Green Card ile Amerika'ya Gidip Facebook (Meta) Firmasında Çalışmak

14 Mart 2022
Green Card ile Amerika'ya Gidip Facebook (Meta) Firmasında Çalışmak

2015 Yılında Marmara Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra, 2018 yılında Green Card ile Amerika'ya giden Hasan Bey, şu anda Menlo Park'da Facebook (Meta) Firmasında yazılım mühendisi olarak çalışıyor. Hasan Bey, Amerika'da yaşamak ve çalışmak hakkındaki tecrübelerini Çizzgi ile paylaştı :) Keyifli okumalar diliyoruz 🥰

"Her yıl 55 bin kişi Green Card alarak Amerika'da süresiz oturma izni alabiliyor..."

Merhaba, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

- Merhaba, Ben Hasan Köse. Marmara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunuyum. Şu anda Amerika'da eski adıyla Facebook, yeni adıyla Meta'da yazılım mühendisi olarak çalışıyorum.

Hasan Köse
Hasan Köse29 yaşındaYazılım Mühendisi

Yaşadığınız ülkeye ne zaman ve nasıl gittiniz? Somut bilgiler vererek açıklayabilir misiniz?

- Ben Green Card çekilişi şanslılarındanım. 2017 yılında Green Card çıktı ve 2018 yılında vizemi alıp Amerika'ya geldim.

Amerika'da Golden Gate Köprüsünde Ben...Amerika'da Golden Gate Köprüsünde Ben...

Green Card başvurusu nasıl yapılır? Green Card ücreti ve süreçleri hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

- Green Card başvurusu her yıl eylül ayında başlıyor. 15 dakika kadar bir sürede bir formu dolduruyorsunuz. Ücret vb ödemek yok bu form için. Tamamen ücretsiz yani. Sonuçlar da mayıs ayında açıklanıyor. Sonuçlar açıklandıktan sonra vizeyi alma süreci maalesef ki biraz uzun. Benim vizeyi almam 11 ay kadar sürdü.

Green Card çıktıktan sonraki süreç şu şekilde ilerliyor. Size bir sıra numarası veriyorlar ve ona göre sizi mülakata çağırıyorlar. Her ay belirli sayıda kişiyi alabiliyorlar mülakat için. Türkiye için, bütün mülakatlar Ankara'daki Amerikan konsolosluğunda gerçekleştiriliyor. Tahminimce her yıl 120 bin kişi seçiliyor; ama sadece 55 bin kişiye kart gönderiliyor. Yani size Green Card çıkması direkt kartı aldınız anlamına gelmiyor. Mesela sizin numaranız 90 bin olsun diyelim, 55 bine kadar kota dolduysa maalesef ki sizi mülakata hiç çağırmıyorlar. Hakkınız yanmış oluyor yani. Bir sonraki yıl tekrar başvurabilirsiniz ama.

Sıranız gelince sizi Ankara'ya mülakata çağırıyorlar. Konsoloslukta çalışan kişiler İngilizce de Türkçe de bildiği için istediğiniz dilde konuşabiliyorsunuz. Zaten mülakata çağırıyorlarsa, %99 ihtimalle Green Card veriyorlar size. Mülakat kısmı çok da zorlayıcı bir süreç değil yani. Çünkü mülakata kadar 30-40 sayfalık bir ton form dolduruyorsunuz zaten, kısacası hakkınızdaki bütün detayları o formlarda vermiş oluyorsunuz. Mesela, 16 yaşınızdan itibaren kalmış olduğunuz yerlere kadar bile soruyorlar :) Ondan sonra gerekli aşıları oluyorsunuz ve vize için biraz ücret ödeyip (ne kadar olduğunu tam hatırlamıyorum) vize başvurunuzu yapıyorsunuz.

Bankada biraz para da göstermek gerekiyor bu arada. Atıyorum ben 6 ay boyunca Amerika'da iş arayacağım, o sürede geçinmek için kullanacağım miktar bankada şu kadar gibi. Ortalama 15 bin dolar kadar para göstermek gerekiyor diyorlar.

Vize çıktıktan sonra da 6 ay içinde Amerika'ya gitmek zorundasınız. Yoksa yine hakkınız yanmış oluyor maalesef. Geçici vize ile Amerika'ya giriyorsunuz ve girişte size bir kağıt veriyorlar. Ondan sonra da 3 ay içinde Green Card elinize ulaşıyor. Bu da size ömür boyu Amerika'da oturma izni sağlamış oluyor. Oy kullanmak dışında, Amerika vatandaşlarının sahip olduğu bütün haklara siz de sahip oluyorsunuz. (Pasaport hakkı hariç)

Amerika'da...Amerika'da...

