Hollanda'da Yazılım Uzmanı Olarak İş Bulmak & Amsterdam'da Yaşamak

19 Ağustos 2022
Hollanda'da Yazılım Uzmanı Olarak İş Bulmak & Amsterdam'da Yaşamak

Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunu Berna Hanım, 1 aylık mülakat sürecinden sonra Hollanda'da kıdemli yazılım uzmanı olarak işe başladı. Berna Hanım, işini nasıl bulduğunu ve Amsterdam'da yaşamak konusundaki tecrübelerini Çizzgi ile paylaştı. Keyifli okumalar dileriz 😍

"Hollanda'da iş özel hayat dengesi Türkiye’den kesinlikle daha iyi durumda..."

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

- Merhaba ben Berna. 31 yaşındayım. Bilgisayar Mühendisliği bölümünde lisansımı ve Mühendislik Yönetimi bölümünde de yüksek lisansımı yaptım. 2013 yılında başladığım iş hayatıma, Kıdemli Yazılım Uzmanı pozisyonu ile devam ediyorum.

Berna Demirbaş
Berna Demirbaş31 yaşındaKıdemli Yazılım Uzmanı

Yurt dışına ne zaman ve nasıl gittiniz? Somut bilgiler vererek açıklayabilir misiniz?

- Aslında hala çok yeni sayılırım Hollanda'da. 4 ay kadar oldu Amsterdam'a taşınalı. Buraya gelişim, öncesinde de 3 aylık bir sürece dayanıyor esasen. Ocak ayının ortalarında LinkedIn üzerinden kariyer beklentime ve pozisyon yeterliliklerime göre yaptığım başvurular sonrası, görüşme süreçlerim başladı. Ortalama 1 ay süren yoğun bir mülakat - proje sürecim oldu. Firmaların hepsi ortama 3 - 5 mülakat basamağına sahip ve bu basamakların hepsi haftalara yayılıyor. Kimi firmalar süreli sınavlara tabi tutuyor, kimi belli bir zaman sonrası (deadline'ı olan projeler mantığında) teslim edilmek üzere projeler istiyor.

Ama genel olarak özetlemek gerekirse; İK, teknik proje/sınav, teknik değerlendirme, ekiple tanışma, C-level teklifin geldiği basamaklar gibi aşamalar bulunuyor bu mülakat süreçlerinde. Tüm basamakları geçtiğinizde, elinizde değerlendirilmek üzere bir teklif bulunuyor :)

Ve bu teklife istinaden Amsterdam macerası da başlamış oldu. Tabi teklifi kabul etmenin sonrasında, taşınmadan önce, evrak süreçleri, 4-6 hafta arası süren MVV (uzun dönemli kalma durumlarında sahip olmanız gereken geçici vize, oturma iznine kadar) süreçleri de beklenmesi gereken birer aşama olarak önümüze geliyor.

Hollanda günleriHollanda günleri

Neden yurt dışında yaşamak istediniz?

- Tek bir sebep söyleyemem bunda açıkçası. Genel mutluluk indeksinin yüksek olduğu bir yerde yaşamanın, kişisel mutluluğuma da katkısı olacağını düşünmem bunlardan biri. Çeşitli sebeplerden dolayı İstanbul'da yaşamanın verdiği genel motivasyon ve mutluluk eksikliği sorununu çözmek istedim belki de.

Konuya sektör açısından baktığımızda da; Türkiye'de sektörün günden güne geriye gidiyor olması, kendimi güncel ve gelişime açık tutmak istemem ve çalışan memnuniyetinin farklı bir bakış açısıyla ele alınabileceğini umut ettiğimden, iş değişikliği hakkımı yurt dışından yana kullanmak istedim.

Peki araştırma sürecinde sizi en çok zorlayan şey ne oldu?

