Berlin'de Mühendis Olarak Çalışmak & Berlin'de Hayat

12 Eylül 2022
Berlin'de Mühendis Olarak Çalışmak & Berlin'de Hayat

2017 yılında yazılım mühendisi olarak Almanya'da iş bulan Ömür Bey, mavi kart alarak Berlin'e yerleşti. Almanya'da yaşamak ve çalışmak hakkındaki röportajımız:) Keyifli okumalar 😍

"Kimse bana Almanca bilgimi sormadı. İyi ki sormadılar Almanca üçe kadar bile sayamıyordum:)"

Merhaba, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

- Merhaba, ben Veli Ömür Turan. Çoğunlukla “Ömür” ismini kullanıyorum fakat anadili Türkçe olmayan arkadaşlarım söylemekte çok zorlandığı için “Veli” ismimi son yıllarda bolca kullanmaya başladım 😄 33 yaşındayım. Yazılım Mühendisi olarak çalışıyorum. Yaklaşık 5 yıldır Berlin’de yaşıyorum.

Veli Ömür Turan
Veli Ömür Turan33 yaşındaYazılım Mühendisi

Almanya'ya ne zaman ve nasıl gittiniz acaba?

- 2017 yılından bu yana buradayım. Nasıl geldiğim konusu çok sıradan. Birkaç şirketle görüşüp bir tanesi ile kontrat imzaladım. Gerekli şartları sağladığım için Mavi Kart’a başvurdum. Çok kısa süre içinde vizem çıktı ve Almanya’ya taşındım.

Berliner Dom önünde soğuk ama güneşli bir kış günüBerliner Dom önünde soğuk ama güneşli bir kış günü

Peki neden yurt dışında yaşamak istediniz?

- Aslında üniversite 2. sınıfa gelene kadar yurt dışı ile ilgili, turist olarak gezmek dahil, hiçbir planım yoktu. 2. sınıftayken o zamanki ev arkadaşımın (Kaancım selamlar 😊) bana haber vermesiyle Erasmus programından haberdar olup başvurdum ama itiraf edeyim ki neye başvurduğumu bile başvurduktan sonra öğrendim. Bir şekilde 3. sınıfın ilk dönemi kendimi İtalya’da buldum. Orada geçirdiğim süre benim hayata bakışımı değiştirdi. İnsanların o stressiz yaşamını gördükçe hayatı başka türlü yaşamanın da mümkün olduğunu gördüm. Erasmus programım bitip döndükten sonra yurt dışında yaşamayı aklımın bir köşesine koymuştum. Şu anda yurt dışında yaşıyor olmamın sebebi İtalya’da geçirdiğim süredir.

Berlin'e taşınınca çektirmesi zorunlu olan fotoğrafBerlin'e taşınınca çektirmesi zorunlu olan fotoğraf

Araştırma sürecinde sizi en çok zorlayan şey ne oldu ve nasıl çözdünüz o sorunu?

- Bir önceki soruda kısaca anlattığım üzere benim aklımda hep İtalya’da yaşamak vardı. Taşınmayı kafama koyduğumda, İtalya’da İngilizce dilini konuşarak çalışacağım bir şirket bulamadım. O benim için çok büyük moral bozukluğu oldu. Birkaç şirkete yine de başvurdum. İtalyanca biraz konuşabildiğimden ve iyi seviyede öğrenmek istediğimden de bahsettim fakat hiçbir olumlu dönüş alamadım. İklimi, kültürü, insanları çok benzer olduğu için şansımı İspanya’da deneyeyim dedim. Orada çalışma dili İngilizce olan şirketlerin sayısı daha çoktu fakat sadece birkaç şirket benimle görüşmeyi kabul etti ve onlar da olumsuz sonuçlandı. Peki bu sorunu nasıl mı çözdüm? Berlin’e taşınarak 😄

İtalya ve İspanya’daki ilanları tarayarak 3 ay geçirip hiçbir sonuç elde edemedim. Berlin’de 3 şirkete başvurup hepsinden de çok kısa süre içinde iş teklifi alınca çok mutlu oldum. Burada ufak bir itirafta bulunayım. Berlin’e taşınırken hala Türkiye’den bir çıkayım da sonra Barcelona’ya taşınırım diyordum. An itibariyle 5 yıl oldu ve hala buradayım. Hala aklımın bir köşesinde duruyor. Kimbilir belki bir gün bu yazının bir benzerini Barcelona için yazarım.

İlk kez giderken, toplam masraflarınız için minimum ne kadar para gerekti?

