Şirketim İflas Edince Kendimi Almanya'da Buldum

15 Eylül 2021
Şirketim İflas Edince Kendimi Almanya'da Buldum

13 yıl makine mühendisi olarak çeşitli şirketlerde proje mühendisi ve yöneticisi olarak görev yaptıktan sonra, çalıştığı şirketin iflas etmesiyle birlikte, yarım bıraktığı yüksek lisansına geri dönen Işıl Hanım ile röportajımız 🥳

"çalıştığım şirketin iflas edip benim de işsiz kalmamla birlikte, yarım bıraktığım yüksek lisansıma, Almanya'da geri döndüm..."

Öncelikle sizi tanıyalım

- Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliğinde lisans ve Gebze Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Makine Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimimi aldım. Şu an Christian Albrecht Kiel Üniversitesinde Doktora Öğrencisiyim. Aynı zamanda da Schleswig-Holstein Üniversite Hastanesi Radyoloji ve Nöroradyoloji Kliniğinde araştırma görevlisi olarak çalışmaktayım.

Işıl Ünal
Işıl Ünal40 yaşındaDoktora @Christian Albrecht Kiel Üniversitesi

Almanya'ya ne zaman ve nasıl gittiniz?

- Almanya’ya 16 ay önce taşındım ve daha önce hiç yurtdışında yaşama deneyimim olmamıştı. Ve taşındığımda 39 yaşındaydım. 13 yıl makine mühendisi olarak çeşitli şirketlerde proje mühendisi ve yöneticisi olarak görev yaptıktan sonra, çalıştığım şirketin iflas edip benim de işsiz kalmamla birlikte, yarım bıraktığım yüksek lisansıma geri döndüm. Hep Almanya’da çalışmak ve yaşamak istemiştim. Yüksek lisansımı tamamladıktan sonra Kiel’deki pozisyona doktora araştırmacısı olarak başvurdum ve kabul aldım. Haziran 2020’den beri buradayım.

Giderken araştırma yapmaya nasıl başladınız? Neleri araştırdınız? Araştırma sürecinde sizi en çok zorlayan şey ne oldu ve nasıl çözdünüz?

"Oldukça eski ve bakımsız bir yurda yerleşmek zorunda kaldım... "

- Gitmeden önce kalacak yer ayarlamam gerekiyordu. Üniversitenin akademisyenlere tahsis ettiği bir misafirhaneye kayıt yaptırdım. Kontratım Nisan 2020’de başlıyordu ve vizem hazırdı; ancak Corona sebebiyle sınırların kapanması yüzünden seyahatimi Haziran 2020’ye ertelemek zorunda kaldım. Ben gidemeyince misafirhaneyi başkasına verdiler. Ben maalesef oldukça eski ve bakımsız bir yurda yerleşmek zorunda kaldım. Çok kirli bir oda, ortak kullanılan, yine oldukça kirli bir mutfak bir de 39 yaşında konforlu hayatını terketmiş bir insan için kabullenmesi zor bir durumdu.

3 ay orada kaldıktan sonra bir ev kiraladım. İkincisi çalışacağım alan benim için oldukça yeni ve farklı bir alandı. Yıllarca fabrikalarda çalıştıktan sonra bir hastanede çalışacak olmam heyecan vericiydi. Çalışma ortamım ve konum hakkında araştırma yaptım.

İlk kez giderken, toplam masraflarınız için minimum ne kadar para gerekti?

- Açıkçası çok bir bilgim yoktu bu konuda. Sadece gitmeden arabamı sattım ve onun parasıyla uçak bileti, vize gibi işlemlerimi hallettim. Kalanıyla da maaş alana kadar idare ettim.

Vize alırken tecrübe ettiklerinizi somut bir şekilde paylaşabilir misiniz? (ücret, süre vb)

Vize Hakkında
  • Vize türü: D tipi vize
  • Vize ücreti yaklaşık 100-150 Euro

- Ben D tipi çalışma vizesiyle gittim. Sağlık araştırmacısı olduğum için (Forscher) vizede hiç problem yaşamadım. Başvurumdan 2 hafta sonra vizem elime ulaşmıştı. Vize işlemlerim 100-150 Euro gibi tutmuştu yanlış hatırlamıyorsam.

Gittiğiniz ülkenin dilini ne kadar sürede ve nasıl öğrendiniz? İngilizce seviyeniz nedir?

- Almanya’ya gitme hayalim eskiden beri olduğu için bir kaç yıl önce Goethe Enstitüsünde A1 kursu almıştım. Ama gittiğimde hiçbir şey hatırlamadığımı farkettim. Çalıştığım pozisyon çok uluslu araştırmacı istihdamına sahip olduğundan çalışma dilim İngilizce. Lise ve üniversitede 100% İngilizce eğitim aldığım için adapte olmakta zorlanmadım. Kielliler de yabancılara karşı oldukça sıcak ve yardımseverler. Dil konusunda hiç problem yaşamadım.

