Lüksemburg'da İngilizce Öğretmenliği Yaptıktan Sonra Yüksek Lisansa

30 Eylül 2021
Lüksemburg'da İngilizce Öğretmenliği ve Yüksek Lisans Yapmak

Hacettepe Üniversitesi İngilizce Öğretmenliğinden 2011 yılında mezun olduktan sonra bir devlet üniversitesinde bir süre okutmanlık yapan Tuğçe Hanım, İngiliz erkek arkadaşıyla evlendikten sonra, eşine gelen iş teklifi ile Lüksemburg'da yeni hayatına başladı. İşte röportajımız 😻

"Beş yıl Lüksemburg'da yaşadıktan sonra buranın vatandaşlığına başvurabiliyorsunuz.... "

Öncelikle sizi tanıyalım

-Merhaba ben Tuğçe. 2011 yılında Hacettepe üniversitesi İngilizce öğretmenliği bölümünden mezun oldum. Birkaç yıl bir devlet üniversitesinde okutman olarak çalıştıktan sonra İngiliz olan erkek arkadaşımla evlenerek Lüksemburg'a yerleştim. Dört yıldır Lüksemburg'da yaşıyoruz.

Tuğçe Ercem Isaacs
Tuğçe Ercem Isaacs32 yaşındaİngilizce Öğretmeni

Lüksemburg maceranız nasıl başladı?

- Lüksemburg'a eşime gelen güzel bir iş teklifi nedeniyle dört yıl önce taşındık. İş teklifine kadar aslında aklımızda olan bir ülke değildi. Bir yıl kalıp başka bir yere geçmeyi düşünüyorduk ama dört yıldır buradayız:)

Biraz iş hayatınızdan bahsedebilir misiniz? Neler yaptınız ve şu anda neler yapıyorsunuz?

- Buraya taşınmadan önce iş bulma konusunda endişelerim olmadı. İngilizce bütün ülkelerde öğretildiği için bir okulda ya da dil okulunda iş bulabileceğimi düşünerek heyecanla geldim bu yeni ülkeye. Maalesef düşündüğüm kadar kolay olmadı. Başvurduğum yerler “native speaker” olmadığım için işe almak istemediler.

Devlet okullarında öğretmen olmak için ise Lüksemburgca, Fransızca, Almancayı (yani ülkenin üç resmi dilini birden) anadili gibi konuşmak gerekiyor. Bunu da yalnızca Lüksemburglular yapabildiği için devlet okullarındaki neredeyse bütün öğretmenler Lüksemburglu.

Bir yıl boyunca iş aradıktan sonra en sonunda bir özel okula substitute (yedek) öğretmen olarak işe başladım. Kendi öğretmenleri hastalandığında veya herhangi bir sebepten gelemediklerinde beni arıyorlardı ve ben gidiyordum. Orada bir yıl çalıştıktan sonra ise bir Fransız Lisesine tam zamanlı İngilizce öğretmeni olarak kabul edildim. Bu okuldaki temel şartlardan bir tanesi ise Fransızca konuşabilmekti. Yeterli seviyeye sahip olduğum için işe alındım ve orada da bir yıl çalıştım.

Şimdi ise Lüksemburg üniversitesinde yüksek lisans yapıyorum.

Gezerken...Gezerken...

Yüksek lisansınız hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Yüksek Lisans Hakkında
  • Kayıt Ücreti: Dönemlik 200 Euro
  • Burs Miktarı: 1800 Euro

- Lüksemburg Üniversitesi devlet üniversitesi ve yüksek lisans programlarının kayıt ücretleri diğer bazı Avrupa ülkelerine göre oldukça uygun: dönemlik 200 Euro. Eğer iyi bir ortalama getirirseniz (18/20) devlet, dönemlik 1800 Euro burs veriyor. Dolayısıyla hem kayıt ücretini bedavaya getirmiş oluyorsunuz hem de üzerine para kazanmış oluyorsunuz.

Üniversite ayrıca birçok öğrenciye üniversite içerisinde yarı zamanlı iş imkanı tanıyor. Ben şu an üniversitenin insan kaynakları departmanında öğrenci çalışan (student worker ) olarak haftada 15 saat çalışıyorum.

Lüksemburg'daki dilleri öğrendiniz mi, nasıl zor mu?

- Lüksemburg'un üç resmi dili var. Bunlardan biri ulusal dilleri olan Lüksemburgca, diğer ikisi ise Fransızca ve Almanca. Ülkede en çok kullanılan dil Fransızca olduğu için geldiğimizde Fransızca kursuna gitmeye başladım. Daha önce Almanca öğrenmiştim, B1 seviyesinde.

Fransızcayı ise ilk kez burada öğrendim. Şu anda kendimi idare edebilecek kadar konuşabiliyorum. Bir yandan da vatandaşlığa başvurmak için Lüksemburgca öğreniyorum. Beş yıl Lüksemburg'da yaşadıktan sonra buranın vatandaşlığına başvurabiliyorsunuz. Lüksemburgca sınavına ve kültürel aktivitelere katılmak gerekiyor bunun için.

Vize konusunda biraz bilgilendirir misiniz bizi?

