İngilizce Öğretmenliğinden Sonra Norveç'e Yüksek Lisansa

30 Aralık 2021
İngilizce Öğretmenliğinden Sonra Norveç'e Yüksek Lisansa

Türkiye'deki sisteme inancı kalmaması, ekonomik sorunlar ve kadın olarak yaşadığı güven sorunlarından sonra Türkiye'den Norveç'e yüksek lisans için gitme kararı alan Hazal Hanım, tecrübe ettiklerini Çizzgi ile paylaştı. Norveç'te yüksek lisans hakkında ve Norveç'te yaşamak hakkında merak ettikleriniz bu röportajda. Keyifli okumalar dileriz 😍

"Norveçte okullar bedava. Dönemlik 70 euro gibi temsili bir ücret alınıyor..."

Merhaba, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

- Merhaba. Adım Hazal Ünlü, 29 yaşındayım. İngiliz dili ve edebiyatı bölümünü bitirdim. Şu anda master öğrencisiyim, çalışmıyorum. Daha önce Türkiye’de İngilizce öğretmeni olarak çalıştım.

Hazal Ünlü
Hazal Ünlü29 yaşındaYüksek Lisans Öğrencisi

Yaşadığınız ülkeye ne zaman ve nasıl gittiniz? Somut bilgiler vererek açıklayabilir misiniz?

- Norveç’e 2021 Ağustos ayında taşındım. 2020 ekim ayında soknadsweb adında bir site üzerinden belgelerimi yükledim. 2021 şubat ayında kabul mektubum geldi:) işlemleri tamamlaması (özellikle korona sürecinde) epey uzun sürdü. vizem uçuşumdan bir hafta önce geldi ama yetiştim :)

Norveç'ten ve okul hayatımdan fotolar..Norveç'ten ve okul hayatımdan fotolar..

Neden yurt dışında yaşamak istediniz?

- Akademik kariyerime devam etmek istedim ve gördüklerimden sonra Türkiye’deki sisteme inancım kalmadı açıkcası. Ekonominin durumu, bir kadın olarak hissettiğim güvensizlik en büyük sebepler.

Araştırma sürecinde sizi en çok zorlayan şey ne oldu ve nasıl çözdünüz o sorunu?

- Norveç özelinde başvuru yapmak çok kolaydı. Benim için en zorlu süreç koronavirüs ve kısıtlamaların olması ve okula gidip gidemeyeceğimin belirsiz olmasıydı. Aynı zamanda tabiki avrupa pasaportuna sahip olmamak süreci çok uzattı. Kendi elimden gelen bir şey olmadığı için kendim çözemedim ama sınırları açtılar.

İlk kez giderken, toplam masraflarınız için minimum ne kadar para gerekti?

- Norveç'te okullar bedava. dönemlik 70 euro gibi temsili bir ücret alınıyor. bunun dışında gidebilmek için UDI (göçmen dairesi) yıllık belirledikleri masrafı yatırmanızı istiyor. Kabul mektubu geldikten sonraki iki hafta içinde ücreti yatırmazsanız hakkınızı kaybediyorsunuz. Yatırdığınız para banka hesabı açtırdıktan sonra hiç kesinti yapılmadan size geri veriliyor.

Bunlar dışında uçak biletleri, pasaport yenileme, vize, alışveriş gibi işlemlere yaklaşık 20-25 bin lira kadar bir ücret ayırmam gerekti. Okula 128 bin kron gönderdim. (1 euro = 10 nok)

Vize alırken tecrübe ettiklerinizi somut bir şekilde paylaşabilir misiniz?

- Vize süreci çok uzun sürdü. Vizeye başvurduğumda Norveç sınırları virüs sebebiyle dışarıdan gelenlere kapalıydı. Oturum izni vizesi olduğu için de başvururken 5000 kron yatırdım. Okulum 15 ağustosta açılıyordu, 10 gün karantina süresi vardı, 3 ağustosa biletimi almıştım. Temmuz sonunda öğrencilere sınırları açacaklarını açıkladılar ve son anda yetiştim.

Gittiğiniz ülkenin dilini ne kadar sürede ve nasıl öğrendiniz? İngilizce seviyeniz giderken nasıldı ve şimdi nasıl?

- İngiliz dili ve edebiyatı bitirdim ve çok küçük yaştan beri İngilizce okuyorum. Daha önce EVS projesi ile Malta’da çalışmıştım. O yüzden İngilizcem anadilim gibi diyebilirim. Norveççe, İngilizce ve Almanca arasında bir dil. Kelimeler çok benzer ve yapısı da çok benzer.

Norveççe çizgifilm izleyerek epey öğrendim. Onun dışında gitmeden çok çalışma fırsatım olmadı. Gittikten sonra 2 ay içinde A2 seviyesine geçtim. Bence burada önemli olan konuşmaya çalışmak. Yalan yanlış da olsa bazen sözlükten kelime bakarak inatla Norveççe konuştum. Norveçli arkadaşlarımla daha çok zaman geçirdim. Norveççe müzik dinledim. Norveçte tek sıkıntı dialektler. O kadar farklı ki bölgeden bölgeye birbirlerini anlamakta zorlanıyorlar. Ben güney dialektiyle öğrendim ve konuşuyorum fakat kuzeyden biri geldiğinde en basit cümlelerde bile hala çok zorlanıyorum.

Yaşamakta olduğunuz evi nasıl buldunuz ve kirası ne kadar?

