İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü Olmak

18 Hazīran 2023
İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü Olmak

İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Beren Hanım'ın, İngiltere'ye yerleşmeden önce ve yerleştikten sonraki yaşam tecrübeleri. Keyifli okumalar 😍

"İş bulmak için, İngiltere'ye geldikten sonra burdaki iş ilanı websitelerinde hesaplar oluşturdum..."

Merhaba, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

- Öncelikle merhabalar, ismim Beren Huzur, 38 yaşındayım, İzmir'liyim. Pamukkale Üniversitesi'nden 2009 yılında İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü tamamlayıp ve İngilizce Öğretmenliği formasyon sertifikasını alarak mezun oldum.

Mezun olduktan sonra Alsancak İngiliz Kültür Dil okullarında İngilizce öğretmeni olarak çalışmaya başladım, birkaç ay geçtikten sonra o zaman yeni açılan Karşıyaka İngiliz Kültür Dil Okullarına Eğitim Koordinatörü olarak görevlendirildim, sonrasında her iki şubenin Eğitim Koordinatörlüğünü sürdürdüm, bir yıl kadar sonra Bornava Şube Müdürü görevine getirildim. Bornova Şube Müdürlüğü görevim süresince İzmir'de bulunan toplam şube sayısı (İngiliz Kültür Dil Okulları, Amerikan Kültür Dil Okulları ve British Town Dil Okulları) 25'i bulunca Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmak üzere genel merkeze çekildim. Bu pozisyonda yaklaşık iki sene kadar görev yaptıktan sonra bir üst pozisyona çıkamayacağımı anladığım için (Genel Müdür'ümüz oldukça başarılı bir adamdı :)) kendi okulumu açmaya karar verdim.

British Town markasının Bursa Fomara temsilciliğini satın alıp Bursa'ya taşındım. Okulu 2014 yılında sıfırdan kurup Bursa'nın en büyük en prestijli okulu haline getirdim, Tofaş, MSC, Oldrati Group ve benzeri birçok firma ile yapılan antlaşmalar bu süreci daha da hızlandırdı. 2018 yılının Şubat ayında daha fazla Türkiye'de yaşamak istemediğime karar verip okulu satmaya karar verdim. Ağustos ayı içerisinde noter satış işlemlerini tamamlayıp okulu devrettim, Okul hâlâ Bursa'nın en büyük okullarından biri olmaya devam etmektedir.

Beren Huzur
Beren Huzur38 yaşındaSatış ve Reklam Direktörü

İngiltere'ye ne zaman ve nasıl gittiniz acaba?

- Okulumun satış işlemleri sürerken Temmuz 2018'de Bulgaristan'a gidip vatandaşlık aldım. Elbetteki bir ülkeye gidip bir günde vatandaşlık alamazsınız, eğer ki orda doğmamışsanız. Benim şansım orda doğmuş olmamdı.

O güne kadar da sadece Türk vatandaşıydım. Vatandaşlık işlemleri iki gün kadar sürdü, pasaportu aldığım gün de oyalanmadan Türkiye'ye geri döndüm. Bulgaristan'ın Avrupa Birliğinde olması da sadece uçak bileti alarak İngiltere'ye gelmemi sağladı. 10 Eylül 2018 tarihinde İngiltere'ye taşındım.

Big Ben önünde...Big Ben önünde...

Peki neden yurt dışında yaşamak istediniz?

- İngiltere'ye taşınmaya, sahibi olduğum okulu satmaya karar verdiğim gün karar verdim. Bu cümle nasıl bir örnek olur bilemiyorum ancak her şey yolunda giderken ve sanırım fazla monotona bağladığı için değişiklik istemem sonucunda bu kararı aldım. O zamana kadar yurtdışına çıkmak ya da yurtdışında yaşamak gibi bir düşüncem aslında hiç olmamıştı. Neden İngiltere? Sanırım onun cevabı da aslında mezun olduğum bölümde saklı.

