Türkiye'de Ünlü Bir YouTuber Olmak

18 Ekim 2021
Türkiye'de Ünlü Bir YouTuber Olmak

2011 yılında Türkiye'ye ayak basan Yoshi Bey, 2.5 senedir YouTube'da Türkçe içerikler üretiyor. Yoshi Bey'in Türkiye'de ve Azerbaycan'da tecrübe ettiklerini, öğrendiklerini ve bilgilerini bizlerle paylaştığı röportajımızı, umarız severek okursunuz 🥳

"Sorunlar elbet var; ekonomik durumum, sosyal medyada bana gelen hakaretler, linçler, küfürler, taciz. Fakat bunlardan daha çok burada sevdiğim, eğlendiğim şeyler olduğu için mutluyum..."

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

- Ben Yoshi Enomoto, Türkiye’de yaşayan YouTuber’ım. Osakalı, Japonya vatandaşıyım ve 30 yaşındayım. 2.5 senedir Türkçe içerikler üretiyorum ve şu an toplamda, 150 bin takipçim var. Prodüksiyon şirketlerinin yaptığı çekimlere katılmak, dizi ya da reklamlarda oynamak gibi işlerim de arada sırada oluyor.

Bir diğer mesleğim, insani yardım proje yönetimi olduğu için ve Türkiye’ye gelmeden önce de Uganda, Irak, Azerbaycan, Iran, İsveç gibi çeşitli ülkelerde kaldığım için 10 senedir yurt dışında yaşıyorum.

Yoshi Enomoto
Yoshi Enomoto30 yaşındaYouTuber / Influencer

Yoshi Bey'in YouTube kanalından eğlenceli bir video paylaşarak başlayalım:)

Türkiye'ye ne zaman, nasıl ve neden geldiğinizden bahsedebilir misiniz biraz?

- Türkiye’ye ilk defa, 2011’de turist olarak geldim. İsveç’te aynı üniversitede okuduğum Bursalı arkadaşımla, İstanbul ve Bursa’yı gezdik ve beni evine konuk etti. Çok güzel bir deneyimdi. Ailesi de çok cana yakın insanlardı. Dolayısıyla hemen yakın olduk. Ondan sonra da 1-2 senede bir onları ziyaret etmeye devam ettim.

2016’da, Azerbaycan’daki ADA Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olup, Irak ve Uganda’da, mülteciler ve yerinden edilmiş insanlar için düzenlenen yardım projelerinde çalışırken de Türkiye’ye gitme hayalim vardı. Türkiye’deki işlere başvuru yaptım ama geri dönüş alamadığım için yüksek lisansa başvurmaya karar verdim. Sabancı Üniversitesi’nin, Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü bölümüne tam burslu öğrenci olarak kabul edildim ve 2018’de, İstanbul Tuzla’daki kampüsünde yaşamaya başladım.

İstanbul Eminönünde Çekim...İstanbul Eminönünde Çekim...

Araştırma sürecinde sizi en çok zorlayan şey ne oldu ve nasıl çözdünüz o sorunu?

"Yakın geçmişte silahlı çatışma deneyimleyen bir toplulukta okumak..."

- Yüksek lisans için Türkiye’ye gelmekte çok zorluk çekmedim çünkü zaten deneyimim vardı ve düzenli işim de vardı. Ama Japonya’daki üniversiteden yatay geçiş yaparak, Azerbaycan’a gitmek zordu.

Benim akademik ilgim uluslararası ilişkiler, özellikle savaş ve barış çalışmalarıydı ve yakın geçmişte silahlı çatışma deneyimleyen bir toplulukta okumak istiyordum. Aslında Ruanda’daki bir üniversiteye gitmeyi düşünüyordum ve evraklar dahil her şeyi hazırladım ama onların iletişim sorunu vardı. Başvuru sürecinde sıkıntı yaşadım. Sonra da Afrika, Orta Doğu, Orta Asya, Avrupa gibi gerçekten yüzlerce üniversitenin web sitelerini okudum ve ilgi alanımda tam burs bulmaya çalıştım.

Aynı zamanda yurt dışında okuma ve yaşama parası biriktirmek için Osaka’da gündüz özel okulda öğretmen olarak, gece de saat 3-4, bazen sabaha kadar İzakaya (Japon stil içkili restoran gibi düşünebilirsiniz)’da garson olarak çalışıyordum. Yurt dışında okuma ve çalışma hayalimi gerçekleştirmek için 1 sene o şekilde çabaladım.

