek istediğiniz hayallerinizin sizi buraya getirdiğini hatırlatınca kendinize kara bulutlar kalkıyor üzerinizden. Aileniz en iyi ihtimalle sizden 7 saat geride olacak. Bu, yazları 8 saat oluyor. Kısa dönemli dil okullarında okumak isteyenler için belki bu süreç görece kolay geçecektir ama yine de en az 3 ay kendi başınızasınız. O yüzden lokal arkadaşlıklar kurmak, insanlarla iletişim halinde olmak çok önemli.

Bunlar dışında burada para kazanmak ve kazandığınız parayla yaşamınızı sürdürmek çok kolay. Asgari ücretle bile rahat yaşıyorsunuz. İstediğiniz herhangi bir şeyi almak/yapmak için kısacık bir süre çalışmanız yeterli. 4 ay oldu geleli, hala markette harcadığım 100 birim paraya ve alışveriş arabasının doluluğuna hala hayret ediyorum.

Yaşadığınız ülkenin sağlık sistemi hakkında genel bir bilgi verebilir misiniz? Hiç hastaneye gittiniz mi?

- Az önce söylediğim gibi vizeye sağlık sigortası yaptırıp başvuruyorsunuz o yüzden oldukça rahat bir sistem var burada. Sağlık sigortanız pek çok devlet hastanesi/özel hastanede geçerli. Yıllık belirli bir miktarın altında kaldıkça; estetik, diş, göz tedavileri ve ameliyatlar hariç tüm tedavileri kapsıyor neredeyse. Hastaneye gitmedim, umarım zorunda kalmam.

Eklemek istediğiniz başka bir şey veya yaşadığınız başka sorunlar var mı?

- Buraya geldiğimden beri kimsenin ağzından siyaset ve ekonomi hakkında en ufak bir şey duymadım. Enflasyon yüksek biraz, ondan yakınmıştı birkaç arkadaşım. Ben de Türkiye’den bahsettim, sonra konuyu değiştirdiler 😊

Aile ve dostlukların özlemi hariç bir sorun yaşamadım.

Melbourne günleri...Melbourne günleri...

Çizzgi olarak çok teşekkür ederiz bu güzel röportajınız için 😇

En Son Eklenen Röportajlar

Yurt dışına gidenler neler yaparak orada iş buldular, ne gibi sorunlarla karşılaşıp o sorunları nasıl çözdüler. Sizler için derlediğimiz röportaj serileri.
Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e Taşınmak
Volkan Aktan
Avustralya
26 Ağustos 2023Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e TaşınmakTurizmci
İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine Çalışmak
Yiğit Nuhuz
İngiltere
14 Temmuz 2023İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine ÇalışmakBackend Yazılım Mühendisi
Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya Taşınmak
Murat Yüksel
Almanya
19 Hazīran 2023Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya TaşınmakYazılım Mühendisi
İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü Olmak
Beren Huzur
İngiltere
18 Hazīran 2023İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü OlmakSatış ve Reklam Direktörü
Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'ya
Çağlar Telef
İngiltere
6 Hazīran 2023Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'yaYazılım Mühendisi
Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a Taşınmak
Ege Uçak
Hollanda
29 Mayıs 2023Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a TaşınmakYazılım Mühendisi
Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora Yapmak
Alperen Keleş
Amerika
27 Mayıs 2023Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora YapmakDoktora Öğrencisi
Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine Çalışmak
Ayşe Köse
Belçika
18 Nīsan 2023Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine ÇalışmakDoktora Sonrası Araştırmacı