Hukuk Fakültesinden Mezun Olup İtalya'da Doktora Araştırmacısı Olmak

25 Nīsan 2022
Hukuk Fakültesinden Mezun Olup İtalya'da Doktora Araştırmacısı Olmak

Yurt dışında yüksek lisans yapmak isteyen Selçukhan Bey, IELTS sınavını tamamlayıp Jean Monnet Burs Programı’nın sınavını da kazanıp Belçika'da yüksek lisansa başlamıştır. Selçukhan Bey, Belçika'dan İtalya'ya uzanan hikayesini Çizzgi ile paylaştı. Keyifli okumalar dileriz 🥳

"Bizim kültürümüzde kendini övmek pek tasvip edilen bir şey değildir, ancak yurt dışında çoğu zaman tam da bunu yapmanız gerekebiliyor..."

Merhaba, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

- İsmim Selçukhan, pek yakında 25 yaşında olacağım. Doktora araştırmacısıyım, aynı zamanda Türkiye’de uluslararası bir hukuk bürosunun parçası olarak uzaktan yarı-zamanlı danışmanlık faaliyetleri yürütüyorum.

Selçukhan Ünekbaş
Selçukhan Ünekbaş25 yaşındaDoktora Araştırmacısı

Yaşadığınız ülkeye ne zaman ve nasıl gittiniz acaba?

- Şu anda doktora çalışmalarımı İtalya’da devam ettiriyorum. Ancak yurt dışına ilk çıktığımda gittiğim ülke İtalya değil, Belçika’ydı (aslında Litvanya idi ancak 6 aylık Erasmus+ değişim programını es geçebileceğimizi varsayıyorum). 2019 senesinde hukuk fakültesinde lisans eğitimimi tamamlamaya yakın, hatta 2018 yılının sonlarına doğru, yurt dışında yüksek lisans yapabilmek için araştırma ve çalışmalarıma başlamıştım. Bu vesileyle 2018 yılında IELTS gibi gerekli sınavları tamamladım ve finansman için Avrupa Komisyonu – Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ortaklaşa verilen Jean Monnet Burs Programı’nın sınavına girdim. 2019 yılının Mayıs ayında, lisans eğitimimin son sınavları ile uğraşırken sınavı kazandığım bilgisine ulaştım.

Ben yüksek lisansım için Belçika’yı tercih ettim. Yüksek lisans eğitimimi dereceyle tamamladıktan sonra Brüksel Üniversitesi’nde bir seneyi biraz aşkın bir süre boyunca araştırma görevlisi olarak görev yaptım. Bu süre zarfında Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi ve Finlandiya Hükümeti gibi kurumlar ile belli başlı araştırma projelerinde çalışma fırsatı yakaladım.

2022 yılı için ise akademik kariyerimi doktora çalışmaları ile devam ettirmek istediğimden, alanımda önde gelen iki üniversiteye (University of Oxford ve European University Institute) başvuruda bulundum. İkisinden de kabul almama rağmen, gerek Brexit süreci sonrası Birleşik Krallık – AB uzaklaşması olsun, gerekse de danışman profesörler olsun, tercihimi Floransa’da yer alan European University Institute (EUI)’dan yana kullandım. Halihazırda EUI’da, Avrupa Birliği rekabet hukuku alanında doktora çalışmalarımı yürütüyorum.

Dip Not: IELTS sınavı nedir? İngilizcesi, The International English Language Testing System olan IELTS, Türkçe'ye Uluslararası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı olarak çevrilebilir. Yurt dışında İngilizce olarak eğitim görmek isteyen kişilerin, İngilizce dil yeterliliğini ölçen sınavdır.

Dip Not2: Jean Monnet burs programı nedir? Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Komisyonu arasındaki anlaşma ile gerçekleştirilen bu program, AB üyesi olan ülkelerdeki üniversitelerde araştırma ve yüksek lisans eğitimi yapma fırsatı sağlamaktadır.

Venedik Zamanı...Venedik Zamanı...

Peki neden yurt dışında yaşamak istediniz?

- Yukarıdan da anlaşılabileceği gibi aslında yurt dışına çıkmak istememin sebebi, en azından başlangıçta, eğitim kaynaklıydı. İlgi duyduğum alan Avrupa Birliği hukuku ile çok yakından ilişkili olduğundan, bu konuda alınabilecek en iyi eğitimin de Avrupa’da olacağını düşündüm. Ancak yıllar geçtikçe, ülkemizin de içinden geçmekte olduğu sosyoekonomik buhranın da, en azından yurt dışında yaşamaya devam etme yönünde karar almamda hatırı sayılır bir rol oynadığını söyleyebilirim.

Siena Fotoğrafları...Siena Fotoğrafları...

Araştırma sürecinde sizi en çok zorlayan şey ne oldu ve nasıl çözdünüz o sorunu?

"Hukuk alanında çalışmalar yürütmek isteyenler var ise benimle de iletişime geçebilirler..."