- Okulun içindeki öğrenci yurtlarında kalıyorum. Ülke çapında SiS denen bir kurum var. Kırtasiyesinden yemekhanesine, yurtlarına her şeyi SiS işletiyor öğrenciler için. Kendinize uygun olarak tercih yapabiliyorsunuz fakat başvuru sayısı yüksek olduğu için çıkmayabiliyor. Öyle durumlar için paylaşımlı öğrenci evleri var.

Benim kaldığım yurt aylık 5000 nok. Tuvaleti, banyosu ve mutfağı içinde ve 4 binadan oluşuyor. Her binanın fellestue denen ortak salonu var. Ortak salonda daha büyük bir mutfak, tv, oturma alanı, bilardo, masa tenisi gibi şeyler var. Ortak salonu ayırtıp parti için kullanabiliyorsunuz. Genelde haftanın 3 günü parti oluyor.

Yaşadığınız ülkede çalışmak isteyenlere de yararlı olacağını düşündüğünüz somut bilgiler verebilir misiniz?

- Norveççe öğrenmek çok önemli. Dili bilmek her kapıyı açıyor. Bunun dışında mutlaka kültürü öğrenip ona göre ve saygılı davranmak gerekiyor. Özellikle Türkiye’den bambaşka bir hayat ve çok bağlılar geleneklerine. Uyum sağlayan herkese kucak açarken uyumsuz davrananları da bir o kadar dışlıyorlar. Mutlaka hayatı ve işleyişi öğrenip ona göre karar verin.

İklim soğuk, insanlar soğuk, her yer çok sakin ve sessiz. Yani Amerika gibi bir yer hayal edip gelirseniz çok üzülürsünüz. Bir de vergiler çok yüksek. Geliriniz ne kadar yüksekse ödediğiniz vergi o oranda artıyor. İş bulurken %25 civarı vergi kesileceğini hesaplayarak haraket etmenizi öneririm. Vergi dairesine kaydınızı da kendiniz yapmalısınız yoksa %50 kesinti yapılıyor. İş yerleri bu konuda sorumluluğu çalışana yüklüyor.

Yaşadığınız ülkenin sağlık sistemi hakkında genel bir bilgi verebilir misiniz? Hiç hastaneye gittiniz mi?

- Sağlık öğrenciler dahil herkese bedava. Norveç kimliğinizi aldıktan sonra hastaneye gidebilirsiniz. Sistem biraz yavaş işliyor. Kan aldırmak için 2 hafta sonrasına randevu verebiliyorlar. Acil olmayan ve aile hekimine göstermeniz gereken durumlarda ise 250 kron civarı bir muayene ücreti alınıyor. Yıllık kota geçtikten sonra her şeyi devlet karşılıyor. Yanlış bilgi vermek istemem fakat bildiğim kadarıyla yıllık kota 2000 kron.

Eklemek istediğiniz başka şeyler ya da yaşadığınız başka sorunlar var mı?

- Benim için en büyük sıkıntı masrafların asla bitmemesiydi. Daireme modem almam gerekti 450 kron ödedim, aylık 8gb internet ve avrupa içi konuşma 400 kron. Norveç çok pahalı bir ülke. Diğer avrupa ülkeleriyle karşılaştırılamaz şekilde pahalı. Bütün ekstra masrafları mutlaka hesaplayıp kenarda para tutmak gerekiyor. Başkasına yaptıracağınız ve emek harcanan en ufak şey bile beklediğinizin 2-3 katı çıkıyor.

En basit örnek kadınlar için fön çektirmek 650 kron. Son olarak temel hijyen ürünleri çok uyguna bulunabiliyor. 12 kron’a tuvalet kağıdı, 9 kron’a şampuan/duş jeli alabiliyorum. Benim babam türk annem slav, annem sayesinde biraz daha ayrı ve soğuk bir kültürde büyütüldüm. Ankara’dan soğuk ve gri havalara alışıktım :) Bu sebeple Norveç bana çok iyi geldi.

Üstüne basa basa söylemek isterim ki gerçekten herkese göre değil. Sıcakkanlı, kalabalık ve bol arkadaş sevenler için, büyük şehir sevenler için bir süre sonra çok sıkıcı ve durağan gelebilir.

Çok teşekkür ederiz Çizzgi olarak 🌸

En Son Eklenen Röportajlar

Yurt dışına gidenler neler yaparak orada iş buldular, ne gibi sorunlarla karşılaşıp o sorunları nasıl çözdüler. Sizler için derlediğimiz röportaj serileri.
Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e Taşınmak
Volkan Aktan
Avustralya
26 Ağustos 2023Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e TaşınmakTurizmci
İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine Çalışmak
Yiğit Nuhuz
İngiltere
14 Temmuz 2023İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine ÇalışmakBackend Yazılım Mühendisi
Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya Taşınmak
Murat Yüksel
Almanya
19 Hazīran 2023Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya TaşınmakYazılım Mühendisi
İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü Olmak
Beren Huzur
İngiltere
18 Hazīran 2023İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü OlmakSatış ve Reklam Direktörü
Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'ya
Çağlar Telef
İngiltere
6 Hazīran 2023Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'yaYazılım Mühendisi
Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a Taşınmak
Ege Uçak
Hollanda
29 Mayıs 2023Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a TaşınmakYazılım Mühendisi
Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora Yapmak
Alperen Keleş
Amerika
27 Mayıs 2023Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora YapmakDoktora Öğrencisi
Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine Çalışmak
Ayşe Köse
Belçika
18 Nīsan 2023Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine ÇalışmakDoktora Sonrası Araştırmacı