Peki işinizi nasıl buldunuz? Facebook ilk işiniz mi?

- Aslında Amerika'ya gitmeden önce bir firmada çalışıyordum. Kurucuları Türk olan bir şirket; ancak ana merkezi Şikago'daydı (Chicago). Türkiye'de yaşarken de ara ara turist vizesi ile gidip geliyordum. Bana Green Card çıktıktan sonra, bu firmaya benimle çalışmaya devam etmek istiyor musunuz yoksa ben yeni iş arayayım mı diye sordum. Çünkü onlar da, maaşlar uygun diye Türkiye'dekilerle çalışmayı istiyorlardı. Amerika'da onlarla çalışmaya devam edersem, Amerika standartlarına göre ücret ödemeleri gerekecekti bana. Onlar da biz senden memnunuz gel burda çalış dediler sağolsunlar, bu yüzden hiç iş arama gibi bir durumum olmadı ilk gittiğimde. Cuma indim Şikago'ya, pazartesi de aynı kişilerle işime devam ettim :) Yaklaşık 1 yıl kadar bu firmada çalışmaya devam edip daha sonra Facebook (Meta) firmasına geçiş yaptım.

Amerika...Amerika...

Facebook (Meta) mülakat süreci nasıldı?

- Facebook'ta çalışmak istiyorsanız, mülakat süreci epey zahmetli maalesef. 8-10 arası mülakata alıyorlar sizi. Hepsinin de olumlu sonuçlanması gerekiyor firmaya kabul alabilmeniz için.

Hazırlanma sürecinde bir sürü metotlar var aslında. Ünlü bir kitap var onu bitirmeniz gerekiyor. Yazılım mühendisi olarak girecekseniz, pratikler yapmanız gerekiyor HackerRank gibi siteler üzerinden. Ortalama 3-6 ay arası hazırlanıyorsunuz bu mülakatlara. Başka firmalarla da mülakatlar yaparak, mülakat tecrübesi de kazandım bu süreçte. Ben neredeyse her haftasonu Şikago'dan San Francisco'ya mülakat için uçuyordum. O da nereden baksak 5 saat kadar sürüyor. Epey zor ve yorucuydu ama sonunda bir şekilde oldu ve Facebook (Meta) firmasında işe başladım.

Mülakat sürecini Medium'da detaylı bir şekilde yazmıştım. İlgilenenler oraya da bakabilir.

Amerika'da...Amerika'da...

Peki neden yurt dışında yaşamak istediniz? Neden Amerika?

- Liseden beri Amerika'da yaşamak gibi bir hayalim vardı zaten. Üniversite'nin ilk yılında hemen Work&Travel'a geldim. 2 ay çalışıp 1 ay gezdim o sürede. O şekilde epey alıştım Amerika'ya ve de çok sevdim. Hayatımın bir kısmını mutlaka bu ülkede geçirmek istiyorum diye de bir karar verdim taa o zamanlardan. Amerika merakım da küçükken izlediğim dizilerden başladı. Hep vardı yani içimde bir Amerika merakı.

Başka ülkeleri de denedim tabi üniversite yıllarımda. Avrupa'da 20'ye yakın ülke gördüm; ama hiçbiri Amerika'nın yerini tutmadı :) Okul bittikten sonra araştırmalarımı, seçimlerimi, gelecek planlarımı hepsini Amerika'da yaşamak üzerine yaptım. Çalıştığım firmanın da ana merkezi Amerika diye seçmiştim zaten. O şekilde kendi yolumu kendim yaptım velhasıl.

Araştırma sürecinde sizi en çok ne zorladı acaba? Vize konusunda zorlandınız mı mesela?

- Green Card araştırma konusunda zaten internette tonlarca kaynak var. O kısım çok zorlamadı. Work&Travel zamanı 2012'de kaynak çok daha az olduğu için, nasıl iş bulabilirim, nerede kalırım gibi konuları epey araştırmıştım. Ama o da büyük sorun olmadı açıkçası. Google varken artık, her şeyi bir tıkla hemencik bulabiliyorsunuz :)) O yüzden çok zorlandığım dediğim şeyler olmadı.