Araştırma sürecinde sizi en çok zorlayan şey ne oldu?

-Doğruyu söylemem gerekirse, araştırma yapmadım, kuzenim Londra'da yaşadığı için sadece onunla telefonda görüştüm. Aklımdaki tek sorun yine kendi mesleğim üzerinde iş bulup bulamayacak olmamdı.

İki hafta kadar kuzenimde kaldıktan sonra onun evine yakın bir oda tuttum. Oda tutmak ne demek onu da burda öğrenmiş oldum. Çünkü bizim kültürümüzde bu tarz bir şey olmadığı için ilk başta garipsiyorsunuz, özellikle de kendi ülkenizde ailenizle bile yaşamazken başka milletlerden birkaç insanla aynı evi paylaşmak, ilk etapta en zor olan evet burasıydı.

Arkadaşımla...Arkadaşımla...

İlk kez giderken, toplam masraflarınız için minimum ne kadar para gerekti?

- Yani onu şu an çok net hatırlayamıyorum ama sanırım yaklaşık €1000 gibi bir rakam harcadım, o da Bulgaristan vizesi, orada harcadığım tutar, ve vatandaşlık işlemleri için. Vatandaşlık işlemleri eğer normal süreçte ilerlemesini istiyorsanız (6 ay kadar sürebiliyor), aslında oraya gitmeden konsoloslukta da yapabiliyorsunuz ancak bir günde tamamlanmasını istiyorsanız rakam biraz daha yukarı çıkıyor.

Vize alma sürecinizden bahsedebilir misiniz?

- Vize ihtiyacım sadece Bulgaristan'a gitmek için oldu. Ve evet olumsuz bir durum aslında oluştu, acenta hatası yüzünden, çünkü acenta başvuru işlemlerini yaparken beni konsolosluktan arayıp sorular sorabilecekleri konusunda uyarmadı, ve işlemi yapmak için de hotel rezervasyonu göstermiş, ki bunu da bana söylememişti. Konsolosluktan beni aradıklarında, nerede kalacağımı sordular, ben de kendilerine henüz hotel rezervasyonu yapmadığımı, tarih yaklaşınca yapacağımı söylediğim. Bu da bilgi tutarsızlığından dolayı vizemin redle sonuçlanmasına sebep oldu. O kadar komik ve sinir bozucuydu ki, düşünsenize orda doğmuşsunuz, sizinle birlikte 80 kişi daha vize başvurusu yapıyor ve tek red alan sizsiniz. Sonrasında tabi itiraz hakkımı kullanıp acenta ile birlikte işlemleri tek tek yeniden başında durarak tamamlayınca vize başvurum olumlu sonuçlandı.

Arkadaşlarımla...Arkadaşlarımla...

İngilizce'yi ne kadar sürede ve nasıl öğrendiniz? Dil seviyeniz nasıldı giderken ve şimdi nasıl?

Anadili seviyesinde İngilizce ve ileri derece de Fransızca konuşabiliyorum, dolayısı ile dil benim için bir engel değildi. Burda yaşarken sadece İngilizce'mdeki Türk aksanım silindi, yerini İngiliz aksanı aldı.

Yaşamakta olduğunuz evi nasıl buldunuz ve kirası ne kadar acaba?

- İngiltere'de özellikle kira rakamları biraz fazla. Ülkede yeniyseniz hemen size ev vermiyorlar, o sebeple oda tutmak zorunda kalabiliyorsunuz ki benim için de aynı durum geçerli. Şu anda yaşadığım ev 1+1 ve yaklaşık 4 senedir bu evde yalnız yaşıyorum. Ev için aylık masrafım (kira, elektrik, su, doğal gaz, ve ev vergisi) yaklaşık 2000 Poundu buluyor. Bu evi RightMove websitesinden buldum, emlakçıların yoğun olarak kullandığı bir site.

