Öğrenciliği de İş Hayatını da Japonya'da Deneyimlemek

15 Eylül 2021
Öğrenciliği de İş Hayatını da Japonya'da Deneyimlemek

Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrenciyken, değişim öğrencisi olarak Japonya'ya ayak basan Özgü, ülkeyi, insanlarını ve Japon yemeklerini çok sevmesi sebebiyle, iş hayatına da Japonya'da başladı. İşte, Özgü ile olan sohbetimiz 🥳

"Herkes İngilizce öğreniyor, belki başka bir dil öğrenirsem ileride daha farklı bir hayat sürebilirim"

Öncelikle sizi tanıyalım

- Merhaba, Ben Özgü. Japonya'ya ayak bastığımda 21 yaşında bir üniversite öğrencisiydim. Şimdi 32 yaşında, İrlanda firmasında arayüz tasarımcısı ve kullanıcı deneyimcisi (UX/UI Designer) olarak çalışan bir beyaz yakalıyım.

Özgü Özden
Özgü Özden32 yaşındaUX/UI Tasarımcısı

Üniversite'de Japonca bölümünde mi okudunuz?

- Aslında İngilizce Öğretmenliği mezunuyum. Üniversitede seçmeli ders hakkımız vardı, ben de değişik bir dil öğreneyim de ileride hayatım daha farklı olur belki diye Japonca'yı seçtim. Şansıma çok iyi bir Japonca öğretmenimiz vardı. Mariko Erdoğan; namı-diğer Mariko Sensei :) Onun sayesinde Japonya'ya gelmeden dili öğrenmeye başladım.

Peki Japonya'ya ne zaman ve nasıl gittiniz?

Japonya'da ikinci günümden. Yıl 2010...Japonya'da ikinci günümden. Yıl 2010...

- Üniversite'de 3. sınıftayken, Japonya'da değişim öğrencisi olma programına başvurdum üniversite vasıtasıyla. İlk olarak o şekilde geldim. 1 Yıl Shizuoka adlı bir şehirde, Shizuoka Şehir Üniversitesi'nde Japonca - İngilizce karışık eğitim aldım.

Ee daha sonra ne oldu? Japonya pahalı bir ülke diyorlar, nasıl geçiminizi sağladınız?

"Herkes 100% burslu giderken, maalesef bana burs çıkmadı "

- Aslında Boğaziçi Üniversitesi ve Japonya'daki bazı üniversiteler arasında bir anlaşma var. Hala var mı bilmiyorum; maalesef 10 yıl geçti üzerinden. O yüzden her yıl birkaç Türk Japonya'ya, birkaç Japon da Türkiye'ye gelebiliyordu. Benim gideceğim Shizuoka Şehir Üniversitesi ile daha yeni anlaşma sağlandığı için, ilk giden olarak bana burs çıkmadı; onun yerine bana ev ayarlamışlardı 1 oda; onun kirasını ödediler.

Ben yarı zamanlı işler yaparak geçimimi sağladım. Türkçe öğrenmek isteyen birkaç Japon arkadaşa Türkçe dersler verdim. Bir yandan da bir restoranda garson olarak çalıştım. Ailem de sağolsun destek oldular. Tabii o zamanlar 100 Japon Yeni 2 lira gibi bir şeydi. O yüzden ailem de rahatlıkla gönderebiliyordu. Şimdi maalesef 100 Japon Yeni, 7.5 lira gibi bir şey. (dip not geçmiş olayım:)))

Shizuoka Üniversitesi'nde cadılar bayramı...Yıl 2010Shizuoka Üniversitesi'nde cadılar bayramı...Yıl 2010

Şu an çalıştığınızı söylediniz. Biraz iş hayatınızdan, işi nasıl bulduğunuzdan vb bahseder misiniz?

- 1 Yıl değişim öğrencisi olarak Japonya'da yaşadıktan sonra 2011 yılında Türkiye'ye geri döndüm. Bir şekilde üniversiteden mezun olmaya çalışırken, bir mucize oldu ve bir gün telefonuma bilmediğim bir numaradan çağrı geldi. Arayan kişi bir Japondu ve Japonya'da 3 ay çalışmak isteyip istemediğimi sordu. Ben dünden razı, hemen isterim dedim.

O gün Taksim'e The Marmara Oteli'ne görüşmeye çağırdılar. Acele bir şekilde CV hazırlayıp koşa koşa çağırdıkları yere gittim. Çok tatlı bir Japon abla ve 30'lu yaşlarında bir adam ile görüşmeye başladık ve Tokyo'da bir oyun firması işlettiklerini öğrendim. Türkiye pazarına da girmek istedikleri için, oyunlarını Türkçe'ye çevirmemi istediklerini belirttiler. Japoncamın çok iyi olmamasına rağmen, tekliflerini anında kabul ettim ve böylece Japonya'da iş maceram 2011 ağustosunda başlamış oldu.