Vize alma konusu da zorlamadı doğrusu. Hatta şey diyebilirim: Amerika'dan vize almak, Facebook (Meta) mülakatlarından bile daha kolaydı :)

Amerika'dan...Amerika'dan...

İlk giderken toplam masraflarınız ne kadardı?

- 15 Bin dolar bankada göstermem gerekiyordu. Onun dışında uçak bileti masrafı oldu. Başka da masrafım olmadı. Hatta ben şanslıydım, direkt işe başladığım için 15 bin doları bile kullanmadım. Hemen maaş almaya başladım. Ama eğer ki işinizi bulmadan geliyorsanız, en az 6 ay kadar yetecek miktarda para hazır etmenizi tavsiye edebilirim.

Bir de yaşadığınız yere göre masraflar çok değişiyor. Mesela San Francisco'da yaşıyorsanız 6 aylık 30 bin dolar falan gerekiyorsa, Teksas için 15 bin dolar yeterli olabilir. O yüzden gelmeden önce cost of living araştırması yaparak, gideceğiniz yer için aylık masraflar aşağı yukarı ne kadar tutar hesaplayıp ona göre gelin derim ben.

Peki dil konusuna gelelim. İngilizce'yi ne kadar sürede öğrendiniz ve nasıl geliştirdiniz?

- Gelirken İngilizcem iyi değildi. Atıyorum 10 üzerinden 5 gibiydi. Rahat bir şekilde konuşmalara giremiyordum, işteki sorunları rahatça anlatamıyordum. İngilizcemi geliştirebilmek için uygulamalar kullanmaya başladım. Kelime bilgimi geliştirmek için her gün farklı kelimeler öğrendim uygulama üzerinden.

Bir de sosyalleşmeyi seven bir insan olduğum için Meetup üzerinden farklı insanlarla tanışıp sohbet ettim. Etkinliklere 6 ay boyunca sürekli katıldım. Hem İngilizcemi geliştirdim hem de yeni arkadaşlar edindim. Bir de Couchsurfing uygulamasının "hang out" (takılıp gezmece) kısmından Şikago'ya gelen kişileri bulup onlarla takılıyordum. İngilizce dilbilgim olduğu için daha çok konuşma pratiği yapmaya yönelik, kendimi sokaklara attım kısacası :)

Dilimi geliştirebilmek için, ilk geldiğimde 4 kişilik bir evde kaldım. Hepsi de Amerikalıydı. O yüzden onlarla 1 yıl boyunca her gün İngilizce bol bol pratik yapabildim. Bu da çok işe yaradı.

Facebook'a girebilecek İngilizce seviyesine bu şekilde düzenli pratik ve çalışma ile erişebildim. Firmaya girdikten sonra da sürekli İngilizcemi geliştirmeye çalışıyordum zaten. Sebebi ise, takım toplantılarında istediğim gibi aktif olamıyordum ya da toplantıya katkı sağlayamıyordum. Onu da Facebook içindeki kurslar sayesinde çözebildim. Çeşitli kurslar düzenleniyordu firma içerisinde, liderlik üzerine ya da sunum yapma üzerine. Onlara katıldım sürekli ve hala daha katılıyorum. O sayede şimdi epey rahatım İngilizce konusunda. Şu an 10 üzerinden 9'a yaklaşmışımdır :) Artık takım toplantıları yönetebiliyorum ve herkesten de güzel geri dönütler alabiliyorum İngilizcem ve konuşma yeteneğim konusunda. Bu da çok mutluluk verici bir şey benim için.

Bu arada kursları LingoLive sitesinden alıyorum. Merak edenler deneyebilir :)

Amerika'dan...Amerika'dan...

Yaşamakta olduğunuz evi nasıl buldunuz ve kirası ne kadar?

- Şikago'daki evimi Türkiye'de iken Craiglist üzerinden buldum. Facebook'a geldiğim zaman ise firma 2 aylık ev verdi bana. O yüzden yeni ev bulabilmek için 2 ay gibi bir sürem oldu. Şuanki evimi de o sürede Zillow sitesi üzerinden buldum.

Ev Kiraları Hakkında
  • Şikago: 1 oda 780 USD (elektrik ve su +50 USD)
  • San Francisco: 3000 USD (her şey dahil)

Amerika'da yaşamak ve çalışmak isteyenlere verebileceğiniz bir tavsiye var mı?