- Bu sorunun cevabı herkes için farklıdır eminim ama fikir olması açısından yazayım. Çok kaba bir hesapla 5000€ gibi bir masrafa hazırlıklı olmak lazım. Bazı şirketler taşınma masraflarının bir kısmını karşılayabiliyor. Bununla ilgili şirketin açıkça bir politikası olmasa bile görüşme sırasında mutlaka sorun bence.

Bu konuda hazırlıksız yakalandığım bir konudan bahsedeyim. Vize ücreti, uçak bileti, kira gibi giderleri herkes kafasında hesaplayabilir zaten. Ama benim hesaba katmadığım en büyük gider depozito oldu. Depozito olarak çoğu ev sahibi 3 kira istiyor. İlk ayın kirasını da hesaba katarsak daha evi kiraladığınız ilk gün 4 aylık kirayı ödemeniz gerekiyor. Ben gerçekten bunu da ödediğimde cebimde neredeyse hiç param kalmamıştı. O ay maaşımın yatmasını dört gözle beklemiştim.

Adaşım ve ben :)Adaşım ve ben :)

Vize alırken tecrübe ettiklerinizi somut bir şekilde paylaşabilir misiniz?

- Ben bu süreci yapalı uzun süre geçtiği için bütün ayrıntıları çok net hatırlamıyorum. Daha da önemlisi sanırım vize sürecinde de değişiklik olmuş. O yüzden kimseyi yanlış yönlendirmek istemem. En doğru ve güncel bilgiler konsolosluğun resmi sitesinden yayınlanıyor. Kulaktan dolma bilgiler yerine bu siteden teyit etmek gerek.

Benim vize sürecim çok hızlı ve kolay oldu. Bunda şirketin bu konuda çok tecrübeli olması bana çok yardımcı oldu. Şirket ile sözleşmeyi imzaladıktan sonra vize için gereken belgeleri bana hemen ilettiler. Ben de aracı şirketi arayıp Mavi Kart için vize randevusu aldım. Hemen 2 gün sonrasına randevu verdiler. Konsolosluğa gidip belgelerimi verdim. Hemen ertesi günü pasaportunuz yola çıktı diye SMS geldi. Bu kadar hızlı olduğu için red olduğunu düşünmüştüm fakat onaylandığını görünce büyük bir ferahlama geldi. Şirkete iş başvurusu yapmam ile vizemin çıkması arasında sadece 2 hafta var.

Bu süreçte kimse bana Almanca bilgimi sormadı. İyi ki sormadılar Almanca üçe kadar bile sayamıyordum. Başvurduğum pozisyon ile (Software Engineer) mezun olduğum bölümün (Computer Engineering) birebir uyumlu olması ve bu pozisyonda halihazırda çalışıyor olmam sebebiyle mesleki yeterliliğim ile ilgili bir problem de yaşamadım. Diploma ve özgeçmişimin çevirisini, iş sözleşmemi, şirketin faaliyet alanı ile ilgili birkaç belgeyi de ekleyip başvurumu yaptım ve hiçbir sorun olmadan vizemi aldım.

Arkadaşlarımla iş çıkışı yemekArkadaşlarımla iş çıkışı yemek

Gittiğiniz ülkenin dilini ne kadar sürede ve nasıl öğrendiniz? İngilizce seviyeniz nasıldı giderken ve şimdi nasıl?

"Berlin’de Almanca’ya neredeyse hiç ihtiyaç duymuyorum..."

- Bu soruya cevap vermeyi reddediyorum 😄Eşek değilim ya herhalde birkaç yıl sonra iyi seviyede Almanca konuşuyor olurum diyordum 5 yıl önce. Hiç öyle olmadı. Bunda en büyük etken tabii ki benim tembelliğim. Hiç kıvırmaya gerek yok. Yeterli vakti ayırıp üzerine düşmedim.

İkinci en büyük etken ise Berlin’de Almanca’ya neredeyse hiç ihtiyaç duymamam. Devlet dairesine işimin düştüğü durumlar haricinde işimi Türkçe ve İngilizce ile halledebiliyorum. Bu durum tabii ki günlük hayatımı çok kolaylaştırsa da Almanca öğrenme motivasyonumu kötü yönde etkiliyor. Pandemiden önce B1 seviyesini bitirmiştim ama tahmin edebileceğiniz gibi bir günlük hayatımı idame ettirebileceğim bir seviye hiç değil.

İngilizce seviyemin iyi olduğunu düşünüyordum fakat dile hakimiyet konusunun bir sınırı yok. Filmi altyazısız izleyebiliyor olmak bir seviye, 200 kişiye workshop yapabilmek başka bir seviye. Şu anda istediğim seviyede olduğumu düşünmüyorum ve kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

WTM Berlin ile beraber düzenlediğimiz JS Crash Course sertifikasıWTM Berlin ile beraber düzenlediğimiz JS Crash Course sertifikası

Yaşamakta olduğunuz evi nasıl buldunuz ve kirası ne kadar?

