- Yurt Dışı Röportajları
- Yazılar
Portekiz'de Porto Business School'da Master Yapmak
29 Mart 2023Hem uzaktan bilgisayar mühendisi olarak çalışan hem de Portekiz'de master yapan Tuna Bey, tecrübelerini Çizzgi ile paylaştı. Keyifli okumalar dileriz 🤩
"Portekiz vizesi almak cidden zor; her gün mail atıyordum..."
Merhaba, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
- Merhaba ben Tunahan Tolga Yıldız. Kısa tabirle Tuna, yurt dışında Tuna demem ton balığı izlenimi bıraksa da genellikle yine de Tuna kullanıyorum. 30 yaşındayım, bilgisayar mühendisi olarak teknoloji sektöründe satış ve growth üzerine çalışıyorum.
Güncelleme: Tam zamanlı işimden ayrıldım ve şu an kendi işimi inşa ediyorum ve startuplara teknoloji satışı ve growth alanında destek sağlıyorum. İlgisi olanlar buradan yaptığım işlere bakabilir.
Portekiz'e ne zaman ve nasıl gittiniz? Somut bilgiler vererek açıklayabilir misiniz?
- Yaşadığım ülkeye Şubat ortasında bundan tam 1 ay önce gittim. Yani oldukça yeni sayılırım. Porto Business School'da business innovation alanında 1 yıllık master programına kayıt oldum.
Arkadaşımla...
Neden yurt dışında yaşamak istediniz?
- Yurt dışına çıkma isteği hep hayalimdi. 30 yaşına kadar 4-5 günlüğüne Türkiye hariç sadece Kıbrıs'a gitmiş biri olarak 30. yaş günümde artık bunu bu sene gerçekleştireceğim dedim. Eşimle birlikte en büyük hayalimiz yurt dışına çıkmak ve uzun seyahatler yapmaktı, fakat pandemide evlendik ve sonrasında ekonomik olarak daha da zorlaşan bir dünyada bunu gerçekleştiremedik.
İçimde hep Portekiz ve İspanya'da yaşama isteği vardı. İlk olarak Portekiz D7 vizesi ile tanıştım ve uzaktan çalışan olarak bu vizeyi alabileceğimi düşündüm. Vize randevum yaklaşırken çıkan dijital nomad vizesi ile içerik biraz daha güncellendiği için riske atmak istemedim ve Porto'da mastera başvurdum. Almanya'da ücretsiz okullar olmasına rağmen isteğim Batı Avrupa'da yaşamaktı.
Portekiz'den fotolar...
İlk kez giderken, ne kadar masraf yaptınız?
- Okula yaklaşık 1,600 Euro ödedim bu da 3 taksidin birincisydi. Vize başvurusunda ek bir ücret ödemedim. Fakat evrak hazırlıklarında çeviri, noter gibi şeylere 1000 TL civarında bir ödeme yaptım. Ek olarak hesapta vize için bir para gerekiyor ve uçuş içinde ortalama 4000 TL ödediğimi söyleyebilirim. İlk haftayı arkadaşımım evinde geçirdiğim için şanslıydım diyebilirim.
Vize alırken tecrübe ettiklerinizi paylaşabilir misiniz?
- Portekiz vizesi almak cidden zor, özellikle randevu için çok ısrarcı olmanız gerekiyor. D7'den tecrübe ettiğim için neredeyse her gün mail atıyordum. Ankara'dan başvuru şartı olduğu için günübirlik İstanbul'dan Ankara'ya gittim. Evrak toplama süreci de 1 haftamı aldı diyebilirim. Bazı çeviriler, bankadan ve şirketten alınması gereken evraklar zaman alabiliyor.
Gittiğiniz ülkenin dilini nasıl öğrendiniz? İngilizce seviyeniz nasıl?
- 1 Ayda Portekizce öğrenmem neredeyse imkansız fakat günlük kelimeleri kullanabiliyorum. Ülkede İngilizce bilme seviyesi oldukça iyi. 10 günlük İspanya tatilim sonrası İspanyolca öğrenmeye karar verdim. Portekizce'ye göre daha kolay olduğunu düşünüyorum. İngilizce seviyem orta seviyeyken bu 1 aylık süreçte özellikle konuşma ve farklı aksanları anlama konusunda ilerlediğini düşünüyorum.
Yaşamakta olduğunuz yeri nasıl buldunuz?
- Maalesef henüz bir daire bulamadım, paylaşımlı evde bir seçenek fakat ben hostellerde kalarak olabildiğince insan tanımaya çalışıyorum. Eşim Portekiz'e gelene kadar sanırım birçok yakın şehirde hostellerde konaklayacağım.
Kaldığım hostel...
Peki okulunuzu nasıl buldunuz?
- Okulu iyi bir Google araması yaparak buldum, sanırım okula kaydolan ilk Türküm. Okulum Porto Business School Portekiz'in en iyi iş okullarından biri. Gönül rahatlığıyla önerebilirim.
Yaşadığınız ülkede okumak/çalışmak isteyenlere yararlı olabilecek bilgiler verebilir misiniz?
- Portekiz alım gücü en düşük Avrupa ülkelerinden biri olduğu için çoğu şey Türkiye ile paralel. Fakat sebze çeşitliği sınırlı ve fiyatlar ciddi olarak yüksek. Diğer şeyler paralel veya daha düşük bile diyebilirim.
Portekiz'de maçta..
Portekiz'in sağlık sistemi hakkında bilgi verebilir misiniz? Hiç hastaneye gittiniz mi?
- Henüz hiç hastaneye gitmedim, umarım gitmem diyorum. Her ne kadar sağlık sistemi fena olmayan bir ülke olsa da Türkiye'deki kadar rahat iletişim kuramayabilirim korkusu olabiliyor.
Eklemek istediğiniz başka bir şey veya yaşadığınız herhangi bir sorun var mı?
- İşin özü iyi ki yurt dışına çıkmışım diyorum, 30 yaşın geç olduğunu düşünürdüm fakat burada 40'ından sonra yurt dışına çıkanları bile görünce aslında belki de doğru zamanmış diyorum.
Portekiz'den manzaralar..
Çizzgi olarak çok teşekkür ederiz bütün bilgiler için 😊