- Amerika çok zengin imkanları olan bir ülke. Herkesin isteğine hitap eden bir bölge, fırsat bulunabiliyor burada. Bol bol araştırıp, gelin yaşayın bence Amerika'da:) Her şeyiyle değer :)

Amerika'dan...Amerika'dan...

Amerika'nın sağlık sistemi hakkında bilgi verebilir misiniz? Hiç hastaneye gittiniz mi?

- Facebook'ta çalışırken hastaneye gittim evet. O konuda şanslı olduğumu söyleyebilirim; çünkü Facebook çok güzel bir sağlık sigortası sağlıyor çalışanlarına. Amerika'nın güzel yanlarından biri, eğer ki sağlık sigortanız iyiyse, dünyadaki en iyi sağlık hizmetlerinden birini alabiliyor olmanız. Ben yıllık 500 Dolar ödüyorum sağlık sigortam için. Hastaneye gittiğimde de toplam ücret 4000 Dolar kadar tutmuştu; ancak sigortam sayesinde sadece 150 Dolar ödedim.

Amerika'da genelde çok büyük firmalar dışındaki firmalar, sağlık sigortası ücretinizi ödemiyor diye biliyorum. Kendiniz ödemek zorunda kalıyorsunuz. Onun için de çeşitli opsiyonlar var. Her aile kendi bütçesine göre belirli bir miktar ödeyerek sağlık hizmeti alabiliyor. Yani her şey tamamen sizin insiyatifinizde.

Eğer sağlık sigortası ödeyecek durumunuz yoksa, devlet yine bazı imkanlar sağlıyor. Çok cüzi bir ücretle sağlık hizmeti alabiliyorsunuz.

Amerika'dan...Amerika'dan...

Amerika'da yaşadığınız herhangi bir sorun var mı? Irkçılık mesela?

- Amerika'nın Türkiye'ye uzak olması biraz sorun oluyor tabi. Saat farkı olduğu için iletişim zor oluyor bazen. Onun dışında herkesin tecrübe ettiği sorunlar olabilir, yeni bir ortam edinmek, sıfırdan bir çevre edinmek ekstra çaba gerektirebiliyor tabi. Sosyal bir insansanız o da çok sorun olmayacaktır ama:)

Irkçılık hiçbir zaman tecrübe etmedim ben; ama yaşayan kişiler de duydum tabi çevremden. Her yerde olan şeyler maalesef.

Yurt dışına çıkmadan veya orada yaşamaya başlamadan önce keşke bilseydim dediğiniz bir şey var mı?

- İngilizceye daha erken abanırdım herhalde. Keşke daha erkenden gelebilseydim diyorum sadece:)

Bir de Amerika özelinde değil ama; genç arkadaşlara tavsiyem, hayatta ne yaparsanız yapın, hatalarınızdan ya da yaşadığınız herhangi bir şeyden mutlaka bir çıkarım yapın. Üstüne bir şeyler katın ki hepsi tecrübe olarak hayat boyu işinize yarasın:)

Amerika'dan...Amerika'dan...

Çook teşekkür ederiz Çizzgi olarak 😇

En Son Eklenen Röportajlar

Yurt dışına gidenler neler yaparak orada iş buldular, ne gibi sorunlarla karşılaşıp o sorunları nasıl çözdüler. Sizler için derlediğimiz röportaj serileri.
Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e Taşınmak
Volkan Aktan
Avustralya
26 Ağustos 2023Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e TaşınmakTurizmci
İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine Çalışmak
Yiğit Nuhuz
İngiltere
14 Temmuz 2023İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine ÇalışmakBackend Yazılım Mühendisi
Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya Taşınmak
Murat Yüksel
Almanya
19 Hazīran 2023Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya TaşınmakYazılım Mühendisi
İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü Olmak
Beren Huzur
İngiltere
18 Hazīran 2023İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü OlmakSatış ve Reklam Direktörü
Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'ya
Çağlar Telef
İngiltere
6 Hazīran 2023Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'yaYazılım Mühendisi
Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a Taşınmak
Ege Uçak
Hollanda
29 Mayıs 2023Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a TaşınmakYazılım Mühendisi
Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora Yapmak
Alperen Keleş
Amerika
27 Mayıs 2023Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora YapmakDoktora Öğrencisi
Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine Çalışmak
Ayşe Köse
Belçika
18 Nīsan 2023Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine ÇalışmakDoktora Sonrası Araştırmacı