- Gönlünüze göre ev bulmak çok zor maalesef. Ev aradığım dönemde 4-5 tane farklı siteden sürekli ilanlara başvuruyordum. Toplamda 150 tane ilana başvurmuşumdur. O yüzden net hatırlamıyorum ama sanıyorum şu andaki evimi ImmoScout24 sitesinden buldum. Kirası 820€.

Home-office kombinimHome-office kombinim

Peki Almanya'daki işinizi nasıl buldunuz?

- Genelde iş arayışım olduğunda ilk olarak yakın çevreme haber veriyorum. Özellikle daha önce beraber çalıştığım ve çalışma şeklini sevdiğim bir insanın tavsiye ettiği bir şirket varsa onları önceliklendiriyorum. Şimdiye kadar genelde bu yaklaşım çok güzel sonuçlar verdi. Berlin’e gelirken de hangi şirkete başvurmam gerektiği konusunda çok kafam karışmıştı. O dönemler şimdiki kadar çok yazılımcı tanımıyordum fakat yine de Berlin’deki arkadaşlarımın çok yardımı oldu. Şu anki şirkete / takımıma da bir arkadaşımın referansı ile başvurdum.

İşe giderken trenim bozulmuştu. Toplantıya tren istasyonundan katılmak durumunda kalmıştım.İşe giderken trenim bozulmuştu. Toplantıya tren istasyonundan katılmak durumunda kalmıştım.

Almanya'da çalışmak isteyenlere yararlı olacağını düşündüğünüz somut bilgiler verebilir misiniz?

- Ben Türkiye’de de hep brüt maaş üzerinden çalıştığım için bana sürpriz olmadı pek ama sanırım net maaş üzerinden anlaşan da bir sürü insan var. Eğer net maaş üzerinden düşünmeye alışkınsanız Almanya’da genelde yıllık brüt maaş üzerinden konuşulur. Sizin istediğiniz net miktar için nasıl bir brüt kazanmanız gerekiyor önceden hesaplamak isteyebilirsiniz. Yoksa ay sonunda maaşın yarısının devlete gittiğini görünce küçük bir sürpriz yaşayabilirsiniz.

Bu konuda tavsiye vermek konusunda çok tereddütteyim ama yine de yazayım. Kısa zamanda bir sürü para biriktireyim, zengin olayım gibi bir amacınız varsa Almanya muhtemelen sizin için doğru ülke değil. Hatta maaşlı çalışarak zengin olunamayacağı konusunda zaten hemfikirizdir diye düşünüyorum ama o artık başka bir yazının konusu olsun 😄

Alman biraları <3 benAlman biraları <3 ben

Yaşadığınız ülkenin sağlık sistemi hakkında genel bir bilgi verebilir misiniz? Hiç hastaneye gittiniz mi?

- Çok büyük bir sağlık problemim olmadı şimdiye kadar. Birkaç ufak tefek şikayetim için aile doktoruna (Hausarzt) gittim sadece. Bu tarz problemler için de burada genelde hastane yerine doktorun ofisine gidiyorsunuz. Gerekliyse o sizi yönlendiriyor. Geçirdiğim en büyük operasyon 20’lik dişlerimi çektirmem oldu sanırım. Umarım daha büyüklerini yaşamam.

Gözlemleyebildiğim kadarıyla Türkiye ile arasındaki birkaç farktan bahsedeyim. Öncelikle bahsettiğim diş operasyonu dahil hiçbir şeye para ödemedim. Sigortam şimdilik her şeyi karşılıyor. Bir diğer önemli fark da buradaki yavaş akan hayatın sağlık sisteminde de kendini gösterdiği. Kimsenin acelesi yok. Her gittiğimde doktor benim derdimi dinlemek için 15 dakikasını harcıyor. Bu benim çok hoşuma gidiyor fakat durum böyle olduğu için doktorlar her gün sınırlı sayıda hasta görüyor. Bu sebeple yakın bir tarih için randevu bulmak genelde çok zor.

Eklemek istediğiniz başka bir şey veya yaşadığınız başka sorunlar var mı?

- Yeni bir şehre veya ülkeye taşınınca ilk birkaç ay deyim yerindeyse balayı yaşıyorsunuz. Şehirdeki her ayrıntı size çok farklı geliyor ve sizi mutlu ediyor. Metroya binerken kimsenin biletinizi kontrol etmemesi, biranın kahveden hatta sudan ucuz olması, her gün indiğiniz metro durağının doğru telaffuzunu öğrenmeye çalışmak, mahallenizde her gün farklı bir yürüyüş rotası denemek… Fakat bunların etkisi birkaç ay sonra kayboluyor ve sizin yeni normaliniz artık o oluyor.