Japonya Türkiye Dostluk Parkı...Japonya Türkiye Dostluk Parkı...

İlk kez giderken, toplam masraflarınız için yaklaşık ne kadar para gerekti?

- Japonya-Türkiye uçuş bileti için sanırım 1,500 Dolar gibi bir masraf vardı. Vardığımda, üniversite yurdunda ücretsiz kaldığım için çok para harcamadım. Tam hatırlamıyorum ama cep telefonu, denklik işlemi, ikamet kartı işlemi, ev eşyaları satın alma vs. için 500 Dolar gibi bir şey yeterliydi.

Vize alırken tecrübe ettiklerinizi somut bir şekilde paylaşabilir misiniz?

- Japon vatandaşlar, Türkiye’ye vizesiz girebilir. Sadece 3 aydan fazla kalmak için ikamet izni gerekiyor. 1 senelik yabancı ikamet kartı almak için sanırım, 200 TL gibi fiyat ödüyordum ama emin değilim.

Gittiğiniz ülkenin dilini ne kadar sürede ve nasıl öğrendiniz İngilizce seviyeniz nasıldı giderken ve şimdi nasıl?

- Azerbaycan’da 3 sene yaşadığım ve 2015’te de değişim programı ile bir dönem, ODTÜ’de kaldığım için 2018’de buraya geldiğimde, günlük hayatta hiç sıkıntı çekmeyeceğim kadar Türkçem vardı. Irak’ta bile, bu arada Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’de çalışıyordum, kısa süre özel öğretmenden Türkçe öğreniyordum. Hocam Irak Türkmen’di. Türkiye’de, Türkçe öğretmenliği okumuştu ama seviye arttıkça sorularıma zor cevap verdiğinden dolayı birkaç ay sonra bıraktım.

Onun dışında da Bursa’da ve İstanbul’da, toplam birkaç ay özel kurs ve öğretmen ile Türkçe öğrendiğim zamanlar oldu ama genel olarak kendi kendime öğrendim. 2015’ten itibaren sayarsam, İstanbul’da yaşamaya başlamadan önce, 4 sene boyunca Türkçe öğrenmiş oldum.

YouTube kanalımı açma sebeplerimden biri de Türkçemi geliştirmek. Video çekerek, konuşma becerimi geliştirebileceğimi düşündüm ve çok da gelişti. Belli seviyeden sonra, Twitter da çok işe yaramaya başladı. Karşıma illaki bilmediğim kelimeler çıkıyor ve hemen sözlükten anlamlarına bakarak, yeni kelimeler öğrenmeye devam ediyorum.

İngilizcem iyi seviyede. Lisans ve yüksek lisans eğitimimi İngilizce aldım. Fakat bu aralar hep Türkçe konuştuğum için İngilizce konuşmam, biraz kötüleşti. Hatta Japoncamın bile daha kötü olduğunu hissediyorum sşdlşdfssf.

Yaşamakta olduğunuz evi nasıl buldunuz ve kirası ne kadar?

Evim...Evim...

- Beylikdüzü tarafında bulunan, yaklaşık bir senedir yaşadığım stüdyo daireye aylık 1,250 TL kira veriyorum. Fakat yakında zam geleceği için 1,500 TL civarında olacak. İstanbul merkezinden uzak olması haricinde bir sıkıntı yok. Gürültü de o kadar yok, yakında yeşil alanlar var, insanlar da genelde iyi. Ancak sokağa çıkma yasağı olduğu halde, gece 2’ye kadar gürültü yaparak parti düzenleyen komşu ile hafif sözlü kavga etmemiz dışında, açıkçası pek komşularla konuşmadım ve tanımıyorum.

Fakat arkadaşlarımla güzelce takılıyorum. 2021 Temmuz sonunda, Beylikdüzü'nde beyzbol takımı "Beylikdüzü Penguins"i kurdum. Japonya'daki en popüler ve lisede ciddi oynadığım sporu buradaki gençlere öğretiyorum. Bu aktiviteye uzun süre devam etmek istiyorum. Bir şekilde takımımızı resmi olarak kaydettirip, Türkiye beyzbol ligine de katılmak istiyoruz.

Penguins hesaplarını takip etmek isteyenler için:
Instagram
Twitter

Beyzbol Günleri...Beyzbol Günleri...

Okulunuzu/İşinizi ne yaparak buldunuz?

- Üniversiteyi internetten buldum. Okumak istediğim alandaki programlara sahip olan üniversitelerin sayfalarını okuyup, başvurular yaptım.

