Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'ya

6 Hazīran 2023
Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'ya

Pati App uygulamasının kurucuları olan Çağlar Bey ve eşi 2021 tarihinde Ankara Anlaşması ile Londra'ya göç etti. Keyifli okumalar dileriz 😍

"Genellikle İngiltere'de iş bulmanız için recruiter'larla çalışmanız gerekiyor..."

Merhaba, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Çağlar Telef
Çağlar Telef32 yaşındaYazılım Mühendisi

- Herkese selam, ben Çağlar Telef. Bugün 22 Mayıs 2023 günlerden pazartesi, İngiltere’de hava güneşli ve 21 derece. Yaklaşık iki yıldır, Yazılım Mühendisi olarak Trip.com'a ait Travix International şirketinin Londra ofisinde çalışıyorum.

İş dışında İngiltere'ye göç etmiş insanlarla videolar çekip onları hikayelerini dinlemeyi seviyorum. Bununla ilgili bir youtube kanalım var. https://www.youtube.com/@kirmizitugla Sizleri'de izleyici ya da konuk olarak beklerim. Kırmızı tuğla adında bir Instagram hesabımda var oradan da paylaşımlar yapıyorum.

Kanalımdan

İngiltere'ye ne zaman ve nasıl gittiniz acaba?

- Eşimle birlikte 27 Eylül 2021 tarihinde Ankara Anlaşması vizesiyle İngiltere'ye göç ettik. Başvurumuz yaklaşık altı ayda sonuçlandı. Çünkü İngiltere 31 Ocak 2020'de Avrupa Birliğinden ayrılacağını duyurmuştu. İmkanı olan ve duyan herkes başvuru yapıyordu.

Peki neden yurt dışında yaşamak istediniz?

- Çok güzel bir soru :) Aslında bizim için Türkiye'de maddi, manevi olarak ve eş, dost, arkadaşlık vb. ile ilgili her şey yolundaydı. Eşim ve ben Türkiye'de iyi şirketlerde (Vodafone, Trendyol vb.) çalışmış ve en sonrasında Allianz şirketinde çalışıyorduk. Küçükyalı'da oturuyor ve kendi fanusumuzda yaşıyorduk. Ama bunlara rağmen aklımızın köşesinde her zaman yurt dışına taşınma ve orada yaşama fikri vardı. Aslında yurt dışına taşınmamız için birkaç sebep vardı.

~ Farklı kültürler, ülkeler, şehirler ve yeni insanlar tanımayı seviyorduk.

~ Pati.app adında evcil dostlarımızla ilgili bir uygulamamız vardı. Türkiye bunun içinde doğru bir ülke değildi.

~ Ülkenin mevcut durumu ve gidişatı kötüye gidiyordu.

Bunların hepsi bir araya gelince bizde fikrimizi hayata geçirmeye karar verdik. Böylece Ankara Anlaşmasıyla tanıştık ve İngiltere'ye taşınmaya karar verdik.

Eşimle..Eşimle..

Araştırma sürecinde sizi en çok zorlayan şey ne oldu?

- Ankara anlaşmasıyla ilgili birçok video ve kaynak bulduk. Videoları izledik, gerekli dökümanları okuduk. Başvuru için gerekli olan tüm belgeleri hazırlamıştık. Başvuruyu riske atmamak için bir danışmanla çalıştık. Bundan dolayı da çok fazla bir sorunla karşılaşmadık.

İlk kez giderken, toplam masraflarınız için minimum ne kadar para gerekti?

- İş kurduğumuzdan dolayı şirketimize yaklaşık 8000 pound gibi bir sermaye yatırdık.

Vize alma sürecinizden bahsedebilir misiniz?

- Vizeye başvurduğumuz zaman çok fazla başvuru olduğu için süre epey uzun sürdü. Vizeye başvuru ücreti ise yoktu. Sadece danışmanımıza danışmanlık ücreti olarak 1300 pound ödedik.

İngilizce seviyeniz nasıldı giderken ve şimdi nasıl?

- Açıkçası İngilizce seviyemiz B2 seviyesindeydi. Fakat konuşma pratiğimiz çok fazla yoktu. Şu an artık daha iyi diyebilirim :)

Yaşamakta olduğunuz evi nasıl buldunuz ve kirası ne kadar acaba?

- Şu an 2+1 eşyalı bir apartman dairesinde oturuyoruz ve 725 pound ödüyoruz. Yakında Oxford ya da Leamington Spa taraflarında bahçeli müstakil bir eve taşınmayı planlıyoruz. Tahminimce kirası buraya göre daha fazla olacaktır :)

İşinizi ne yaparak buldunuz?

- Genellikle İngiltere'de iş bulmanız için recruiter'larla çalışmanız gerekiyor. İşinde iyi birkaç recruiter'a denk geldim. İngiltere'ye geldikten sonraki onuncu günde işimi bulmuştum. Bu recruiter'lar ile LinkedIn üzerinden tanışmıştım.

