Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora Yapmak

27 Mayıs 2023
Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora Yapmak

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği'nden mezun olduktan sonra Amerika'ya doktora yapmak için giden Alperen Bey tecrübelerini Çizzgi ile paylaştı. Keyifli okumalar 😍

"Üniversiteye girdiğim andan itibaren yurt dışını keşfetmek, konfor alanımın dışına çıkmak her zaman aklımın içerisindeydi..."

Merhaba, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

- Selamlar, ben Alperen Keleş, 23 yaşındayım, Amerika’da University of Maryland College Park’ta(UMD) Bilgisayar Bilimi üzerine doktoramın 2. yılını bitiriyorum.

Alperen Keleş
Alperen Keleş23 yaşındaDoktora Öğrencisi

Amerika'ya ne zaman ve nasıl gittiniz? Somut bilgiler vererek açıklayabilir misiniz?

- ODTÜ Bilgisayar Mühendisliğinden Temmuz 2021’de mezun oldum, Ağustos ayında ise Amerika’ya doktoraya geldim. Beni doktoraya kadar götüren sürecin tamamını anlatmak çok uzun sürecektir(lisans araştırmaları, 2 adet yurt dışı stajı, 2 makale), anca kısaca açıklamaya çalışayım.

ODTÜ’de 2. sınıfta bir hocamla ağ güvenliği ve makine öğrenmesi üzerine araştırma yapmaya başladım, bu araştırmada bulunmam sayesinde ise yine 2. sınıfın yazında Almanya’da Erasmus+ Stajyeri olarak akademik projeler geliştiren bir girişimde çalıştım. Stajda edindiğim tecrübelerin de sonucunda arkadaşlarımla birlikte bağımsız bir araştırma projesine başladık. Hocamla yaptığım proje sonrasında bir araştırma makalesine dönüşürken, bağımsız yaptığımız projeyi ise konferansların öğrenciler için oluşturduğu Öğrenci Araştırma Yarışmasına(Student Research Competition) kısa makale olarak gönderdik.

Bu tecrübelerim sayesinde ise Amerika’da şu anda doktora yaptığım okuldaki 2. stajıma kabul edildim. Bunların hepsinin sonucunda hem UMD’den, hem de Imperial College London’dan tam burslu doktora kabulu aldım, UMD’de devam etmeyi tercih ettim.

Ben..Ben..

Neden yurt dışında yaşamak istediniz?

- Üniversiteye girdiğim andan itibaren yurt dışını keşfetmek, konfor alanımın dışına çıkmak her zaman aklımın içerisindeydi. Daha 1. sınıfa başladığım zamanlarda 2. sınıfta yurt dışında staj yapmak istediğimi söylediğimi hatırlıyorum. Hem stajda yaşadığım tecrübeler beni yurt dışında yaşayabileceğime ikna edince hem de yurt dışında yaşamanın bana ne kadar fazla şey kattığını gördüğümde mezuniyet sonrasında da yurt dışına gitmeye karar verdim. Hem ekonomik hem de kariyer anlamında yurt dışının avantajları ise beni sosyallik, ailemden ve arkadaşlarımdan uzakta yaşamak gibi negatif etkenlere rağmen yurt dışında kalmaya ikna etti.

Ben..Ben..

Araştırma sürecinde sizi en çok zorlayan şey ne oldu?

- Belirsizlik, bilgisizlik, kaynak eksikliği, ve bir standardın eksikliği. Doktora başvuruları öyle sabit kurallara göre yapılan başvurular değil. Her okulun istediği referans sayısı, istediği mektup formatı, başvuru ücreti, tarihleri, başvurudaki dökümanları, başvuru sistemi birbirinden tamamen farklı. Bu da benim gibi çevresinde de daha önce doktoraya giden çok insan olmayan, soru sorup kolayca cevap alabileceği bir ortamda bulunmayan insanları çok zorluyor. Sürecin belirsizliği, benim konu hakkındaki bilgisizliğim, internette bu süreci geçirmiş kişilerin kaynak üretmemesi, üretilen kaynakların ise ancak sınırlı bilgiler verebilmesi beni ciddi anlamda yordu.

Bu problemleri, birlikte çalışarak çözdük arkadaşlarımla. Birimizin yorulduğu yerde diğeri ona destek çıktı, İngilizce sınavından niyet mektuplarına kadar tüm süreçlerde birbirimize destek olduk, 4-5 kişilik bir ekip dünyanın farklı yerlerinde yüksek lisans ve doktoraya gelmeyi başardık.

İlk kez giderken toplam masraflarınız için ne kadar para gerekti?

Masraflar Hakkında
  • Uçak bileti: 400 Dolar(Katar üstünden 22 saatte gittim, önermem)
  • Ev depozitosu: 550 Dolar
  • İlk Kira: 550 Dolar
  • Ev Eşyaları: 1000-1500 Dolar(yatak odası ve mutfak eşyaları)

- Bunların yanında tabii küçük küçük pek çok masraf çıkabiliyor(ulaşım, faturalar, ilk maaşa kadar geçen zamanda harcamalar)

Vize alırkenki tecrübelerinizi paylaşır mısınız?

- Amerika’ya öğrenci olarak giderken F1 vizesi alıyorsunuz, 160 dolar randevu(DS-160) ücretinin yanı sıra 350 dolar servis ücreti ödüyorsunuz.