İş olarak, YouTuberlık/İnfluencerlık değişik bir meslek. Ben de yeni yeni yapmaya başladım ve hala tam anlayamadım. Tabii ki videolar çekerek büyümeye başladım. Sonra da Koreli Chaby gibi YouTuber arkadaşlar da edindim. Bir de Twitter’da içerik paylaşarak, insanların dikkatini çektim.

Sürekli ne çeksem, nasıl içerik üretsem diye düşünüyorum ve insanlar beni severse, bir işe beni uygun bulursa, beni çağırır. İşte bu röportaj gibi :) Zaten insanların önünde bir şey yapmayı, güldürmeyi, eğlendirmeyi seven biriydim. Dil öğrenme ile beraber sosyal medyada içerik üretmeye karar vermem çok iyi oldu.

Çanakkalede Japonca öğretmenliği bölümünde okuyan öğrencilerle...Çanakkalede Japonca öğretmenliği bölümünde okuyan öğrencilerle...

Diğer işimden bahsedecek olursam, lise son sınıf itibariyle; uluslararası örgütler ve topluluklar, insani yardım, çatışma çözümü gibi alanlardaki işler nasıl oluyor, nasıl deneyimler gerekiyor diye araştırmaya başladım. İngilizcem zayıf olduğu için Japonya’daki, çok sayıda uluslararası öğrencinin bulunduğu üniversite olan Ritsumeikan Asia Pacific University’ye giderek, yabancı arkadaşlarla (kötü olduğum için arada üzülsem de) sohbet ederek ve her gün saatlerce çalışarak, İngilizcemi geliştirdim.

İsveç’te bir sene okuduktan sonra iş deneyimi kazanmam gerektiğini düşünüp, Japonya’daki bir sivil toplum kuruluşunda, stajyer olarak çalışmaya başladım. 2011 Kuzeydoğu Japonya, deprem ve tsunami sonrası projesinde ve İran’ın doğusu Mashhad’da Afganlar için yapılan mesleki eğitim projesinde çalıştım. Hala 20-21 yaşındaydım ama bayağı saha deneyimleri kazanmış oldum ve daha sonraki Irak’ta ve Uganda’daki işler için temel deneyimler oldu.

Bu sene, 2021’de de Japonya’daki sivil toplum kuruluşunun aracılığı ile İstanbul’da, zor durumda kalan mülteciler ve yerli insanlar için hijyen kiti dağıtma projesi yaptık.

Yaşadığınız ülkede okumak/çalışmak isteyenlere de yararlı olacağını düşündüğünüz somut bilgiler verebilir misiniz?

- Bence Türkiye’de yaşamak isteyen yabancıların, Türkçe öğrenmesi gerekiyor. Tamam büyük şehirlerde Türkçe bilmeden de yaşanır ama çok şey kaçıracaksınız. Hem zorluklarını atlatmak için hem de buradaki insanlarla daha yakın olmak için dil öğrenmek çok faydalıdır. Mesela ben nereye gidersem oranın dilini öğreniyordum. Kuzey Uganda’da oranın yöresel dili, Kuzey Irak’ta Kürtçe, Azerbaycan’da Azerbaycanca, İran’da Farsça gibi gibi hep yerli dili ve kültürü öğrenmeye çalıştım. Sonuç olarak, insanlarla güzel iletişimler kurdum.

3Y1T ile...3Y1T ile...

Yaşadığınız ülkenin sağlık sistemi hakkında genel bir bilgi verebilir misiniz? Hiç hastaneye gittiniz mi? Tecrübe ettiklerinizi paylaşır mısınız?

- COVİD aşıları için özel hastaneye gittim. Güzeldi, hiç sorun yoktu. Ama devlet hastanesine gittiğimde, sistemi çok bilmediğim için biraz zorlandım. 2 kere PCR testi yaptırdım ve her seferinde 130 TL gibi bir ücret ödedim. Sporcu lisansı için sağlık raporu aldığım zaman da 100 TL civarı ödedim. Hastaneye çok gitmediğim için sağlık sistemi hakkında genel yorum yapamıyorum ama gördüğüm kadarıyla kötü olduğunu düşünmüyorum.

Sağlık raporu aldığım zamanki hastane deneyimimi anlatan tvitlerim:

Gelecekte de Türkiye'de mi yaşamak istiyorsunuz? Nedenleri nelerdir?

- Uzun zamandır Türkiye'de yaşamak istiyorum. Ne Japonya'ya dönme ne de başka ülkeye taşınma gibi bir planım var. Genel olarak, buradaki hayatı seviyorum ve kültüre de adapte olduğumu düşünüyorum. Etrafımdaki insanları da seviyorum. İş konusunda da burada YouTuber/Influencer kariyeri kurmak istiyorum.