Eşimle..Eşimle..

Yaşadığınız ülkede okumak/çalışmak isteyenlere de yararlı olacağını düşündüğünüz somut bilgiler verebilir misiniz?

- Buraya gelmek istiyorsanız ve yeteneklerinize güveniyorsanız korkmayın İngiltere'ye gelin. Dil konusunda çekinceniz varsa merak etmeyin İngilizce'yi burada yeniden öğreneceksiniz. Çünkü biz Amerikan ingilizcesi öğrendik ve burada İngiliz ingilizcesi konuşuluyor. (Voadır’a artık vootah diyoruz)

Yaşadığınız ülkenin sağlık sistemi hakkında genel bir bilgi verebilir misiniz? Hiç hastaneye gittiniz mi?

- Tüm sağlık sistemi NHS diye bir kurum üzerinden yürüyor. Türkiye'deki SGK gibi düşünebilirsiniz. Eşim ve kendim için birkaç defa sağlık sisteminden faydalandık ve bizim deneyimlerimiz iyiydi. Ama her zaman her yerde iyi olmayabiliyor.

Buradaki sistem aslında Türkiye'deki yapıya biraz benziyor. Herkesin kendi hekimi var ve herhangi bir durumda önce onunla görüşmeniz gerekiyor. Sonrasında eğer gerekli ise o sizi uzman doktora yönlendiriyor. Bazen kendi hekiminiz ile bile görüşmek zor olabiliyor.

Örneğin eşim covid olduktan sonra etkisi bir süre geçmedi ve bir başka etkisi oldu. Bundan dolayı NHS'e ait bir numarayı aradık. Derdimizi anlattık. Sonra onlar doktorumuzla bir telefon görüşmesi randevusu ayarladılar. Doktorumuz bizi aradı ve ona da derdimizi anlattık. Doktorumuz bizden GP'ye (Sağlık ocağı) gelmemizi istedi ve biz de gittik. Böylece doktorumuzla ilk defa yüz yüze görüşmüş olduk.

Ama şunu söyleyebilirim. Buradaki insanlar sağlıklı yaşama özen gösterdikleri için bizim gibi çok fazla doktora ihtiyaç duymuyorlar.

Eklemek istediğiniz başka bir şey veya yaşadığınız başka sorunlar var mı?

- İngiltere'de her şey beyan esaslı dönüyor. İlk geldiğimizde çok şaşırmıştık. Ama şu an buna o kadar alıştık ki çok güzel bir şey. İnsanların sözlerine güvenebiliyorsunuz. Bir de insan olarak hak ettiğiniz değeri görmek bambaşka bir şey. Bu arada pişmanlığım yok değil. Tek bir şeyden pişmanım...

Keşke daha önce gelseydim.

Yurt dışına çıkmadan veya orada yaşamaya başlamadan önce keşke bilseydim dediğiniz bir şey var mı? Kendi deneyimlerinden yola çıkarak bir tavsiyede bulunabilir misiniz?

- Şöyle bir şey diyebilirim. Bir insan hayatının en az bir noktasında farklı kültürler görmeli. Bir şeyin iyi veya kötü olduğunu bilebilmeniz için her ikisini de görmelisiniz. İlkini görüyorsunuz ve yaşıyorsunuz sıra ikincisinde.

Beni takip etmek isteyenler için sosyal medya hesaplarım:

Twitter

Instagram

LinkedIn

Royal Leamington Spa...Royal Leamington Spa...

Bütün bilgiler için çok teşekkür ederiz Çizzgi olarak 😇

En Son Eklenen Röportajlar

Yurt dışına gidenler neler yaparak orada iş buldular, ne gibi sorunlarla karşılaşıp o sorunları nasıl çözdüler. Sizler için derlediğimiz röportaj serileri.
Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e Taşınmak
Volkan Aktan
Avustralya
26 Ağustos 2023Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e TaşınmakTurizmci
İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine Çalışmak
Yiğit Nuhuz
İngiltere
14 Temmuz 2023İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine ÇalışmakBackend Yazılım Mühendisi
Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya Taşınmak
Murat Yüksel
Almanya
19 Hazīran 2023Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya TaşınmakYazılım Mühendisi
İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü Olmak
Beren Huzur
İngiltere
18 Hazīran 2023İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü OlmakSatış ve Reklam Direktörü
Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'ya
Çağlar Telef
İngiltere
6 Hazīran 2023Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'yaYazılım Mühendisi
Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a Taşınmak
Ege Uçak
Hollanda
29 Mayıs 2023Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a TaşınmakYazılım Mühendisi
Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora Yapmak
Alperen Keleş
Amerika
27 Mayıs 2023Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora YapmakDoktora Öğrencisi
Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine Çalışmak
Ayşe Köse
Belçika
18 Nīsan 2023Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine ÇalışmakDoktora Sonrası Araştırmacı