- Yurt dışında yaşama konusu düşünceden eyleme geçtiği anda asıl zorlu süreç benim için başlamıştı :) Zor kısım kesinlikle evrak ve prosedürel süreçler oldu. Gelmeden önceki aşamalarda oluşturmam gereken Türkiye'de ve Hollanda'daki çeşitli randevular, o randevulara hazırlamam gereken belgeler. Türkiye'den yanımda getirmem gereken belgeler. Ve en zoru da benimkilerden çok kedimi de benimle getirmek istediğimden onun evrak süreçleri oldu :) Çözüm ise bol bol Google'da aramak, çeşitli kaynaklara telefonlara ulaşıp teyit almak, benim gibi sağlamcıysanız en az iki yerden teyit için bol bol okumak, konuşmak oldu :)

Amsterdam günleriAmsterdam günleri

İlk giderken, ne kadar masraf yaptınız?

- Hollanda'da ev kiralarken 2 kira bedeli depozito ödeniyor çoğu durumda. Kira, kira x 2 olarak depozito ortalama 5000 Euro tuttu. İlk dönem için geçici bir yerde kalmamız gerekti. Geçici yerlerin fiyatları otel gibi olduğundan pahalıya geliyor biraz. Uçak masrafları ile ufak tefek şeyleri düşünürsek 9-10 bin Euro civarı bir para gerekti.

Vize alırken tecrübe ettiklerinizi paylaşabilir misiniz?

- Vize konusunda sponsorluk diye bir kavram var. Çalışmak için anlaştığınız firma size sponsor oluyor ve siz gerekli evrakları hazırladığınız durumda onlar sizin adınıza Hollanda’dan vize başvurusunu yapıyorlar. Bu nedenle vize sürecinde herhangi bir ödeme yapmamız gerekmedi. Sizinle birlikte gelecek olan aile üyeleri için de herhangi bir ödeme söz konusu olmuyor bu durumda.

Sürece gelince bu kısım değişkenlik göstermekle beraber 2-4 hafta arası sürüyor ortalama. Bu geçici çalışma ve oturma izni Hollanda tarafından onaylanınca, Sizin de Hollanda konsolosluğundan onay mektubuyla bir başvuru yapmanız gerekiyor. Firma sizin adınıza başvuruyu yapar yapmaz maksimum süreyi düşünerek 4 hafta sonrasına, Türkiye'deki Hollanda konsolosluğundan randevuyu hemen almak için çalışmalara başlamanızı öneririm. Çünkü Türkiye'deki konsolosluk randevuları oldukça yoğun ve bir iki ay içinde bile randevu bulmak çok zor olabiliyor. En azından ben başvururken öyleydi.

Konsolosluktaki başvuru süreci sonrasında da 1 hafta içinde vizeli (MVV tipinde bir vize ile gitmeniz gerekiyor 90 günden uzun süre kalmak istenilen durumlarda.) pasaportunuz adresinize geliyor. Bu aşamada artık gitmek için bir engel kalmamış oluyor :)

Eşim ile birlikteEşim ile birlikte

Gittiğiniz ülkenin dilini nasıl öğrendiniz? İngilizce seviyeniz giderken nasıldı ve şimdi ne durumda?

- Öğrenmedim :) Evet bahsettiğim gibi henüz yeni sayılırım Hollanda'da ve Hollanda İngilizce konuşabilme oranı açısından baya yüksek bir ülke. Genç, yaşlı şimdiye kadar iletişim kurduğum herkes en azından ortalama düzeyde İngilizce konuşabiliyor. Bu yüzden kısa vade için İngilizce yeterli olacaktır. Ancak yaşanılan ülkenin dilini öğrenmek veya biliyor olmak tabii ki her zaman avantaj sağlayacaktır. Bu nedenle bir ay içinde bir Flemenkçe kurşuna başlayacağım.

İngilizce konusuna gelecek olursak; Türkiye'deyken son 2.5 senedir Hollanda merkezli başka bir firma ile çalışıyordum. Yani iş süreçleri konusunda konuşmada çok fazla bir sorun yaşamadım. Ama fark ettim ki güncel konular konusunda, havadan sudan hiç konuşma ihtiyacım olmamış İngilizcede. Bu nedenle sosyal konularda, gündelik mevzular üzerinde konuşma konusunda biraz zorluk yaşadım. Ama zamanla kullanarak ve daha çok insanları dinleyerek kendiliğinden İngilizce konuşma rahatlığı oluşuyor ve konuşma seviyesi ilerliyor. Şimdiki düzeyini, daha iyi ve hala gelişime açık diyebilirim yani :)

Yaşamakta olduğunuz yeri nasıl buldunuz? Kirası ne kadar acaba?

