Erasmus ile Polonya'da Okumak

17 Ocak 2022
Erasmus ile Polonya'da Okumak

Konya Teknik Üniversitesi mimarlık bölümünde okurken, Erasmus+ projesi kapsamında, Polonya’nın Lublin şehrine gidip eğitiminin bir bahar dönemini Politechnika Lubelska Üniversitesi'nde geçiren Tuğba Hanım, Polonya'da tecrübe ettiklerini Çizzgi ile paylaştı. Keyifli okumalar dileriz 🥳

"Kur farkının az olması sebebiyle Türk öğrencilerin okumak için tercih ettiği bir ülke..."

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

- Merhaba, ben Tuğba. Konya Teknik Üniversitesi (eski Selçuk Üniversitesi) mimarlık bölümü mezunuyum. 25 yaşındayım. Şu an çeşitli yarışma projeleri üzerine çalışıyorum.

Tuğba Nur Akyüz
Tuğba Nur Akyüz 25 yaşındaMimar

Polonya'ya ne zaman ve nasıl gittiniz? Somut bilgiler vererek açıklayabilir misiniz?

- 2020 yılının Şubat ayında okulumdaki Erasmus+ projesi kapsamında, Polonya’nın Lublin şehrine gittim ve eğitimimin bir bahar dönemini orada geçirdim. Çoğu öğrenci gibi erasmusa gitme hayallerim vardı fakat girdiğim sene benim bölümümde anlaşmalı bir okul yoktu. 3. sınıfta anlaşmalar yapıldı ve Erasmus+ projesi gündeme geldi. Hemen sınava katıldım ve bu sayede gitmeye hak kazandım.

Polonya'da...Polonya'da...

Sistem şu şekilde işliyor; öncelikle anlaşmalı ülkeler ve okulların listesi gereken şartlarla birlikte paylaşılıyor. Ardından genel akademik not ortalaması uygun olan kişiler sınava girmeye hak kazanıyor. Sonuçlar başvurudaki tercihlere göre, sınav puanıyla birlikte asil/yedek şeklinde açıklanıyor. Ardından üniversitedeki koordinatörlükler çeşitli oryantasyon programları organize ederek süreç hakkında gerekli bilgilendirmeleri yapıyorlar.

Neden Erasmus+ projesine başvurmak istediniz?

- Ben gezmeyi, yeni yerler görmeyi çok seven biriyim. 8. Sınıfta yine okulumdaki Comenius projesi kapsamında İspanya’ya gitmiştim. Fakat bu 5 günlük kısa bir deneyimdi benim için. O günden sonra yurt dışında okumak/yaşamak fikri gelecek hayallerimde daha fazla yer edinmeye başladı. Daha fazla deneyim kazanmak, daha fazla gezmek, bölümüm gereği ufkumu daha fazla genişletmek ve dilimi geliştirmek adına bu projeye büyük bir şevk ile başvurdum.

Polonya'da arkadaşlarla...Polonya'da arkadaşlarla...

Araştırma sürecinde sizi en çok zorlayan şey ne oldu ve nasıl çözdünüz o sorunu?

- Bu süreçte en zorlandığım kısım anlaşmalı okullarla kendi okulum arasındaki ders denklikleriydi. Benim bölümümde proje dersinden kalındığı takdirde okul 1 dönem uzuyor.

Örneğin benim o dönemki proje dersim 12 krediydi. Genel olarak uygulama ve proje derslerinin kredisi yüksektir. Fakat karşı okuldaki ( Politechnika Lubelska) en yüksek kredili ders 4 krediydi. Bu durumda karşı okuldaki birkaç ders ile kendi derslerimin denkliğini bölüm koordinatörümüz eşliğinde sağladım. Zira son onay da yine bu koordinatörden geçtiği için süreç ve denklikler hakkında bilgilendirmek zorunludur. Olası bir kabul edilmeme durumunda dönem uzama ihtimali vardır. Bölüm koordinatörüm anlayışlı ve yol gösterici tavrıyla denklikler konusunda bende herhangi bir soru işareti bırakmadı ve gereksiz yere endişelendiğimi anladım.

Polonya'da arkadaşlarla...Polonya'da arkadaşlarla...

İlk kez giderken toplam masraflarınız için minimum ne kadar para gerekti?

- Masraflarım toplamda 2500 TL civarı tuttu. Gidiş güzergâhım uçakla Lviv/Ukrayna, oradan da otobüs ile Lublin/Polonya idi. Bu soruyu daha anlaşılabilir kılınması açısından madde madde cevaplamak istiyorum.

