Tüm Birikimleri Harcayarak 40 Yaşında Avustralya'ya

4 Ekim 2021
Tüm Birikimleri Harcayarak 40 Yaşında Avustralya'ya

Tüm zorluklara rağmen, yedi senelik araştırmaların sonunda tüm birikimini harcayarak hayallerinin peşinden giden Özlem Hanım'ın Avustralya'da, eşi ve oğluyla yeni baştan bir hayat kurma hikayesini paylaşıyoruz sizlerle 🥰

"Ne var ne yoksa tüm birikimimizi master programına..."

Merhaba, kendinizden biraz bahseder misiniz?

- Padova Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Sosyal Politikalar bölümünden Çalışma Sosyolojisi Uzmanlığıyla mezun oldum. Kategori/satın alma müdürüyüm.

Özlem Tatonyan
Özlem Tatonyan44 yaşındaKategori/Satın Alma Müdürü

Avustralya'ya gitmeye ne zaman karar verdiniz? Bu süreçte neleri araştırdınız?

- Sidney, Avustralya’ya 40 yaşında taşındım. Şu an Brisbane'da yaşıyorum.

2012’de eşimle birlikte nasıl gelebileceğimiz konusunda çeşitli yardımlar alıp araştırmalar yaptık. 2016 yılında eşim University of Technology Sydney'den master programına kabul edilene kadar bir çok sefer çıktığımız farklı yollar ne yazık ki olumlu sonuçlanmadı. Ve bu yolculuğun bizim için önü en açık şeklinin yüksek lisans programı olduğuna karar verdik.

7 senelik araştırma sonucu aldığımız karar, ne var ne yoksa tüm birikimimizi master programına ve yolculuğumuzun ilk iki senesine yetebilecek bütçeye ayırmak oldu.

Avustralya'da...Avustralya'da...

Biraz vize sürecinden bahseder misiniz? Ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

Avustralya Vizesi Hakkında (3 kişi için)
  • Uluslarası Öğrenci Vizesi (International Student Visa): 1000 AUD
  • Öğrenim Sonrası Vize (Post-graduate Visa): ~5000 AUD
  • Vize çıkma Süresi: 1-2 ay
  • Mecburi Sağlık Sigortası: 2 yıllık 1000 AUD
  • Uçak Biletleri: 3000 AUD

- Öncelikle başvuracağımız vizenin oğlumuza full time eğitim ve eşimin masteri boyunca bana full time çalışma olanağı sağlayacağı bir vize olması gerekiyordu. Bu da birçok vizeyi eleyip elimizde tek tercih olarak master programını bıraktı. Zira +1.5 sene okumak gerekiyordu. Ayrıca bu +1.5 sene tamamlandıktan sonra 2 sene daha Post-Graduate Visa'nın (Mezuniyet Sonrası Vize) yolunu açıyordu ki bu mezun olanın iki sene full-time çalışmasına olanak sağlıyordu.

Vizeyi seçtikten sonra şehirleri araştırdık. Nasıl bir hayat istediğimiz öncelikliydi. Atlas.edu.tr ile çalıştık. Master başvurularında onlar yardımcı oldu. 6 sene boyunca alınan redler ve çıkılan yolların çıkmazlarla sonuçlanması bizi en çok yoran durumdu ki en az 3 kez bu şekil sonuçlanan yollara çıktık. Hatta vazgeçtiğimiz bile oldu. Ama isteğimiz her zaman ağır bastı ve her seferinde daha başka bir yol bulmaya çalıştık.

İlk vizemiz öğrenci vizesi idi, yani "International Student Visa". Üçümüz için 1000 AUD gibi bi ücret ödedik. Yine 1000 AUD civarı öğrencilere özel mecburi 2 senelik sağlık sigortası yaptırdık. Ayrıca uçak biletlerimiz de 3000 AUD civarı tutu ve de okulun ilk ücretini de bu ilk adımda ödemek durumundaydık. Okullara başvurup cevap almak bir kaç ay aldı ama kabul edildikten sonra belgeleri toplayıp vizeyi almak yine 1-2 ay aldı.

Oturma iznimizi eşimin bulduğu iş ve onların sponsorluğu sayesinde dört buçuk sene sora aldık. Eşim iş görüşmelerinde her zaman ilk başta sponsorluk istediğini belirtti. Öğrenci vizesinden sonra bir de bahsettiğim Post Graduate Visa'ya başvurduk. Bu ikinci vize daha pahalıydı, sanırım 5000 AUD civarı.

İlk kez giderken, toplam masraflarınız için minimum ne kadar para gerekti?

- Biz 120.000 AUD'yi kenara koymak durumunda kaldık. Zira Avustralya'da eğitim, özellikle de üniversite eğitimi en pahalı yollardan biri. 4 Dönemin her biri 18.000 AUD civarı tutuyordu.

Bu sürecin ilk 6 ayında eşe sadece part-time çalışma izni veriliyor, ki bu da iş bulmayı çok zorlu hale getiriyor. Özellikle benim mesleğimde her başvurduğum şirket "full-time olunca gel" şeklinde geri dönüş yaptı. Ayrıca master yapan eşin ilk 6 ayı başarıyla tamamlama şartını da unutmamak gerekir. Aksi takdirde vizeniz iptal edilip geri gönderiliyorsunuz.

Peki İngilizce seviyeniz nedir, dil problemini nasıl aştınız?

"6.sınıf olan oğlum İngilizce öğrenme kısmında çok zorlanmadı..."