- Hollanda'da kiralık ev bulma konusunda 2 büyük web sitesi var: Pararius ve Funda . Bu web siteleri üzerinden iş yerine yakın veya ulaşımı kolay olan lokasyonlardaki, bütçeme uygun evleri buldum öncelikle. Sonrasında bu evleri isteyebileceğinize dair bir yazı ile görüntüleme talebi iletmeniz gerekiyor emlakçılara. Hollanda'da ev bulma süreci Türkiye'ye göre biraz zorlu diyebilirim. Görüntüleme talebi sonrası evi görüp beğenirseniz, kendinizi tanıttığınız özgeçmiş tarzı bir yazı ile bir teklif vermeniz gerekiyor. Bir eve genellikle pek çok teklif geliyor ve ev sahibi bu teklifler üzerinden bir talipliyi seçiyor. Uygun fiyatlı bir ev bulmaya çalıştığınızda bu süreç daha da çok üzüyor. Çünkü o evler için malumunuz daha çok teklif geliyor. Biraz şansa da kalmış bir durum diyebilirim.

Ben şu an yaşadığım evi Pararius web sitesi üzerinden buldum. Bazı evler için gelmeden önce online görüntüleme talep edilebiliyor. Bu şekilde evi Türkiye’deyken bir WhatsApp görüşmesi ile gördüm ve şansıma Hollanda’ya gelmeden verdiğim teklif kabul edildi. Hollanda'da bir hafta da geçici bir yerde kaldım ki bu geçici yerlerin fiyatları oldukça yüksek oluyor (haftalık 1000-2000 Euro arasında stüdyo daire gibi yerler). Sonrasında kiraladığım eve taşındım. Şu anki mevcut kıram faturalar hariç 1650 Euro ve evet biraz pahalı.

Evde çalışma masamEvde çalışma masam EvimizdenEvimizden

Peki işinizi nasıl buldunuz?

- LinkedIn aracılığıyla özgeçmişime uygun yaptığım başvurular sonucu girdiğim mülakat sonucu buldum diyebilirim. Mülakatlara hazırlanma süreci ise ayrı bir başlık ve onun için de belli bir mülakat deneyimi gerekiyor. Birkaç mülakat sonrası firmaların ve sizin beklentilerinizi analiz etme noktasında daha iyi bir yere geliyorsunuz.

Yaşadığınız ülkede yaşamak/çalışmak isteyenlere yararlı olabilecek bilgiler verebilir misiniz?

- Hollanda genel olarak Türkler tarafından oldukça tercih edilen ve bilgi edinmek konusunda internette de çok fazla kaynak bulunulabilecek bir ülke. Gelmeden önce genel yaşam standartları konusunda pek çok bilgi edinilebilir. O nedenle araştırma yapılmasını öncelikle tavsiye ederim.

Ülkede genel olarak ilk süreçlerde pek çok prosedür var. Her şeyden önce gelir gelmez BSN numarası diye geçen bizdeki TC kimlik numarası gibi bir numaraya sahip olmadan ilk süreçlerde yaşam çok zorlu oluyor. Abonelikler, genel olarak hizmetlerden yararlanabilmek vs çoğu bir nokta da bu numarada kilitleniyor. O nedenle ilk bir iki ay çok zorluk çektim. BSN randevusunu vize çıkar çıkmaz almaya çalışılmasını kesinlikle tavsiye ediyorum, 1-2 ay sonrasına veriliyor o da yoğunluktan maalesef.

Ülkede nakit para çok az kullanılıyor. O nedenle yurt dışında kullanılabilen bir kredi kartı veya uluslararası banka kartlarına gelmeden sahip olmak burda hesap açmadan önceki süreçte çok faydalı olacaktır.