- Sanırım belirsizlik ve bilgi yığılması. Yurt dışına gitmeyi kararlaştırdıktan sonra araştırmalarınıza başladığınızda, internette çok fazla kaynak ve bin bir türlü argüman bulunduğundan kafanızın karışması kuvvetle muhtemel. Bu kapsamda, benim yurt dışına çıkmak isteme sebebim en başta eğitim kaynaklı olduğundan, üniversitemde bulunan hocalarım ile (aslında bir tanesi ile – buradan Sertaç Serter hocama selamlarımı iletmek isterim) istişareler faydalı oldu. Bu noktada yurt dışına çıkmak isteyenlere “bilen birine danışmalarını” tavsiye edebilirim. Eğer hukuk alanında çalışmalar yürütmek isteyenler var ise benimle de iletişime geçebilirler.

İlk kez giderken toplam masraflarınız için minimum ne kadar para gerekti?

- Bahsettiğim üzere Belçika’ya AB kaynaklı bir burs ile gittiğimden, kendi cebimden kaynak ayırmam gerekmedi. Ancak yine de, sarf ettiğim finansal kaynaklar arasında seyahat biletleri, kira ve depozito bedelleri, vize/pasaport masrafları, okul ve komün/mahalle kayıt masrafları gibi idari masrafları sayabilirim. Bunlar da, 2019 yılı itibarıyla 2500-3000 EUR civarında tutmuştu.

Vize alırken tecrübe ettiklerinizi somut bir şekilde paylaşabilir misiniz?

Floransa'dan...Floransa'dan...

- Yine bahsettiğim üzere, gideceğim ülke, üniversite ve finansman kaynağım belirli ve gerekli resmiyet çerçevesinde sabit olduğundan vize konusunda pek sorun yaşamadım. Belçika AB ülkeleri arasında en zor vize veren ülkelerden birisi, ancak gidiş temeliniz sağlam olduğunda bir sorun yaşanmıyor.

Benim vizem (uzun dönem – 180 gün) bir hafta içerisinde çıkmıştı. Zaten ülkeye giriş yaptığınızda ilgili idari birime kaydınızı yaptırıyorsunuz ve bir yıllık oturum kartınızı size teslim ediyorlar. Her halükarda başvuru yapacak kişiler için tavsiyem, belgelerin eksiksiz olarak iletilmesi. “Bu gerekmez” şeklinde bir yaklaşımdan ziyade, gerekebileceğini düşündüğünüz her şeyi dosyanıza koymanızı tavsiye ederim; gerekmeyen belgeleri görevlilerin kenara ayırması 5 saniye sürmez, ancak gerekli olduğu halde dosyanızda yer almayan bir belge size aylar kaybettirebilir.

Gittiğiniz ülkenin dilini ne kadar sürede ve nasıl öğrendiniz? İngilizce seviyeniz gittiğinizde nasıldı/şimdi nasıl?

- Her ne kadar tam olarak bir karşılık sağlamasa da IELTS skorum (akademik) 8,5 idi – halen de öyle. Belçika’da bildiğiniz gibi iki dil yaygın olarak konuşuluyor (Fransızca ve Felemenkçe), ancak çoğu insan İngilizce bildiğinden ilk haftalarda sorun yaşamadım. Şu an akıcı olarak olmasa da Fransızca konuşabiliyorum.

İtalyancam ise halen giriş seviyesinde, doktoramı bitirdiğimde ilerletmiş olmayı hedefliyorum. Tahminim, uğraşılması halinde 6-12 aylık bir süre içerisinde yeterli bir seviyeye gelebileceğiniz yönünde. Özellikle konuşulan dile her gün maruz kaldığınızdan, süreç bir nebze kolaylaşıyor.

Yaşamakta olduğunuz yeri nasıl buldunuz ve kirası ne kadar?

- EUI bünyesinde araştırmacıların kolayca konaklayacak yer bulabilmeleri için oluşturulmuş bir birim mevcut, ben evimi bu birim aracılığıyla buldum. Ancak internet siteleri güzel bir alternatif. İtalya için idealista, Belçika için ise immoweb tavsiye edebilirim.

Şu anda yaşadığım ev 1+1 olarak tabir edilebilir; yaklaşık 50-60 metrekare büyüklüğünde. Kirası ise faturalar dahil (ısınma, su, elektrik, internet, bina ve komün giderleri) 730 EUR. Ülke ve şehir konaklama konusunda çok önemli. Örneğin Amsterdam’da aynı özelliklere sahip bir ev büyük ihtimalle 1500 EUR civarından az bir miktara bulunamaz.

Balkonumdan Manzara...Balkonumdan Manzara...

Okulunuzu/işinizi ne yaparak buldunuz? Yaşadığınız ülkede okumak/çalışmak isteyenlere de yararlı olacağını düşündüğünüz bilgiler verebilir misiniz?