Sosyal medya paylaşımlarıma gelen yorumlar ve beni severek takip eden insanlar, hayatıma heyecan ve renk katıyor. Başka bir yerde aynı şeyi yapabileceğimi düşünmüyorum. Dışarıda da arada beni tanıyan insanlarla karşılaşıyorum ve beni mutlu ediyor. Onlara çok teşekkür etmek isterim :)

Eklemek istediğiniz başka bir şey veya yaşadığınız başka sorunlar var mı?

- Sorunlar tabii ki var. Ekonomik durumum, sosyal medyada bana gelen hakaretler, linçler, küfürler. Farklı olduğum için, yani Doğu Asyalı görünüşe sahip olduğum için, sokakta tacize uğradığım zamanlar bile oldu. Fakat bunlardan daha çok burada sevdiğim, eğlendiğim şeyler olduğu için memnunum ve mutluyum.

İstanbul Kapalı Çarşıda...İstanbul Kapalı Çarşıda...

Yurt dışına çıkmadan veya orada yaşamaya başlamadan önce keşke bilseydim dediğiniz bir şey var mı? Kendi deneyimlerinizden yola çıkarak bir tavsiyede bulunabilir misiniz?

- Keşke bilseydim dediğim bir şey yok. Önceki insani yardım işinden dolayı yurt dışında çalışmak benim için mantıklı bir seçenekti ve farklı kültürler, insanlarla tanışmaya meraklı biri olduğum için hiç çekinmeden yurt dışına çıktım. Merak ediyorsanız korkmadan bir adım atmanız lazım, yoksa istediğiniz çıkarı elde edemezsiniz.

Hep hareket etmekten bir şeyler doğuyor. Günlerce, haftalarca, aylarca araştırma yaptıktan sonra, tam burslu eğitimler aldım mesela. Belki dışarıya çıkarak ya da sosyal medyadan yeni insanlarla tanışarak, kendinize bir şans yaratabilirsiniz.

Durup bir şey yapmadan, çok çabalamadan yurt dışında okumak/çalışmak olmuyor. Bu röportajı okuyarak da bir adım atmış oldunuz tebrik ederim :) Umarım çabalamaya daha çok devam edip, istediğiniz hedefe ulaşırsınız.

Kültürleri, gelenekleri, adetleri yerli insanlardan öğrenmek de çok yararlı olur. 2010’da bahsettiğim Bursalı arkadaşımla, Çek Cumhuriyeti’ni gezmeye gittiğimde bir kilisede şapka takıyordum. Orada kilisede erkeklerin şapka takması, saygısızlık anlamına geliyormuş da hiç bilmiyordum. Bir amca bana çok kızdı ve güvenlik görevlisi beni oradan zorla çıkardı. Japonya’da Şinto tapınağına girmek için ne yapmanız gerekiyor mesela? Muhtemelen bilmiyorsunuz. O zaman beni takip edin, belki bir gün söylerim :D

YouTube Instagram Twitter

Çok Teşekkürler 🤩

En Son Eklenen Röportajlar

Yurt dışına gidenler neler yaparak orada iş buldular, ne gibi sorunlarla karşılaşıp o sorunları nasıl çözdüler. Sizler için derlediğimiz röportaj serileri.
Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e Taşınmak
Volkan Aktan
Avustralya
26 Ağustos 2023Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e TaşınmakTurizmci
İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine Çalışmak
Yiğit Nuhuz
İngiltere
14 Temmuz 2023İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine ÇalışmakBackend Yazılım Mühendisi
Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya Taşınmak
Murat Yüksel
Almanya
19 Hazīran 2023Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya TaşınmakYazılım Mühendisi
İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü Olmak
Beren Huzur
İngiltere
18 Hazīran 2023İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü OlmakSatış ve Reklam Direktörü
Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'ya
Çağlar Telef
İngiltere
6 Hazīran 2023Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'yaYazılım Mühendisi
Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a Taşınmak
Ege Uçak
Hollanda
29 Mayıs 2023Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a TaşınmakYazılım Mühendisi
Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora Yapmak
Alperen Keleş
Amerika
27 Mayıs 2023Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora YapmakDoktora Öğrencisi
Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine Çalışmak
Ayşe Köse
Belçika
18 Nīsan 2023Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine ÇalışmakDoktora Sonrası Araştırmacı