- Turist vizesi alarak geldim ve daha sonra belediyeye kaydımı yaptırarak oturma iznimi aldım. Tabi bunlar eşim AB vatandaşı olduğu için böyle gelişti. İş bularak gelseydim farklı bir vize turu ile gelmem gerecekti ve süreç daha uzun ve uğraştırıcı olacaktı.

Evinizi nasıl buldunuz? Kira bilginizi de paylaşabilir misiniz?

Kira Hakkında
  • Kira: 1100 Euro
  • Büyüklük: 60m2, 1+1

- Lüksemburg merkezine trenle yarım saat uzaklıkta olan bir şehirde yaşıyorum. Üniversiteye 5 dakika uzaklıkta, öğrencilerin de yoğunlukta olduğu bir şehir. Kira 1100 euro (60m2, 1+1). Evi bir emlak şirketinin websitesinde bulduk ve randevu aldık. Görür görmez de tutmaya karar verdik. Ev bulmak zor olduğu için bir evi beğendiğiniz anda karar vermeniz gerekiyor. Ertesi gün başkası tarafından tutulmuş olması ihtimali yüksek. Oda sayısı arttıkça ve Lüksemburg'a merkeze doğru gittikçe kiralar artıyor.

Yaşadığınız ülkenin sağlık sistemi hakkında genel bir bilgi verebilir misiniz? Hiç hastaneye gittiniz mi?

- Sağlık masraflarının %80'i devlet tarafından karşılanıyor. Doktora gittiğinizde önce kendiniz ödeme yapıyorsunuz. Daha sonra faturanızı CNS’e yani sosyal sigorta kurumuna gönderiyorsunuz ve onlar yaptığınız masrafın %80'ini banka hesabınıza yatırıyor. Çalışmayan eşler ve çocuklar çalışan eşin sağlık sigortasından faydalanıyor.

Yaşadığınız ülkede okumak/çalışmak isteyenlere de yararlı olacağını düşündüğünüz somut bilgiler verebilir misiniz?

- İngilizcelerini geliştirip gelmeleri ve Fransızca öğrenmeye çalışmaları iyi olabilir. Eğer yüksek lisans ya da doktora düşünüyorlarsa Lüksemburg Üniversitesi'nin resmi internet sitesine bakabilirler. Doktorada aylık 3000 euroya yakın maaş alınıyor. Yaşamak için yeterli.

Lüksemburg'da birçok bankanın ve büyük şirketin genel merkezi bulunuyor. Banka çalışanları İngilizcelerini ileri seviyeye getirirlerse buradaki bankalara başvurup iş bulabilirler. Mühendislikler, özellikle de bilgisayar mühendisleri için de iş olanakları yaygın. Sık sık indeed.lu, job.lu gibi sitelere girip yayınlanan iş ilanlarına bakmalarını öneririm.

Lüksemburg'da doğa yürüyüşü yaparken...Lüksemburg'da doğa yürüyüşü yaparken...

Teşekkür ederiz... 🥳

En Son Eklenen Röportajlar

Yurt dışına gidenler neler yaparak orada iş buldular, ne gibi sorunlarla karşılaşıp o sorunları nasıl çözdüler. Sizler için derlediğimiz röportaj serileri.
Melbourne’da Proje Yönetimi Bölümünde Öğrenci Olmak
Zeynep Şeniş
Avustralya
16 Mart 2023Melbourne’da Proje Yönetimi Bölümünde Öğrenci OlmakÖğrenci
Dil Kursuyla Almanya'ya Gidip Master Yapmak ve Çalışmak
Esad Sahin
Almanya
31 Ocak 2023Dil Kursuyla Almanya'ya Gidip Master Yapmak ve ÇalışmakProje Yöneticisi
Almanya'da Akademisyen Olarak Çalışmak
Ozan Altınok
Almanya
11 Ocak 2023Almanya'da Akademisyen Olarak ÇalışmakAkademisyen
Almanya'da İş Bulup Tek Valizle Münih'e Taşınmak
Emin Buğra Saral
Almanya
6 Ocak 2023Almanya'da İş Bulup Tek Valizle Münih'e TaşınmakBackend Developer
İtalya'da Yüksek Lisans Yapmak & Mimar Olarak Çalışmak
Ece Öner
İtalya
30 Aralık 2022İtalya'da Yüksek Lisans Yapmak & Mimar Olarak ÇalışmakYüksek Mimar
İsveç Malmö'de Yaşamak & Çalışmak
Bahar Şevket
İsveç
22 Aralık 2022İsveç Malmö'de Yaşamak & ÇalışmakOyun Sistemleri Programcısı
İsveç'te Bilgisayar Mühendisi Olarak Çalışmak & Yaşamak
Miraç Kocatürk
İsveç
2 Aralık 2022İsveç'te Bilgisayar Mühendisi Olarak Çalışmak & YaşamakBilgisayar Mühendisi
LinkedIn Üzerinden İş Bulup Danimarka'ya Taşınmak
Mert Şimşek
Danimarka
3 Ekim 2022LinkedIn Üzerinden İş Bulup Danimarka'ya TaşınmakAndroid Mobil Uygulama Geliştiricisi