Dil Okulu ile Kanada'ya Gidip Lojistik Koordinatörü Olarak Çalışmak

3 Mayıs 2022
Dil Okulu ile Kanada'ya Gidip Lojistik Koordinatörü Olarak Çalışmak

Ufuk Üniversitesi Uluslararasi İlişkiler bölümünden mezun olup yüksek lisansını da yaptıktan sonra Kanada'ya dil okuluna gitmeye karar veren Özge Hanım, Kanada'da dil okulu ve eğitim tecrübelerini, Kanada'da iş bulma tecrübelerini Çizzgi ile paylaştı. Keyifli okumalar dileriz 🥳

"Ben burada vatandaşlık alabilmek için 2 yıllık post-graduate (lisansüstü eğitim) programını okudum..."

Merhaba, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

- İsmim Özge İnsel, Ufuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Mezunuyum, üniversiteden mezun olduktan sonra aynı üniversitede tezli yüksek lisansımı tamamladım. İsrail-Filistin sorunlarının Ortadoğu üzerindeki etkileri üzerine çalışmalar yaptım. Yüksek lisans sonrası yurt dışına çıkmaya karar verdim. 30 yaşındayım, Kanada’da yaşıyorum. Lojistik Firmasında Lojistik Koordinatörü olarak çalışıyorum.

Özge İnsel
Özge İnsel30 yaşındaLojistik Koordinatörü

Yaşadığınız ülkeye ne zaman ve nasıl gittiniz acaba?

- Kanada’ya 2017 yılında dil okulu ILAC aracılığı ile geldim, daha sonra dil puanını (IELTS) alarak burada 2 yıllık Business Management post-graduate programına kayıt oldum. 2020 yılında mezun oldum.

Kanada Dil Okulu ILAC (International Language Academy of Canada) Kanada Dil Okulu FiyatlarıKanada Dil Okulu Fiyatları

Kanada ILAC Dil Okulu Fiyatları

Peki neden yurt dışında yaşamak istediniz?

- Ben üniversite hayatım boyunca akademisyenlik hedefliyordum. Bu nedenle üniversite mezuniyeti sonrası yüksek lisansımı tamamladım, akademik hayatıma devam edebilmek için bir doktora programına devam edebilmem gerekiyordu, ancak bunun için yeterli dil puanı yetmeyebiliyor, ben aktif bir şekilde İngilizce konuşabilmek de istiyordum, ayrıca araştırmalara devam edebilmek için uluslararası yeterli bir dil seviyesine sahip olmam gerekiyordu, bu nedenle öncelikli hedefim dil öğrenmekti.

Kanada'da benKanada'da ben

Araştırma sürecinde sizi en çok zorlayan şey ne oldu ve nasıl çözdünüz o sorunu?

- Ben ilk olarak Amerika’ya gitmeyi tercih ettim, benim için önemli olan anadili İngilizce olan bir ülkeydi, bu nedenle ilk vize başvurusunu Amerika’ya yaptım , ancak maalesef ilk başvurum red ile sonuçlandı. İkinci aşamada İngiltere düşünüyordum ancak çalıştığım acente İngiltere’nin vize verme sürecinin daha zor olduğunu söyledi. Ben biraz şans eseri ikinci kez gitmiş olduğum Amerika vize başvurusunda tanıştığım biri sayesinde Kanada’yı keşfettim. Bana Kanada hakkında tavsiyelerde bulundu ve direkt olarak dil okulu ile iletişime geçmemi önerdi. 2. Kez başvurduğum Amerika vizemin red almasına rağmen , benim için başka bir macera süreci başladı, Kanada.

İlk kez giderken toplam masraflarınız için minimum ne kadar para gerekti?

- Ben 9 aylık bir dil okuluna kayıt oldum, 2017 yılında 7500 dolar gibi bir para ödedim, bunun haricinde aylık 900 dolarda günde 3 öğün yemek verilen bir homestay için para ödedim. Ancak dediğim gibi o dönem dolar 2022'deki kadar yüksek değildi, şu anda doların da artmasıyla maalesef geldiğim seneyle kıyaslarsak buraya gelmek isteyen birinin masrafları daha fazla oldu, ancak ortalama rakamlardan bahsedersek aylık 800-1000 dolar arası (yemek hariç) şehir merkezindeki oda paraları, dil okulu fiyatları değişkenlik gösterse de ortalama aylık 6 aylık bir dil okulu için sağlık sigortası ve kitap masrafları ile birlikte 7500 dolar gibi bir para söyleyebilirim. ILAC Canada price list sayfasından gelmek isteyenler araştırabilir, orada güncel fiyatlar mevcuttur.

Vize alırken tecrübe ettiklerinizi somut bir şekilde paylaşabilir misiniz?