Masraflar Hakkında
  • Pasaport ücreti: 160 TL (harçsız öğrenci pasaportu)
  • Yurt depozito ücreti: 100 Euro
  • Sağlık sigortası ücreti: 40 Euro
  • Vize ücreti: 68 Dolar vize ücreti + 88 TL işlem ücreti
  • Uçak bileti: 535 TL
  • Otobüs ücreti: 14 Euro

Vize alırken tecrübe ettiklerinizi somut bir şekilde paylaşabilir misiniz?

- Vize randevusunda pasaport numarası gereklidir. Öncelikle bunu söylemek okuyucuların benim gibi bir hataya düşmemesi için oldukça elzemdir 😄

Ben bu bilgiyi bilmediğim için biraz da o dönemde hem okul yoğunluğu, hem hazırlık derken pasaport çıkarttırma işlemimi geciktirdim. Pasaporta başvururum, bu sırada da vize randevumu alırım, o güne kadar pasaport elime geçer, böylece işlemlerimi hallederim sanmıştım. Fakat pasaporta başvurdum çıkması 1 haftayı geçti. Çünkü okuduğum ilde başvurmuştum, kargo ile yaşadığım yere gelecekti derken süreç uzadı. Pasaport olmadan vize başvurusu yapılmıyor. Başvuru da zaten ileri tarihlere veriliyor. Başvurudan sonra bir de vize çıkma süresi var derken benim için epey gergin bir süreçti. Vizem toplam 20 günde çıktı. Daha sonra gerekli tüm belgeleri okuluma teslim ederek hibe ile ilgili sözleşmeyi imzaladım ve gitmeme 2 gün kala tüm işlemlerimi halletmiş oldum.

Vize işlemlerinde uçak bileti, konaklayacağınız yere ait rezervasyon veya kayıt belgesi, banka hesap dökümü, seyahat sağlık sigortası gibi belgeler istenmektedir. Hesap dökümünde hesapta belli bir miktar gösterilmesi gerekiyor. Bu miktar gidilen ülkeye, kaç gün kalınacağına, ne amaçla gidildiğine göre değişiklik göstermektedir. Fakat öğrenci olarak Erasmus+ projesi kapsamında gittiğim için, hesapta 5000 TL’ye ek olarak alacağım toplam 1300 Euro hibe tutarını gösterdim ve yeterli oldu.

Yaşadığınız evi/yeri nasıl buldunuz ve kirası ne kadardı?

Yurt odası...Yurt odası...

- Gitmeden önce çok araştırdım. 3 seçenek vardı. Okul yurdu, özel yurt veya ev. Okul yurdu kampüs içerisindeydi ve diğer seçeneklere göre fiyatı oldukça makuldü. Hem sosyal çevre, hem okula yakınlığı, hem de fiyatının uygun olmasından dolayı okul yurdunu tercih ettim. Yurtta odalar 3 kişilikti. Her katta ortak mutfak, wc, duş vardı. Yurt hakkında bilgilere okulun sitesinden ulaştım. Daha sonra 100 Euro depozito ücreti gönderdim ve onlar da konaklamamın kabulüne dair belge gönderdiler. Bu belgeyi de vize işlemleri sırasında sundum.

Aylık yurt ücreti: 410 Zloty/96 Euro

Polonya'da okumak/çalışmak isteyenlere de yararlı olacağını düşündüğünüz somut bilgiler verebilir misiniz?

- Polonya yaşam standartları yüksek bir ülkedir. Diğer AB ülkelerine göre daha ucuz, çünkü kendi para birimleri olan Zloty kullanıyorlar. Benim gittiğim dönemde 1 Zloty=1,54 TL idi. Kur farkının az olması sebebiyle Türk öğrencilerin okumak için tercih ettiği bir ülke. Zaten diğer ülkelere yakınlığı ve ulaşım kolaylığı sayesinde pek çok yeri gezmek de mümkün. Öğrenciler genelde Polonya’da masrafım az şekilde okurum, birikimimle de farklı ülke gezileri yaparım düşüncesine sahip.

Ayrıca erasmus+ projesi kapsamında pek çok ülkeden öğrenci ağırlamakta. Bu da yine kişinin network oluşturmasına katkı niteliğinde. Çalışmak için ise Lehçe dilinin önemli bir yer edindiğini söyleyebilirim.

Yaşadığınız ülkenin sağlık sistemi hakkında genel bir bilgi verebilir misiniz? Hiç hastaneye gittiniz mi?