Vize işlemlerini nasıl hallettiniz?

- İlk başta 3 aylığına çevirmen olarak çalışıp sonra Türkiye'ye geri göndereceklerdi. O yüzden de vizeye ihtiyacım yoktu. Japonya'ya 3 ay süreliğine vizesiz girebiliyorsunuz. (Dip not geçeyim: 2020'den beri Covid19 sebebiyle kapılar kapalı; o yüzden ülkeye girişler yasak maalesef)

Neyse konuya döneyim, patrona Japonya'da uzun süreli yaşamak istediğimden bahsedince, iyi o zaman seni alalım şirkete dedi ve vize için başvurumu yaptılar. 3 Yıllık çalışma vizesi çıkınca, Japonya'daki ve hayatımdaki ilk resmi işime çevirmen olarak başlamış oldum.

2022 edit: Burada yanlış anlaşılmışım. Düzgün açıklayamadığım için özür dilerim. Evet Japonya'ya 3 ay vizesiz girebiliyoruz; ancak çalışmak için vize gerekiyor. Ben de vizemi çalışmaya başlamadan önce, çalışacağım şirket vasıtasıyla çıkarttım. 3 Ay çalışıp işten çıkacaktım; ancak patrona Japonya'da uzun süreli çalışmak istediğimi söyleyince 3. aydan sonra da çalışmaya devam ettim.

Çevirmenlik zamanları. Yıl 2011...Çevirmenlik zamanları. Yıl 2011...

Şu an ne işle meşgulsünüz? Hala daha çevirmenlik mi yapıyorsunuz?

- Hayır, şu an tasarımcı olarak çalışıyorum. UX/UI tasarımcısı deniyor: kullanıcı deneyimi ve arayüz tasarımcısı olarak mobil/web/TV uygulaması tasarımlarını yapıyorum. Bu ürünlere yönelik müşteri deneyimleri oluşturmak veya geliştirmek için araştırmalar yürütüyorum.

İlk çalıştığım firmada çeviriler bitince, beni tasarım alanına geçirdiler ve orada işi öğrenmeye başladım. Daha sonra Udemy üzerinden dersler alarak, kendi kendime tasarımlar deneyerek işi biraz daha kaptım.

İlk çalıştığım firmadan 3 yıl sonunda istifa ettim ve arayüz tasarımları yapan Artefact adında başka bir Japon firmasına girdim. Orada da müşteri isteklerine göre tasarımlar yaparak, şirket içi projelere katılarak 6 yıl geçirdim. Şimdi ise bir İrlanda firmasında yine tasarımcı olarak çalışıyorum.

Gittiğiniz ülkenin dilini ne kadar sürede ve nasıl öğrendiniz? İngilizce seviyeniz nedir?

- Japonya'ya gelmeden önce 2 yıl kadar Türkiye'de Japonca dersler aldım; ancak Japonya'da yaşamaya başladığımda hiçbir şey konuşamıyordum ve konuşulanlardan da hiçbir şey anlamıyordum. 6 Ay gibi bir süre sonra dilim açılmaya başladı ve kendimi ifade etmeyi bir şekilde başardım. 1 Yıl içinde biraz daha akıcı hale geldi. Şu an Japonya'da 10.yılım ve hala daha çok iyi olduğum söylenemez. Özellikle okuma ve yazma konusunda:(

İngilizceme gelecek olursak, okuma yazma konusunda yeterli seviyedeyim belki; ama konuşma konusunda fazla özgüvenim yok maalesef. Yine de İngilizceyi de Japoncayı da elimden geldiğince kullanarak, kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Umarım başarabilirim.

Yaşamakta olduğunuz evi/yeri nasıl buldunuz ve kirası ne kadar?

Ev Hakkında
  • Kira: 2400 Dolar
  • Büyüklük: 65m², 2+1

- Şuanki evimi emlakçı vasıtasıyla buldum. 65m² ve aşağı yukarı 2400 Dolar kirası. Tokyo'nun merkezi Shibuya'ya çok yakın olduğu için maalesef epey pahalı. Gözünüzü korkutmasın bu fiyat, her bütçeye uygun evler var. Daha uygun fiyatlara oturmak isteyenler, merkezden biraz uzaklaşarak hem daha geniş hem de daha uygun evler bulabilir.