- Kanada’daki vize süreci çok karmaşık bir süreç değil, aslında hiç bir ülke için değil; ben Kanada vizemi başvuruyu yaptıktan sonra 3 gün içerisinde aldım, burada en önemli olan husus gideceğeniz ülkeyi, kendi ülkenize geri döneceğenize ikna etmek olmalıdır çünkü özellikle yaşınız gençse ve bir çalışma geçmişiniz yoksa potansiyel göçmen olarak görülebiliyorsunuz. İkinci olarak o ülkede kalacağınız süre boyuncaki ortalama masraflarınızı banka dökümanlarınızda temin etmek, okul parasını yatırdığınıza dair dekont ve diğer güçlendirici belgeler (ailenizin veya sizin üzerinize ait olan tapular, iş yeri yazısı, diplomalar, sertifikalar, son 3 aylık banka dökümanları vb.) önemli.

Kanada sizin vizenize eğer onay verirse dil okulu bitiş sürecinden sonra 90 günlük bir hak daha veriyor. Bunun nedeni vize uzatmak isteyen kişilere verilen zaman dilimi. Siz bu süre içerisinde eğer eğitim yoluyla kalmayı düşünürseniz dil okulu bittikten sonra tekrar başvuru yapabilirsiniz. Haricinde Kanada’da herhangi bir statünüz olmadan kalmanız yasal değildir.

İngilizceyi ne kadar sürede ve nasıl öğrendiniz?

Kanada'da arkadaşlarımla benKanada'da arkadaşlarımla ben

- Ben ilkokuldan beri İngilizce öğreniyorum, ancak Türkiye şartlarında maalesef bu yeterli olmuyor. İngilizce seviyem high-intermediate idi, ben 6 aylık bir sürede burada post-graduate okuyabilecek bir seviyeye geldim, ancak bu süreç size bağlı, dil okulu size gerçekten İngilizce öğrenmek için büyük avantaj olmasına rağmen burada sizin de gayretiniz çok önemli.

Ben bu süreçte herkesle iletişim kurmaya çalıştım, yabancı arkadaşlar edindim, yabancı diziler izledim, mümkün olduğunca pratik yaptım, ve okulda ders anlatılırken not almaya çok özen gösterdim, çünkü Türkçe düşünerek İngilizce konuşmaya çalışmak maalesef hepimizin yaptığı hatalardan. Ben özellikle Türkçe düşünmeyi bıraktığım zaman , İngilizce öğrenmeye başladım.

Yaşamakta olduğunuz yeri nasıl buldunuz ve kirası ne kadar?

Ev Masrafları Hakkında
  • Kira: 2000 Dolar
  • Otopark: 130 Dolar
  • İnternet+Elektrik: 100 Dolar
  • Mutfak Masrafı: 300-350 Dolar

- Ben şu an Toronto’da şehir merkezinde yaşıyorum evimin aylık kirası 2000 dolar, 130 dolar otopark için ödüyorum, şu ve ısınma masrafları ev kirasına dahil, yalnızca ekstra elektrik ve internet parası ödüyorum aylık 100 dolar, bunun dışında aylık 300-350 dolar mutfak masrafım oluyor. Dışarıya arkadaşlarımla çıkarsam veya herhangi bir yere tatile gidersem bu değişiyor ancak ben ortalama ayda 3000-3500 dolar gibi bir para harcıyorum. Tabi bu rakam özel almak istediğim bir ihtiyacım olduğunda değişebiliyor.

Evimin oturma odasındanEvimin oturma odasından

Okulunuzu ve işinizi nasıl buldunuz acaba?

- Ben burada vatandaşlık alabilmek için 2 yıllık post-graduate programını okudum. Çünkü Kanada’da vatandaşlık alabilmek için (Express Entry) en az 2 yıllık bir devlet okuluna gitmeniz gerekiyor. 1 yıllık okuldan mezun olursanız 1 yıl, 2 yıllık okuldan mezun olursanız Kanada size 3 yıllık full-time çalışma izni veriyor. Okuduğunuz süre boyunca da haftalık 20 saat part-time çalışma izniniz oluyor.

Ben okul süresince geçici işlerde çalıştım, mezuniyet sonrası LinkedIn’e cv mi yükledim ve burada edindiğim network sayesinde de bir lojistik firmasında işe girdim.

Kanada'da yaşamak isteyenlere de yararlı olacağını düşündüğünüz somut bilgiler verebilir misiniz?