Sonrasında bir bakıyorsunuz hala tam istediğiniz gibi bir ev bulamamışsınız, Türkiye’deki yakın arkadaşlıklarınızdan eser yok, hasta olsanız nereye gideceğinizi bilmiyorsunuz, akşam bir şeyler yapayım diyorsunuz ama hava -10 derece, zaten hava saat 3 gibi karardığı için bir şeyler yapma isteğiniz de kalmamış…

Aralık ayında yapılacak tek eğlenceli aktivite: Noel Pazarı gezmekAralık ayında yapılacak tek eğlenceli aktivite: Noel Pazarı gezmek

Bu dönemden ne kadar etkileneceğiniz, ne kadar çabuk kurtulacağınız tamamen size bağlı. Tek söyleyebileceğim şey yalnız olmadığınız. Yeni bir ülkede kök salmaya çalışıyorsunuz. Bu büyüme acıları çok normal. Herkes her şehirde / ülkede mutlu olmuyor tabii ki ama balayı döneminden sonra gelen depresyon döneminde erken karar vermemek lazım.

Yurt dışına çıkmadan veya orada yaşamaya başlamadan önce keşke bilseydim dediğiniz bir şey var mı? Kendi deneyimlerinizden yola çıkarak bir tavsiyede bulunabilir misiniz?

- Yün içlik alın. (Şaka yapıyorum tabii ama siz yine de alın 😄)

Acaba gidersem mutlu olur muyum sorusuna cevap arayarak çok vakit harcadım. Yeterince bilgi sahibi olursam bu soruya bir yanıt bulabilirim sandım. Hayat bundan çok daha karmaşık. Taşınınca en çok zorlanacağım şeyler hiç problem olmadı. Mesela soğuk havadan çok etkilenirim sanıyordum fakat bütün şehir soğukta nasıl yaşayacağını biliyor, siz de öğreniyorsunuz. Beni en kötü etkileyen şeyler genelde hiç aklıma gelmeyen şeyler oldu. Mesela karanlık. Kış aylarında güneş yüzü görmeden geçen günlerin beni ne kadar kötü etkilediğini Türkiye’den blog post okuyarak anlamam mümkün değildi.

Bilinmezliğin yarattığı korkularımız bence çok doğal. Bunu yenmek için de bolca araştırma yapmak en mantıklı çözüm gibi duruyor fakat günün sonunda bu beni mutlu eder mi sorusunun cevabını ancak kendimiz deneyimleyerek öğrenebiliyoruz çünkü hepimiz bambaşkayız. Her birimizin beklentisi, hayata bakışı, motivasyonu, korkuları, hobileri bambaşka. Eğer siz de sorunun cevabını merak ediyorsanız bence daha fazla beklemeyin. En kötü ne olabilir ki? Biraz vakit kaybeder yine kaldığımız yerden devam ederiz. 🤗

Dolaşmaktan en çok zevk aldığım park: Britzer GartenDolaşmaktan en çok zevk aldığım park: Britzer Garten

Çizzgi olarak çook teşekkür ederiz bu eğlenceli ve bilgilendirici röportaj için 😇

En Son Eklenen Röportajlar

Yurt dışına gidenler neler yaparak orada iş buldular, ne gibi sorunlarla karşılaşıp o sorunları nasıl çözdüler. Sizler için derlediğimiz röportaj serileri.
Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e Taşınmak
Volkan Aktan
Avustralya
26 Ağustos 2023Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e TaşınmakTurizmci
İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine Çalışmak
Yiğit Nuhuz
İngiltere
14 Temmuz 2023İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine ÇalışmakBackend Yazılım Mühendisi
Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya Taşınmak
Murat Yüksel
Almanya
19 Hazīran 2023Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya TaşınmakYazılım Mühendisi
İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü Olmak
Beren Huzur
İngiltere
18 Hazīran 2023İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü OlmakSatış ve Reklam Direktörü
Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'ya
Çağlar Telef
İngiltere
6 Hazīran 2023Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'yaYazılım Mühendisi
Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a Taşınmak
Ege Uçak
Hollanda
29 Mayıs 2023Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a TaşınmakYazılım Mühendisi
Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora Yapmak
Alperen Keleş
Amerika
27 Mayıs 2023Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora YapmakDoktora Öğrencisi
Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine Çalışmak
Ayşe Köse
Belçika
18 Nīsan 2023Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine ÇalışmakDoktora Sonrası Araştırmacı