Sonrasında evi gördüm, tutma isteğimi onayladım, ve fakat siz onaylayınca da evi hemen tutamıyorsunuz, sizden referans, gelir belgesi ve kredi notunuzu kontrol etmek için banka hesap dökümanlarınızı talep ediyorlar, bunları gönderdikten sonra araştırmaları başlıyor onun sonucuna göre size evi verip vermeyeceklerine karar veriyorlar.

İşinizi ne yaparak buldunuz?

- İngiltere'ye geldikten sonra burdaki iş ilanı websitelerinde hesaplar oluşturdum, CV'mi yükledim, başvurular yaptım, bir çok şirkete iş görüşmesine gittim, bazılarını ben beğenmedim, bazıları ise ülkede yeni olduğum ve burda iş tecrübem olmadığı için CV'mi beğenseler de olumsuz dönüş yapmak zorunda kaldılar.

Şu anda çalıştığım şirket ile Ekim 2018 yılında ilk görüşmeyi gerçekleştirdim, sonrasında yazılı, sözlü mülakatlar, yüz yüze ve telefon görüşmeleri ile aşamaları başarıyla tamamlayıp işe Business Development Executive olarak alındım, işe alınma süreci yaklaşık 4 ay sürdü, 2 Ocak 2019'da işe başladım. Şu anda Head of Business Development olarak görevimi sürdürüyorum. Satış ve Reklam departmanının başıyım diyebiliriz, bana bağlı yaklaşık 30 kişilik bir ekibi yönetiyorum.

Ben...Ben...

Yaşadığınız ülkede okumak/çalışmak isteyenlere de yararlı olacağını düşündüğünüz somut bilgiler verebilir misiniz?

"Benim, Çizzgi okuyucularına yardımcı olabileceğim yer çalıştığım şirkete ait olan dil okulu kanadı olabilir..."

- İngiltere, 30 Haziran 2021 tarihinde Avrupa Birliği'nden tamamen ayrıldığı için artık Avrupa Birliği vatandaşları ne yazık ki gelip çalışamıyorlar, ülkeye sadece senede 6 ay vizesiz girişlerine izin veriliyor, bu da çalışma izni olmaksızın yapılıyor.

Türk Vatandaşları için bu süreç hep çok zordu. Ankara Antlaşması ile şanslı olanlar gelebiliyordu, fakat çalışma izinleri olmuyordu, Self-Employed olarak kendi şirketlerini açıp sadece orada çalışmalarına onay veriliyordu, sınırsız oturum izni aldıklarında çalışma iznine sahip olabiliyorlardı, ki bu da 7 sene demek oluyor.

Şu anda yanlış bilmiyorsam, Ankara Antlaşması'nın adı ve gerekliliklerinde düzenlemeler oldu, ancak süreç yine aynı şekilde devam ediyor. İngiltere için en kolay yol Yüksek Lisans eğitimi ile başlıyor, Tier 4 vizesi ile gelebilirler, bu vize öğrencilere aynı zamanda 20 saat çalışma izni veriyor.

Bu noktada benim takipçilerinize ya da danışanlarınıza yardımcı olabileceğim yer çalıştığım şirkete ait olan dil okulu kanadı olabilir, Londra'nın en büyük okullarından birinde dil eğitimi almak gibi bir istekleri olursa onları okulumuzda görmekten mutluluk duyuyor olacağız. British Council onaylı Dil okulları Kısa Dönem Öğrenci vizesi denilen ve 11 aya kadar verilen vize için öğrencilere yardımcı oluyorlar. Biz de yardımcı olmak elbette ki isteriz, sadece akıllarında bulunması gereken husus, bizim okulumuz vize onayı zor olan ülkelerin öğrencilerini direkt olarak maalesef kabul etmiyor, vize başvurusunun olumsuz sonuçlanma durumuna karşılık alınan tedbir bu, ancak öğrencileri Türkiye'de çalıştığımız anlaşmalı, güvenilir yurt dışı eğitim danışmanlığı firmalarına yönlendiriyor olacağız. Ajanslar inanın bu yolda aslında en doğru adres.