- Burada yeni bir başlangıç yapmak isteyenlere, sürecin çok hızlı geliştiğini söyleyemeyeceğim, yalnızca dil okuluna gelmek isteyenlere dediğim gibi yukarıda ortalama maliyetlerden bahsettim, ancak bir vatandaşlık almak ve uzun soluklu buraya gelmek isteyenlerin öncelikle burada mutlaka bir devlet okulunu bitirmeleri gerekiyor. (Türkiye’deki statüsü ne olursa olsun) okul mezuniyeti sonrası size verilen çalışma izni boyunca en az 1 yıl kendi alanınızda iş bularak (NOC kodları altında skilled-worker olarak adlandırılan) 1560 saati doldurmanız gerekiyor, daha sonra Express Entry profili oluşturabiliyorsunuz, bu profili oluşturduktan sonra Kanada size bir puan hesaplamasına tabi türüyor, bu puanı yaşınız (30 yaşından sonra düşmeye başlıyor) , dil puanınız, çalışma deneyiminiz, ve burada bitirdiğiniz okul(15 puan) etkiliyor. En büyük tavsiyem Kanada için konuşursak 20-26 yaşlarında buraya gelmeleri olur.

Yaşadığınız ülkenin sağlık sistemi hakkında genel bilgi verebilir misiniz?

- Sağlık sistemi, Türkiye'deki gibi maalesef hızlı ve kolay değil, burada öncelikle bir özel hastane yok. İstediğiniz gibi bir doktora görünemiyorsunuz, öncelikle bir aile hekimine gözükmeniz gerekiyor, aile hekimi size bir teşhis koyarak durumunuza göre örneğin bir Kalp-Damar Cerrahına yönlendirebiliyor. Eğer sağlık kartınız varsa hiç bir ücret ödemiyorsunuz, ancak yine de ilacınızın belli bir miktarını karşılıyorsunuz. Eğer kapsamlı bir sağlık sigortanız varsa önce siz sağlık masrafınızı karşılıyorsunuz, daha sonra sigorta şirketine belgeleri gönderiyorsunuz ve onlar size parayı temin ediyorlar.

Eklemek istediğiniz başka bir şey veya yaşadığınız sorunlar var mı?

- Kanada’da herkes kadar, yabancı ülkeye alışmanın ve yeni bir kültür ve sistem ile başa çıkmanın zorluklarını yaşadım, ancak sabrederseniz sonrası çok kolay ve güzel olabiliyor.

Hangi ülkeye giderseniz gidin hiçbir şey göründüğü kadar basit ve kolay gelişmiyor, öncelikle aceleci olmayın her şey zamanla adım adım mutlaka olur. Ben her şeyi adım adım yaptım. Şu anda Kanada Vatandaşlığım onaylandı. 5 yıllık bir serüven sonrası elde ettiğim bu başarıda kimi zaman pes ettim dönmek istedim; ama şu anda iyi ki devam etmişim diyorum.

Kendi deneyimlerinizden yola çıkarak bir tavsiyede bulunabilir misiniz?

- Keşke daha erken gelseydim diyebilirim, belki süreci atlatmak daha kolay olurdu, çünkü kafanızda yerleşmiş fikirlerle geldiğiniz zaman değiştirmek ya da uyum sağlamak çok kolay olamayabiliyor. Ya da bazı durumlar karşısında enerjiniz kalmamış olabiliyor. Nereye giderseniz gidin sıfırdan başlamış olucaksınız. Bu sürece daha kolay adapte olabileceğim bir yaşta gelmeyi daha çok isterdim.

Çook teşekkür ederiz Çizzgi olarak 😇

En Son Eklenen Röportajlar

Yurt dışına gidenler neler yaparak orada iş buldular, ne gibi sorunlarla karşılaşıp o sorunları nasıl çözdüler. Sizler için derlediğimiz röportaj serileri.
Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e Taşınmak
Volkan Aktan
Avustralya
26 Ağustos 2023Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e TaşınmakTurizmci
İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine Çalışmak
Yiğit Nuhuz
İngiltere
14 Temmuz 2023İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine ÇalışmakBackend Yazılım Mühendisi
Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya Taşınmak
Murat Yüksel
Almanya
19 Hazīran 2023Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya TaşınmakYazılım Mühendisi
İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü Olmak
Beren Huzur
İngiltere
18 Hazīran 2023İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü OlmakSatış ve Reklam Direktörü
Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'ya
Çağlar Telef
İngiltere
6 Hazīran 2023Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'yaYazılım Mühendisi
Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a Taşınmak
Ege Uçak
Hollanda
29 Mayıs 2023Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a TaşınmakYazılım Mühendisi
Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora Yapmak
Alperen Keleş
Amerika
27 Mayıs 2023Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora YapmakDoktora Öğrencisi
Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine Çalışmak
Ayşe Köse
Belçika
18 Nīsan 2023Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine ÇalışmakDoktora Sonrası Araştırmacı