
- Yurt Dışı Röportajları
- Yazılar
LinkedIn Üzerinden İş Bulup Umman'da Yeni bir Hayata Başlamak
22 Ağustos 2022
LinkedIn üzerinden gelen iş teklifiyle yurt dışına taşınan Tolga Bey, şimdi Umman'da ekosistem direktörü olarak çalışıyor. Tolga Bey, Umman'da yaşamak ve çalışmak hakkındaki tecrübelerini Çizzgi ile paylaştı. Keyifli okumalar dileriz 😍
" İnsanlar büyük ameliyatlar için Türkiye ya da Hindistan'ı tercih ediyor..."
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
- Merhabalar, İsmim Tolga Orhun, 18 Şubat 1981 yılında İstanbul’da doğdum. Netcell, Türk Telekom, Turkcell, Belbim, Bitay Teknoloji ve son olarak da Sohar International Bank’ta Dijital Ekosistem Direktörü olarak görev alıyorum. 15 yıllık basketbol oyunculuğu ve antrenörlüğü tecrübem olduğunu da ekleyelim.

Yurt dışına ne zaman ve nasıl gittiniz? Somut bilgiler vererek açıklayabilir misiniz?
- Umman’a Mayıs 22'de (2022) geldim, ilk temasımız Şubat ayının sonunda LinkedIn üzerinden firmanın bana ulaşması neticesiyle oldu. Online olarak önce İK (İnsan Kaynakları) ile, daha sonra raporlama yapacağım GMY (Genel Müdür Yardımcısı) ile görüşme yaptım. Mart sonunda yazılı olarak teklifimi aldım, sonrasında da Umman’da çalışmak için gerekli olan çalışma izni ve vize başvurusu için gerekli süreci tamamladım, ki bu oldukça vakit aldı. Mayıs 15’te de resmi olarak çalışmaya başladım.
Umman'da ben
Neden yurt dışında yaşamak istediniz?
- Kurumsal şirketlerde uzun yıllar çalışan biri olarak yurt dışında çalışmayı deneyimlemenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Farklı kültürlerden, farklı dil konuşan insanlarla çalışmanın kişisel olarak bana çok şey katacağını düşünüyorum. Bu nedenle böyle bir teklif geldiğinde Umman’da yaşamak kağıt üzerinde her ne kadar zor gözükse de hiç tereddüt etmedim. Bunun yanısıra ekonomik olarak şartların Türkiye’nin üzerinde olduğunu da eklemeliyim.
Peki araştırma sürecinde sizi en çok zorlayan şey ne oldu?
- Bir önceki soruda da yanıtladığım gibi, süreç firmanın beni bulmasıyla başladı. Temel coğrafya bilgim dışında genel olarak Umman ve dinamikleri ile ilgili hiçbir bilgim yoktu. Teklifi alıp, orada yaşayacağım kesinleştikten sonra hem çalışacağım sektörle ilgili, hem de oradaki yaşamla ilgili çeşitli araştırmalar yaptım, orada 5 yıldır yaşayan arkadaşlarımla da görüşerek fikir alışverişinde bulundum, Özellikle o görüşmeler sonrasında kafamda neredeyse hiç soru işareti kalmadı.
Umman'dan manzaralar
İlk giderken, ne kadar masraf yaptınız?
- Anlaşmamız gereği şirket, ilk ay konaklamayı ve uçak gidişimi karşıladı. Şirkete gidip gelirken de özel araç kiraladılar, 1 ay boyunca o araçla gittim, dolayısıyla sadece yemek masrafım olduğunu söyleyebilirim. Sadece yemek masrafı olsa da 1 TL’nin 47 Oman Riyal’ı olduğunu da söylemem gerekiyor. Kentucky’den yediğiniz bir menü 2 Riyal iken bizdeki karşılığı neredeyse 100 tl oluyordu. Ama 1 ay içerisinde 150 Riyal'den çok para harcamadığımı söylemem gerekiyor. Ortalama yemek fiyatları 5-10 OMR arasında değişiyor, ama 1 dürümü 1.5 Riyale de yiyebiliyorsunuz.
Umman'dan gece manzaraları
Vize alırken tecrübe ettiklerinizi paylaşabilir misiniz?