- Ben hiç hastaneye gitmedim. Fakat sigortanın sağlık giderlerini karşılamadığını, ülkeye dönüşte ödeme alındığı konusunda bilgim var. Gitmeden önce gerekli gördüğüm ilaçları yanımda götürmüştüm. Gidecek kişilere de grip ilacı, ağrı kesici, boğaz/burun spreyi gibi temel ihtiyaçları yanlarında götürmeleri konusunda öneride bulunabilirim.

Eklemek istediğiniz başka bir şey veya yaşadığınız başka sorunlar var mı?

- Polonya’ya gittiğim süreçte Covid yeni yeni başlamıştı. Tüm dünyayı etkisi altına alabileceği aklımın ucundan dahi geçmezdi. İlk hafta okula gittim, çevreyi tanımak adına arkadaşlarımla gezdim. Yeni kültür, yeni yaşam alanı, yeni çevre, farklı bir dil derken yavaş yavaş alışıyordum. Arkadaşlarımla ülke gezisi planları yapmaya başlamıştık. Akabinde pandemi ilan edildi ve karantina kararı verildi. Okullar online eğitime döndü. Sınırlar kapatıldı. Dönmek isteyenler için uçak tahsis edildi ve birçok kişi ülkeye geri döndü.

Maalesef bu durum gezmek, dil geliştirmek isteyen kişiler için oldukça üzücü bir durum oldu. Bu şekilde birkaç ay geçirdik ve sonrasında önlemler yavaş yavaş azaltılmaya başladı. Sınırlar konusunda hala belirsiz durumlar vardı. Biz de bu nedenle Polonya’nın Zamość, Gdańsk, Kraków, Poznań, Zakopane şehirlerini gezdik. Şimdi düşündüğümde böyle bir fırsatın pandemi sürecine denk gelmesi oldukça talihsiz bir durum olsa da belki ileride yolumun tekrar düşmeyeceği pek çok şehri gezme şansı yakaladım, güzel dostlar kazandım.

Polonya'da...Polonya'da...

Yurt dışına çıkmadan veya orada yaşamadan önce keşke bilseydim dediğiniz bir şey var mı? Kendi deneyimlerinizden yola çıkarak bir tavsiyede bulunabilir misiniz?

- Bu konuda diyebileceğim en önemli şey süreçte işlemlere erkenden başlamak ve her aşamada rahat olmak. Vizem çıkacak mı, orada telefonu nasıl kullanabileceğim, hat alma işlemleri nasıl, hangi bankadan hesabım olmalı, ne yer içerim, yanımda neler götürmeliyim, dil pratiğim yok iletişim kurabilecek miyim? Tüm bu sorular insanda gereksiz yere endişeye sebep oluyor.

Aslında işin içine girince hiç birinin zor konular olmadığını anlıyorsunuz. Elbette araştırmalarınızı yapın, daha önce giden kişilerden bilgi alın. Fakat bunları stresli ve ne yapacağınızı bilemiyor halde değil de keyif alarak yapın. Sorular olduğu gibi çözümler de vardır. Deneyim kazanmak da işte bu yollardan geçiyor.

Herkesin imkânı dahilinde bu ve bunun gibi projelere katılmasını öneririm. Kişinin hayata bakış açışını önemli derecede etkiliyor. Deneyimlerimi paylaşmamda aracı olduğunuz için teşekkür eder, herkese başarılar dilerim 😊

Polonya'da...Polonya'da...

Çizzgi olarak çook teşekkür ederiz 😍

En Son Eklenen Röportajlar

Yurt dışına gidenler neler yaparak orada iş buldular, ne gibi sorunlarla karşılaşıp o sorunları nasıl çözdüler. Sizler için derlediğimiz röportaj serileri.
Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e Taşınmak
Volkan Aktan
Avustralya
26 Ağustos 2023Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e TaşınmakTurizmci
İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine Çalışmak
Yiğit Nuhuz
İngiltere
14 Temmuz 2023İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine ÇalışmakBackend Yazılım Mühendisi
Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya Taşınmak
Murat Yüksel
Almanya
19 Hazīran 2023Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya TaşınmakYazılım Mühendisi
İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü Olmak
Beren Huzur
İngiltere
18 Hazīran 2023İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü OlmakSatış ve Reklam Direktörü
Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'ya
Çağlar Telef
İngiltere
6 Hazīran 2023Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'yaYazılım Mühendisi
Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a Taşınmak
Ege Uçak
Hollanda
29 Mayıs 2023Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a TaşınmakYazılım Mühendisi
Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora Yapmak
Alperen Keleş
Amerika
27 Mayıs 2023Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora YapmakDoktora Öğrencisi
Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine Çalışmak
Ayşe Köse
Belçika
18 Nīsan 2023Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine ÇalışmakDoktora Sonrası Araştırmacı