Geldiğimde de bütün Almanaca kursları Corona sebebiyle kapalıydı. Tam zamanlı bir kursa kaydolamadım. Ama günlük hayat içinde Almancamı oldukça geliştirdim. Bunda telefon uygulamaları ve tabii ki burada tanıştığım ve şu anda evlilik hazırlıkları yapmakta olduğum Alman erkek arkadaşımın da katkısı çok büyük.

Yaşamakta olduğunuz evi/yeri nasıl buldunuz ve kirası ne kadar?

- Yurtta kalırken hastaneden bir doktor arkadaşım evinden taşınacağını eğer beğenirsem kiralayabileceğimi söyledi. Şu an oturduğum evimi o şekilde buldum. Isınma ve su dahil 790 Euro aylık kirası.

Okulunuzu sevdiniz mi?

- Okulumuz ve kampüs çok büyük ve güzel. Ama ben hastanede çalıştığım için kampüse gitme imkanım olmuyor. Ama spor ve sanat olanakları çok fazla.

Yaşadığınız ülkenin sağlık sistemi hakkında genel bir bilgi verebilir misiniz? Hiç hastaneye gittiniz mi?

- Almanya’da sağlık sistemi Türkiye’ye göre biraz daha karmaşık. Bizdeki gibi aile hekimliği sistemi var. Ancak aile hekimine gitmeden herhangi bir hastaneye direkt gitmeniz mümkün değil. Ben hastanede çalıştığım için tabi daha şanslıyım. Hastaneye gitmeyi de gerektirecek bir sağlık sorunu yaşamadım. Ama maalesef randevu süreçleri uzun sürmekte. Bunun yanında sigorta sistemi çok iyi işlemekte. Sağlık sigortanız her türlü işlemi karşılamakta.

Eklemek istediğiniz başka bir şey veya yaşadığınız başka sorunlar var mı?

- Geldiğimden beri yaptığım gözlemlere dayanarak yaşam ve çalışma koşullarının ülkemize göre daha kolay ve rahat olduğunu söyleyebilirim. Özellikle bilim alanında çalışıyorsanız maddi manevi tüm imkanları önünüze seriyorlar. Adil ve eşitlikçi bir çalışma ortamı sunuyorlar. İnsan hakları her zaman ön planda tutuluyor ve herkesin tüm imkanlara mümkün olduğunca eşit şekilde erişmesini sağlayan bir sistem mevcut. Bu da insanları daha stressiz ve gelecek kaygısı olmayan bireyler haline getiriyor.

Aile kavramına çok önem veriliyor ve çocukların mümkün olduğunca özgür yetişmesi sağlanıyor. Sınıfsal ayrımlar hissedilmeyecek kadar az. Bu da herkesin mutlu olmasını sağlıyor. İnsanlar birbirine karşı oldukça nazik ve toleranslı. Bu da yine rahat bir gündelik yaşamın sunduğu avantajlardan kaynaklanıyor sanırım.

Benim uyum sağlayamadığım tek konu iklimi. Kuzey Almanya’da güneşe hasret oluşumuz biraz can sıkıcı ama insan ona da alışıyor.

Teşekkür ederiz... 🥳

En Son Eklenen Röportajlar

Yurt dışına gidenler neler yaparak orada iş buldular, ne gibi sorunlarla karşılaşıp o sorunları nasıl çözdüler. Sizler için derlediğimiz röportaj serileri.
Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e Taşınmak
Volkan Aktan
Avustralya
26 Ağustos 2023Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e TaşınmakTurizmci
İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine Çalışmak
Yiğit Nuhuz
İngiltere
14 Temmuz 2023İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine ÇalışmakBackend Yazılım Mühendisi
Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya Taşınmak
Murat Yüksel
Almanya
19 Hazīran 2023Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya TaşınmakYazılım Mühendisi
İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü Olmak
Beren Huzur
İngiltere
18 Hazīran 2023İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü OlmakSatış ve Reklam Direktörü
Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'ya
Çağlar Telef
İngiltere
6 Hazīran 2023Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'yaYazılım Mühendisi
Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a Taşınmak
Ege Uçak
Hollanda
29 Mayıs 2023Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a TaşınmakYazılım Mühendisi
Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora Yapmak
Alperen Keleş
Amerika
27 Mayıs 2023Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora YapmakDoktora Öğrencisi
Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine Çalışmak
Ayşe Köse
Belçika
18 Nīsan 2023Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine ÇalışmakDoktora Sonrası Araştırmacı