- Vize öncesinde Umman’da çalışma izninin alınması gerekiyor. Bunun için de;
a) Üniversite diplomasını yeminli tercümanla İngilizceye çevirtiyorsunuz.
b) Noterde yeminli diploma onaylanıyor.
c) Kaymakamlıktan apostil onayı alınıyor.
d) Alınan bu onay en son Umman Onursal Konsolosluğu’nda onaylanıyor.
e) Daha sonra onaylanan bu diploma kargo ile fiziksel olarak firmaya gönderiliyor.
f) Bununla birlikte tam teşekküllü bir hastaneden (GCC: Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkelerinde geçerli olan) rapor alınıyor, rapor sonucu mail ile iletiliyor.
g) Çalışma izni alındıktan sonra da vize için yine firma üzerinden başvuru yapılıyor.
h) Tüm süreç toplamda 1 ay kadar sürdü, genel olarak Ramazan olması nedeniyle Umman kaynaklı bekleme durumu daha çok oldu, İstanbul'da sistem daha oturmuş durumda, sağlık raporu dışındaki tüm belgeleri 1 gün içinde hallettim, sağlık raporunu da tahlilleri yaptırdıktan sonra 4 gün içinde aldım.
Gittiğiniz ülkenin dilini nasıl öğrendiniz? İngilizce seviyeniz giderken nasıldı ve şimdi ne durumda?
Umman'dan manzaralar
- Gittiğim ülkede konuşulan ana dil Arapça, temel merhaba, nasılsın, iyi günler, iyi akşamlar dışında henüz konuşamıyorum dili; ama şirkette konuşulan dil İngilizce. İngilizcem başladığım günden çok daha iyi durumda, özellikle konuşma pratiği çok önemli, onun için de sürekli konuşmak gerekiyor. Ummanlıların İngilizcesi, çoğu Arap ülkesine göre çok iyi, dolayısıyla onları anlamak çok kolay, iş dışında da bol bol yeni kelime öğrenmenin gerekli olduğunu düşünüyorum.
Yaşamakta olduğunuz yeri nasıl buldunuz? Kirası ne kadar acaba?
- Burada da Türkiye’deki Sahibinden.com vari ev kiralama siteleri var, en bilindik olanı OLX ve Opensooq, buradan bulduğum alternatif evleri gezerek, içime en çok sinen ve ekonomik olarak uygun olan daireyi kiraladım. Pandemiden sonra Umman'da (Maskat) ev kiraları düşmüş, yaklaşık 600.000 expat pandemi döneminde evlerine dönmüş, benim oturduğum ev 1-1 ( geniş) 400 OMR, 2-1 dairelerin genelde kiraları 500-600 arasında değişiyor. Ben ağırlıklı olarak expatların oturduğu Al Mouj'dayım.
Umman'daki evimden
Peki işinizi nasıl buldunuz?
- LinkedIn'den firma benimle iletişime geçti, böyle firmaların dikkatini çekebilmek için de LinkedIni özellikle güncel tutmakta fayda var.
Umman'ın sağlık sistemi hakkında bilgi verebilir misiniz?
- Sadece ilk hafta genel bir sağlık raporu istendiği için bir hastaneye gidip kan tahlili vs yaptırmıştım, genel olarak hastaneler oldukça eski. İnsanlar özellikle büyük ameliyatlar için Türkiye ya da Hindistan'ı tercih ediyor.
Çalışma Günü
Eklemek istediğiniz başka bir şey ya da yaşadığınız başka sorunlar var mı?
- Evcil hayvanınızı Türkiye’den Orta Doğu’ya getirmek gerçekten çok zor. Kuduz aşısı sonrasında testi, onun sonucu, uçağa binmesi gibi cidden çok yorucu süreçler var. Mayıs ayında alınan karar sonrasında kuduz aşısı ve sonrasındaki test için en az 2 aylık bir süre gerekiyor.
Yurt dışına çıkmadan ya da orada yaşamaya başlamadan önce keşke bilseydim dediğiniz bir şey var mı? Deneyimlerinizden yola çıkarak bir tavsiyede bulunabilir misiniz?
- 41 yaşında ilk kez yurt dışında yaşayıp çalışan biri olarak çok net şunu söyleyebilirim ki yakaladığınız ilk fırsatta bu deneyimi yaşayın, gittiğiniz ülke ne kadar uzak, sıcak, farklı kültürlerden oluşuyor olsa da harika bir deneyim olduğunu söylemem gerekiyor.
Umman'dan deniz manzaraları
Çok teşekkür ederiz Çizzgi olarak 🥰
En Son Eklenen Röportajlar
Yurt dışına gidenler neler yaparak orada iş buldular, ne gibi sorunlarla karşılaşıp o sorunları nasıl çözdüler. Sizler için derlediğimiz röportaj serileri.






