Çalışma hayatı konusunda da genel olarak çalışan haklarının gözetildiği, anlayışlı bir ortam olduğunu söyleyebilirim. İş özel hayat dengesi Türkiye’den kesinlikle daha iyi durumda. İş hayatında çok büyük zorluklarla henüz karşılaşmadım. Sadece dediğim gibi evrak süreçleri, biraz uzun sürebiliyor. Burası için anahtar kelime : sabır :)

Hollanda'nın sağlık sistemi hakkında bilgi verebilir misiniz?

- Hollanda'da yaşayan herkesin bir sağlık sigortası olması gerekiyor. Ancak bu sigorta Türkiye'deki gibi şirketlerce yapılan bir sigorta değil. Her birey kendisi bir sigorta firması seçiyor ve sağlık sistemine bu şekilde dahil oluyor. Sonrasında da yaşadığınız muhitteki aile hekimliklerinden kendi aile hekiminizi seçip bir form dolduruyorsunuz. Bu şekilde bulunduğum yerde bir aile hekimine kayıt oldum.

İhtiyaç durumunda önce aile hekiminizden bir randevu alıp oraya gitmeniz gerekiyor. Hastalık hastaneye gitmeyi gerektiren bir durum ise aile hekimi tarafından bu yönlendirme yapılıyor ve ancak o şekilde bir hastaneye gidilebiliyor. Benim şu ana kadar ihtiyacım olmadı.

Eklemek istediğiniz başka bir şey ya da yaşadığınız başka sorunlar var mı?

- Tam olarak bir sorun değil belki ama belli sistemlerde hala çoğu şeyin mektuplar ve manuel operasyonlarla ilerliyor olması biraz beni şaşırttı ilk etapta. O yüzden süreç takibi ve mektup göndermek/beklemek kavramlarına hazır olmakta fayda var diyebilirim.

Yurt dışına çıkmadan ya da orada yaşamaya başlamadan önce keşke bilseydim dediğiniz bir şey var mı? Deneyimlerinizden yola çıkarak bir tavsiyede bulunabilir misiniz?

- Hollanda'da ulaşım için kullanılabilecek çok yararlı uygulamalar var: Ns.nl ve 9292 gibi. Bu uygulamalar sayesinde tüm ulaşım ağını, saatlerini ve ücretlerini tam olarak görebiliyorsunuz. Gelmeden önce bu uygulamaları telefonuma yükleseydim ve inceleseydim ilk süreçte de çok fazla işime yarardı. O nedenle bir takım burada hayatı kolaylaştıracak uygulamaları araştırmalarını öneririm.

Saatlik oldukça tutarlı hava tahmini alınabilecek Buienradar uygulaması da bunun bir örneği.

Hollanda'da bir günHollanda'da bir gün

Çizzgi olarak çook teşekkür ederiz bütün bu bilgiler için 🥰

En Son Eklenen Röportajlar

Yurt dışına gidenler neler yaparak orada iş buldular, ne gibi sorunlarla karşılaşıp o sorunları nasıl çözdüler. Sizler için derlediğimiz röportaj serileri.
Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e Taşınmak
Volkan Aktan
Avustralya
26 Ağustos 2023Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e TaşınmakTurizmci
İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine Çalışmak
Yiğit Nuhuz
İngiltere
14 Temmuz 2023İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine ÇalışmakBackend Yazılım Mühendisi
Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya Taşınmak
Murat Yüksel
Almanya
19 Hazīran 2023Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya TaşınmakYazılım Mühendisi
İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü Olmak
Beren Huzur
İngiltere
18 Hazīran 2023İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü OlmakSatış ve Reklam Direktörü
Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'ya
Çağlar Telef
İngiltere
6 Hazīran 2023Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'yaYazılım Mühendisi
Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a Taşınmak
Ege Uçak
Hollanda
29 Mayıs 2023Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a TaşınmakYazılım Mühendisi
Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora Yapmak
Alperen Keleş
Amerika
27 Mayıs 2023Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora YapmakDoktora Öğrencisi
Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine Çalışmak
Ayşe Köse
Belçika
18 Nīsan 2023Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine ÇalışmakDoktora Sonrası Araştırmacı