Oturma Odam...Oturma Odam...

Japonya'da çalışmak isteyenlere yararlı olacağını düşündüğünüz somut bilgiler verebilir misiniz?

- Japonya'da iş bulmak isteyenlere şu siteleri önerebilirim: Wantedly ve Gaijinpot. Özellikle Wantedly üzerinden iş bulan Türk arkadaşlarım var. Biri makine mühendisi diğeri ise yazılımcı. İkisi de İngilizce kullanarak işlerini yapıyorlar. Tabii yavaş yavaş Japonca da öğreniyorlar.

Ayrıca Japonlara Online İngilizce öğretmek isteyenlere DMM Eikaiwa'da öğretmenlik yapmalarını önerebilirim. Başvurunuzu Engoo sitesinden yapabilirsiniz. Türkiye'den de yapabileceğiniz bir iş; belki ileride Japonya'da çalışmak için de kapı açarlar.

Onun dışında, eğer Japonya'da çalışmak istiyorsanız Japonca öğrenmenizi önerebilirim. İngilizce ile iş yapabileceğiniz firmalar olsa da Japonca bildiğiniz sürece çok daha fazla olanak çıkıyor karşınıza.

Yaşadığınız ülkenin sağlık sistemi hakkında genel bir bilgi verebilir misiniz? Hiç hastaneye gittiniz mi?

- Japonya'da neredeyse her köşe başı sağlık ocağı gibi klinikler var. Bir rahatsızlığınız olduğunda önceden rezervasyon yaptırmadan oraya gidebiliyorsunuz. Kalabalığa göre birkaç dakika (bazen daha uzun) bekledikten sonra doktorla görüşebiliyorsunuz. Eğer ki ciddi bir rahatsızlık durumu varsa, sizi üniversite hastanesine yönlendiriyor doktor. Kısacası, üniversite hastanesine istediğiniz gibi gidemiyorsunuz. Klinikteki doktorun yönlendirmesi ve imzası ile geçebiliyorsunuz.

Japonya'da sağlık sigortasına girmek zorunlu olduğu için, ülkedeki herkesin sigortası mevcut. O yüzden de burada yaşayanlar için, sağlık hizmetleri çok pahalı değil.

Eklemek istediğiniz başka bir şey veya yaşadığınız başka sorunlar var mı?

- Japonya'da yaşamak isteyenler bence mutlaka belli bir seviyede Japonca öğrenmeliler. O şekilde daha rahat adapte olunuyor hem topluma hem de ülkeye. Buraya gelip hiç Japonca öğrenmeyen kişiler genelde çok stres yaşıyor. Maalesef ki Japonya'da (Tokyo'da bile) İngilizce çok konuşulan bir dil değil. O yüzden yalnızlık çekmek istemiyorsanız Japonca'ya bir şans verin bence:)

Ah bir de Japonya'ya gezmeye geleceklere tavsiyem, ayarlayabiliyorsanız mutlaka kiraz çiçeği zamanını ayarlayın. Mart sonu nisan başı gibi... Bütün Japonya sakuranın (kiraz çiçeği) güzelliğiyle daha da büyüleyici bir hale bürünüyor:)

Sakura zamanı Inokashira Parkı...Sakura zamanı Inokashira Parkı...

Teşekkür ederiz... 🥳

En Son Eklenen Röportajlar

Yurt dışına gidenler neler yaparak orada iş buldular, ne gibi sorunlarla karşılaşıp o sorunları nasıl çözdüler. Sizler için derlediğimiz röportaj serileri.
Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e Taşınmak
Volkan Aktan
Avustralya
26 Ağustos 2023Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e TaşınmakTurizmci
İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine Çalışmak
Yiğit Nuhuz
İngiltere
14 Temmuz 2023İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine ÇalışmakBackend Yazılım Mühendisi
Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya Taşınmak
Murat Yüksel
Almanya
19 Hazīran 2023Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya TaşınmakYazılım Mühendisi
İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü Olmak
Beren Huzur
İngiltere
18 Hazīran 2023İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü OlmakSatış ve Reklam Direktörü
Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'ya
Çağlar Telef
İngiltere
6 Hazīran 2023Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'yaYazılım Mühendisi
Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a Taşınmak
Ege Uçak
Hollanda
29 Mayıs 2023Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a TaşınmakYazılım Mühendisi
Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora Yapmak
Alperen Keleş
Amerika
27 Mayıs 2023Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora YapmakDoktora Öğrencisi
Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine Çalışmak
Ayşe Köse
Belçika
18 Nīsan 2023Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine ÇalışmakDoktora Sonrası Araştırmacı