Yaşadığınız ülkenin sağlık sistemi hakkında genel bir bilgi verebilir misiniz? Hiç hastaneye gittiniz mi?

- İngiltere, NHS dediğimiz sağlık bakanlığı tarafından yönetiliyor. Kişiler kendilerine yakın GP'lere (Aile Hekimi) kayıtlı olmak durumundalar, direkt olarak hastaneye kabul edilmiyorsunuz çok acil bir durum olmadıkça. Öncelikli olarak GP'nizin sizi görmesi gerekiyor, o gerekli gördüğü takdirde hastaneye sevk ediliyorsunuz. Hastaneye bir kez akciğer röntgeni çekilmesi için sevk edildim, GP Bronşit'ten şüphelenince en yakın hastaneye sevk etti, röntgen çekimi tamamlandıktan sonra hastaneden ayrıldım, bir sonraki gün sonuçlar GP'ye gönderildi, onlar beni tekrar oraya davet ettiler, almam gereken ilaçların reçetesini verdiler, hepsi bu kadardı. Bunlar için herhangi bir ücret ödemedim, ki zaten ödediğiniz verginin en yüksek kısmı NHS'e aktarılıyor.

Yurt dışına çıkmadan veya orada yaşamaya başlamadan önce keşke bilseydim dediğiniz bir şey var mı? Kendi deneyimlerinden yola çıkarak bir tavsiyede bulunabilir misiniz?

- Açıkçası çok fazla bir şey yok, benim sürecim çok zorlu bir süreç değildi, ancak tavsiye vermem gerekirse, gitmek istedikleri ülkenin dilini en az B1 (Intermediate) seviyesine kadar ellerinden geldiğince getirmeye çalışsınlar, bu konuda onlara yardımcı olabilecek ülkemizde oldukça fazla dil okulu mevcut, ve yine de orada aldıkları eğitimler yeterli değil çünkü dili ağırlıklı olarak dil bilgisi eğitimiyle öğretmeye çalışıyorlar, dili konuşmak için kitap okumaları, altyazılı ve belli bir süre sonra altyazısız filmler, diziler izlemeleri bu konuda onlara en çok yardımcı olabilecek etkenler.

Vaktiniz ve emeğiniz için teşekkür ederim, umarım elimden geldiğince yardımcı olabilmişimdir.

Biz Çizzgi ailesi olarak çook teşekkür ederiz her şey için 😇

En Son Eklenen Röportajlar

Yurt dışına gidenler neler yaparak orada iş buldular, ne gibi sorunlarla karşılaşıp o sorunları nasıl çözdüler. Sizler için derlediğimiz röportaj serileri.
Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e Taşınmak
Volkan Aktan
Avustralya
26 Ağustos 2023Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e TaşınmakTurizmci
İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine Çalışmak
Yiğit Nuhuz
İngiltere
14 Temmuz 2023İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine ÇalışmakBackend Yazılım Mühendisi
Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya Taşınmak
Murat Yüksel
Almanya
19 Hazīran 2023Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya TaşınmakYazılım Mühendisi
İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü Olmak
Beren Huzur
İngiltere
18 Hazīran 2023İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü OlmakSatış ve Reklam Direktörü
Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'ya
Çağlar Telef
İngiltere
6 Hazīran 2023Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'yaYazılım Mühendisi
Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a Taşınmak
Ege Uçak
Hollanda
29 Mayıs 2023Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a TaşınmakYazılım Mühendisi
Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora Yapmak
Alperen Keleş
Amerika
27 Mayıs 2023Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora YapmakDoktora Öğrencisi
Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine Çalışmak
Ayşe Köse
Belçika
18 Nīsan 2023Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine ÇalışmakDoktora Sonrası Araştırmacı