- Okulları araştırırken bölüm ve ilgi alanı odaklı gitmek önemli. Bir okul bir bölüm için çok iyi olup, başka bir bölüm için o kadar da muhteşem olmayabiliyor. Örneğin Amsterdam Üniversitesi, iletişim bilimleri alanında dünyada birinciydi, yanlış hatırlamıyorsam. Bu kapsamda üzerinde çalışılmak istenen bölümlere ilişkin genel bir fikir almak amacıyla “topuniversities.com” sitesi ziyaret edilebilir; bölümler özelinde filtreleme özelliği sunuyor.

Hem Belçika, hem de İtalya için geçerli olan ve iş bulmak için faydalı olacağını düşündüğüm en önemli iki parametre iş tecrübesi ve dil diyebilirim. İngilizce zaten akıcı olarak konuşuluyor olmalı, bu artık gerçekten de yurt dışında sorulmayan bir durum. Her ne kadar uluslararası firmalarda İngilizce lingua franca (ortak dil) olsa da, bulunulan ülkenin dilini öğrenmek kesinlikle artı sağlıyor. Özellikle benim gibi hukukçuysanız, dil daha da önemli. Aksine, mühendislik gibi daha sayısal alanlarda iş arıyorsanız İngilizce tek başına yeterli olabiliyor.

Yaşadığınız ülkenin sağlık sistemi hakkında genel bilgi verebilir misiniz?

- İtalya ve Belçika sosyal devlet ilkelerinin vücut bulmuş hali diyebilirim. Örneğin pandemi döneminde iki aşısını Belçika’da olmuş biri olarak söyleyebilirim ki, sağlık sistemleri güzel işliyor. Aşı olduktan sonra dahi düzenli aralıklarla aranıp kontrol edilmiştim mesela.

Bunun dışında İtalya’da sosyal güvenlikten faydalanabilmek için vatandaşlığa dahi gerek yok, ücret ödemeden sağlık hizmeti alabiliyorsunuz. Bu durum benim üniversitem ile aramda olan bir ilişkiden kaynaklanıyor da olabilir, ancak genel kanı ve izlenimlerim kapsamında söyleyebilirim ki, sağlık sistemi gayet iyi.

Eklemek istediğiniz başka bir şey veya yaşadığınız sorunlar var mı?

- Garip gelebilir, ancak birisiyle birlikte gelmek adapte olmanıza yardımcı olabilir. Genelde tersi anlatılır, “yurt dışına çıkınca Türklerle takılma” gibi. Bence de doğru bir tavsiye, ancak gittiğiniz ülkeye alışana ve yabancı tabiriyle etrafınızda bir “support circle” oluşturana dek zorlanmanız muhtemel. Bunu içine dönük ve yaklaşık 10 senedir ailesinden uzak yaşayan bir kişi olarak söylüyorum. Özellikle de okuldan ziyade iş için gidiyorsanız, hele bir de gittiğiniz ülke Belçika gibi insan ilişkilerinin Türkiye’ye kıyasla daha mesafeli olduğu bir ülke ise bahsettiğim konu daha da geçerli.

Yurt dışına çıkmadan veya orada yaşamaya başlamadan önce keşke bilseydim dediğiniz bir şey var mı?

- Özgüven meselesi diyebilirim. Ancak bu kavram ile Türkiye’de algıladığımızdan farklı bir duruma işaret ediyorum. Yurt dışında mütevazilik, alçak gönüllülük işe yaramıyor – bizim kültürümüzde kendini övmek ve başarılarını öne çıkarmak pek tasvip edilen bir şey değildir, ancak yurt dışında çoğu zaman tam da bunu yapmanız gerekebiliyor. Halen zorlandığım bir konu, ama üzerinde düşünmekte fayda var.

Roma Manzarası...Roma Manzarası...

Çook teşekkür ederiz Çizzgi olarak... 🥳

En Son Eklenen Röportajlar

Yurt dışına gidenler neler yaparak orada iş buldular, ne gibi sorunlarla karşılaşıp o sorunları nasıl çözdüler. Sizler için derlediğimiz röportaj serileri.
Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e Taşınmak
Volkan Aktan
Avustralya
26 Ağustos 2023Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e TaşınmakTurizmci
İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine Çalışmak
Yiğit Nuhuz
İngiltere
14 Temmuz 2023İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine ÇalışmakBackend Yazılım Mühendisi
Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya Taşınmak
Murat Yüksel
Almanya
19 Hazīran 2023Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya TaşınmakYazılım Mühendisi
İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü Olmak
Beren Huzur
İngiltere
18 Hazīran 2023İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü OlmakSatış ve Reklam Direktörü
Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'ya
Çağlar Telef
İngiltere
6 Hazīran 2023Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'yaYazılım Mühendisi
Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a Taşınmak
Ege Uçak
Hollanda
29 Mayıs 2023Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a TaşınmakYazılım Mühendisi
Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora Yapmak
Alperen Keleş
Amerika
27 Mayıs 2023Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora YapmakDoktora Öğrencisi
Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine Çalışmak
Ayşe Köse
Belçika
18 Nīsan 2023Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine ÇalışmakDoktora Sonrası Araştırmacı