Randevular Türkiye’de ancak 1 yıl sonrasına verildiği için, 1 yıl sonrasına randevu alıyor, başvurunuzu hızlandırma başvurusunda bulunuyorsunuz. Sonrasında bu başvuru reddediliyor, Amerikan konsolosluğu kendi kafasına göre bir tarihte randevunuzu erkene çekiyor. Belirsizlikle dolu bir süreç olmasına rağmen benim tanıştığım yüzlerce kişinin hepsi aynı şekilde vize almayı başardı.

Gittiğiniz ülkenin dilini ne kadar sürede ve nasıl öğrendiniz?

- Zaten en baştan yeni bir yabancı dil öğrenmek istemediğim için sadece Amerika ve İngiltere’ye başvurmuştum. İngilizce seviyem üniversiteye başladığımdan beri C1 civarlarında seyrediyor, şu anda neredeyse yerliler kadar iyi olduğunu düşünüyorum. En çok problem yaşadığım konu ise konuşmaktan ziyade pasif dinlemek. İngilizce konuşmalarda %100 dikkatimi vermem gerekiyor Türkçe konuşmalardaki gibi birden fazla şey düşünüp bir anda dinleyemiyorum. İngilizce öğrenmeye 4. sınıfta devlet okulunda başladım, ondan itibaren dizi izleyerek ve ayrıca çalışarak kendimi geliştirdim.

New York’ta bir evsizle satranç oynarken...New York’ta bir evsizle satranç oynarken...

Yaşamakta olduğunuz evi nasıl buldunuz?

- İlk evimi okulun kampüs dışı oturum için hazırladığı bir siteden buldum. Bir ev arkadaşıyla birlikte 1100 dolarlık kirayı 2’ye bölerek 550 dolar kira, yanında yaklaşık 100 dolar fatura ödüyorduk. Şimdiki evimi kampüste yaşarken görüp, konuşup tuttum.

Evim..Evim..

Okulunuzu nasıl buldunuz?

- Okulumu, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği forumuna atılan bir staj ilanıyla buldum. Öncesinde okulumdan haberdar değildim, stajın ardından da doktoraya geldim.

Yaşadığınız ülkede okumak/çalışmak isteyenlere de yararlı olacağını düşündüğünüz somut bilgiler verebilir misiniz?

- Amerika’da yaşamak zor. Maaşlar yüksek ve imkanlar fazla olsa da, Türkiye’den çok uzak olmak, gidip gelmenin zor ve pahalı olması, ülkede sosyal güvenliğin olmaması, silahlanmalar, H1B gibi çalışma vizelerinin insanları rehin alması vb. gibi pek çok yaşamı zorlaştıran durum var. Evet fırsatlar ülkesi, ama aynı zamanda riskler ülkesi Amerika. Burada çalışmak isteyecek de çok, istemeyecek de. Eğer ki gelmeyi düşünüyorsanız, gittiğiniz yeri çok iyi araştırmanızı, size uygun olup olmadığını çok iyi düşünmenizi tavsiye ederim.

Arkadaşımla..Arkadaşımla..

Yaşadığınız ülkenin sağlık sistemi hakkında bilgi verebilir misiniz?

- Maalesef ki hiç hastaneye gitmedim, sağlık sistemiyle ilgili tek bilgim çok da güvenilir ve iyi olmadığı, genelde pahalı olduğu.

Yurt dışına çıkmadan keşke bilseydim dedikleriniz?

- Ne kadar zor olduğunu bilmek isterdim. Geçen yaz staj yapıyordum, bir gün akşam çıkıp bir kafede kafamı koyup ağlamaya başladım kendimi yalnız hissettiğim için, haftalardır her akşamımı tek başıma geçirmiştim nerdeyse. Para, imkanlar, tecrübeler hiçbir şey ifade etmiyor onları yaşayacak sizi mutlu eden insanlar yoksa yanınızda.

Ben..Ben..

Çook teşekkür ederiz Çizzgi olarak bu bilgi dolu röportaj için 🌸

En Son Eklenen Röportajlar

Yurt dışına gidenler neler yaparak orada iş buldular, ne gibi sorunlarla karşılaşıp o sorunları nasıl çözdüler. Sizler için derlediğimiz röportaj serileri.
Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e Taşınmak
Volkan Aktan
Avustralya
26 Ağustos 2023Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e TaşınmakTurizmci
İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine Çalışmak
Yiğit Nuhuz
İngiltere
14 Temmuz 2023İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine ÇalışmakBackend Yazılım Mühendisi
Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya Taşınmak
Murat Yüksel
Almanya
19 Hazīran 2023Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya TaşınmakYazılım Mühendisi
İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü Olmak
Beren Huzur
İngiltere
18 Hazīran 2023İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü OlmakSatış ve Reklam Direktörü
Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'ya
Çağlar Telef
İngiltere
6 Hazīran 2023Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'yaYazılım Mühendisi
Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a Taşınmak
Ege Uçak
Hollanda
29 Mayıs 2023Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a TaşınmakYazılım Mühendisi
Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora Yapmak
Alperen Keleş
Amerika
27 Mayıs 2023Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora YapmakDoktora Öğrencisi
Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine Çalışmak
Ayşe Köse
Belçika
18 Nīsan 2023Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine ÇalışmakDoktora Sonrası Araştırmacı