- Eşim de ben de halihazırda İngilizce biliyorduk. Oğlumuz da okulda öğreniyordu ama ona destek olması açısından özel ders aldırdık. Ayrıca Avustralya çok göç alan bir ülke olduğu için okula kayıt olur olmaz öğrenci, okullardan bu desteği alıyor. 6. sınıf olarak başladı, ortama alışması zaman aldı fakat lisan öğrenmek kısmı onu çok zorlamadı.

Yaşadığınız evi nasıl buldunuz, kirası ne kadardı?

- Ev bulmak ilk etapta zor oluyor çünkü genelde referans isteniyor. Bizim tanıdıklarımız vardı, referansla birlikte ev bulmamız 3 haftayı buldu. Diğer bir sorun ise Avustralya'da, özellikle Sidney ve Melbourne'da kiraların çok pahalı olması. Haftalık 460 AUD ödediğimiz küçük bir ev tuttuk ve şehir merkezine 45 dk. kadar uzaktaydı.

Peki ya çocuğunuzun okulunu seçerken nelere dikkat ettiniz? Okul ücretleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

- Çocuklarınızın okulu ilk etapta oturduğunuz evin çevresine göre belirleniyor ama Brisbane'a taşınırken biz önce okullara baktık ve bu iyi okulların çevresine göre ev baktık.

Brisbane'a taşınırken oğlumuzun okul ücretinin değişmeyeceğini varsayma hatasını yaptık. Ve sonunda Queensland'da her şeyi ayarladıktan sonra farkettik ki çocuk okul ücretleri New South Wales'in iki katı. Ama post graduate visaya gecinde bu ücretin ortadan kalktığını öğrendik ve sadece 1 ayını ödemek durumunda kaldık.

(International Student Visa ile geldiğinizde çocuğunuz devlet okuluna bile gitse, gittiği sınıfa göre ücret ödeniyor. New South Wales'de 6. Sınıf için yılda 5000 AUD ödüyorduk.)

Avustralya'nın sağlık sistemi hakkında genel bir bilgi verebilir misiniz? Hiç hastaneye gittiniz mi?

- Sağlık sistemi buradaki zorlu sistemlerden diyebilirim. GP (Pratisyen Hekim) bulmanız gerekiyor ki iyi bir GP bulmak, özellikle de büyük şehirde, çok zor. Önce GP size bakıyor ve uzmana o yönlendiriyor.

Oğlumu götürdüğüm bir keresinde GP olan genç kız bademciklerinin sorun olduğunu söyledi. Ben de oğlumun bademciklerinin alındığını söyledim ve kızı ikna etmek zorunda kaldım.. Diğer yandan doğru GP ve uzmanı bulursanız en iyi tedavilere ulaşabiliyorsunuz.

Burada ameliyat geçirdim ve hem doktorumdan hem tedavimden çok çok memnun kaldım. Fakat özel hastane olmasına rağmen asla Türkiye'deki gibi özel ihtimam ve bir otel rahatlığı değil size sunulan, sadece tedavinin kendisi.

Taşınma sürecinde yaşanan zorluklar ve faydalı olabilecek şeylerle ilgili başka ne gibi tavsiyeler verebilirsiniz?

Kangaroo Point Brisbane...Kangaroo Point Brisbane...

- Benim en öncelikli tavsiyem gidilecek eyalete göre araştırma yapmak ve asla hiçbir ayrıntıyı atlamamak olur.

Onun dışında, kendim bundan öncesinde 6 sene kadar üniversite için İtalya'da yaşamış olduğumdan ötürü, yurt dışında yaşamanın nasıl olduğunu aşağı yukarı biliyordum. O yüzden çok hazırlıklıydım diyebilirim. Diğer yandan eşimin adaptasyonundan biraz endişeliydim çünkü bu onun ilk yurtdışı deneyimi olacaktı. Ama o da sürece rahat alıştı. Bizi en çok zorlayan şey, özellikle de yaşımızı göz önünde bulundurunca, 4 sene boyunca belirsizlikle yaşamak oldu. Ama bu da bilmediğimiz bir şey değildi.

Sonuç olarak benim bu yola çıkmak isteyenlere tek tavsiyem çok iyi düşünmeleri ve araştırma yapmaları olur. Açıkçası bu yol herkes için farklı ve herkes için tek başına göze alınması ve yürünmesi gereken bir yol.

Teşekkür ederiz... 🥳

En Son Eklenen Röportajlar

Yurt dışına gidenler neler yaparak orada iş buldular, ne gibi sorunlarla karşılaşıp o sorunları nasıl çözdüler. Sizler için derlediğimiz röportaj serileri.
Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e Taşınmak
Volkan Aktan
Avustralya
26 Ağustos 2023Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e TaşınmakTurizmci
İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine Çalışmak
Yiğit Nuhuz
İngiltere
14 Temmuz 2023İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine ÇalışmakBackend Yazılım Mühendisi
Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya Taşınmak
Murat Yüksel
Almanya
19 Hazīran 2023Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya TaşınmakYazılım Mühendisi
İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü Olmak
Beren Huzur
İngiltere
18 Hazīran 2023İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü OlmakSatış ve Reklam Direktörü
Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'ya
Çağlar Telef
İngiltere
6 Hazīran 2023Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'yaYazılım Mühendisi
Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a Taşınmak
Ege Uçak
Hollanda
29 Mayıs 2023Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a TaşınmakYazılım Mühendisi
Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora Yapmak
Alperen Keleş
Amerika
27 Mayıs 2023Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora YapmakDoktora Öğrencisi
Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine Çalışmak
Ayşe Köse
Belçika
18 Nīsan 2023Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine ÇalışmakDoktora Sonrası Araştırmacı