Vasıflı Çalışan Vizesi İle Kanada'da Yeni Bir Hayat

21 Ekim 2021
Vasıflı Çalışan Vizesi İle Kanada'da Yeni Bir Hayat

Eşi ve kızıyla 2018 yılından beri Calgary Kanada'da yaşayan Burak Bey, vasıflı çalışan vizesiyle gittiği Kanada'da tecrübe ettiklerini ve tavsiyelerini bizlerle paylaştı. Kanada'da farklı alanlarda işler deneyen ve veri analizi alanında kendini geliştirmeyi hedefleyen Burak Bey'e Çizzgi olarak başarılar diliyoruz 🙏 🥳

"Burada herkes kendi hikayesini kendi yazıyor, ve şans faktörünün de çok önemli olduğunu düşünüyorum..."

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

- Merhaba, ben Burak Çağlayan, 36 yaşındayım ve Petrol Mühendisi’yim.

Burak Çağlayan
Burak Çağlayan36 yaşındaPetrol Mühendisi

Kanada'ya ne zaman ve nasıl gittiniz?

- Eşim ve kızımla birlikte 2018 Kasım ayından beri Calgary, Kanada’da yaşıyoruz. Ankara’dan Kanada’ya Express Entry ile Vasıflı Çalışan (Skilled Worker) kategorisi üzerinden başvuru yaparak geldik. Calgary’yi de birçok petrol şirketinin ofislerinin bulunduğu şehir olduğu ve burada iş bulma şansımın daha fazla olacağını düşünerek tercih ettik.

Ailecek...Ailecek...

Araştırma sürecinizden bahsedebilir misiniz biraz?

- Kanada’nın göçmenlik sistemini ilk kez 2014’de bir çalışma arkadaşımdan duymuştum. O sırada ben kısa bir Kuveyt’de çalışma döneminden sonra iş değiştirerek tekrar Türkiye’ye dönmüştüm. 2016 yılının başlarında kızımız da doğduktan sonra kesin kararımızı verdik ve Kanada’da bulunan Türk bir danışman ile çalışmaya başladık.

Bu sırada asıl başvuru sahibinin (yani benim) Express Entry havuzunda yüksek puan toplayıp üst sıralarda yer alabilmesi için İELTS sınavından bayağı yüksek bir puan alması gerektiğini öğrendik. Ben hep yabancı şirketlerde çalıştığım, fazlaca seyahat ettiğim halde beni üst sıralara fırlatacak notu ancak sınava 4. girişimde aldım, bu da 2016 yılının ikinci yarısını aldı.

2017 Ocak ayında başvurumuzu gönderdikten bir hafta sonra, havuzdan ilk seçilimde bize de davet geldi ve Permanent Residency’ye (Daimi Oturum) başvurmaya hak kazandık. Araştırma aşamasında çok fazla zorlandığımız bir şey olmadı, internette İngilizce ve Türkçe kaynaklarda işimize yarayacak bilgilere ulaşmamız zor olmadı.

İlk kez giderken toplam masraflarınız için ne kadar para gerekti acaba?

İlk Başta Gereken Ücretler Hakkında
  • Danışman Ücreti: 6000 Kanada Doları
  • Kanada Hükümetine Ödenen Miktar: Kişi Başı 250 CAD
  • Hesapta Gösterilen Para Miktarı: Hane Başı 15,000 CAD

- Biz danışmanımıza 6000 Kanada Doları ödedik. Tabi o dönem 1 CAD 2.35 TL idi. Biraz başvuruda yanlış yapıp gecikme korkusuyla danışmanla çalışmaya karar vermiştik ama sonrasında birçok insanın başvurularını kendilerinin tamamladığını duyduk.

Bizim danışmanımız aynı zamanda yeminli tercümandı ve başka masrafımız olmadı. Kanada hükümetine de yanlış hatırlamıyorsam kişi başı 250 CAD civarı bir ücret ödedik. Ek olarak tek yön uçak biletlerimizi alıp geldik. Ayrıca Kanada Hükümeti de hesapta belirli bir miktar para göstermemizi istiyordu, yanlış hatırlamıyorsam bu para da hane başı 15,000 CAD idi o zaman.

Vize süreci nasıl işledi peki?

- Bizim başvurumuzu tamamlamamızdan sonraki aşama Konsolosluk davetiydi ve sabırsızca beklemeye başladık. Kanada Hükümeti’nin o zaman dediği başvurular ortalama 6 ay içinde sonuçlanırdı. Bizim daveti almamız ise 13 ayı buldu. Bunun sebebi çok net olmamakla birlikte yaptığım araştırmalar sonunda yurt dışına çok seyahatim olduğu için detaylı güvenlik araştırmalarına maruz kalmam olarak düşünüyorum.

Bu bekleme süresi bizi epey yorup yıpratsa da 2018 Haziran ayında Konsolosluk daveti geldikten sonra sorunsuz bir şekilde pasaportlarımızı teslim ettik, vizelerimizi aldık ve Kasım 2018’e biletlerimizi aldık.

Gittiğiniz ülkenin dilini ne kadar sürede ve nasıl öğrendiniz? İngilizce seviyeniz nedir?

- Ben ilkokuldan sonra Anadolu Lisesi’ni kazanan nesildenim. Yani 12-13 yaşından itibaren İngilizce hep hayatımda oldu ve başından beri çok sevdim. Üniversite’de de hazırlık okudum ve sonrasında hep uluslararası şirketlerde çalıştığımdan İngilizce seviyem iyiydi.

Yaşamakta olduğunuz evi/yeri nasıl buldunuz ve kirası ne kadar?

- Biz buraya geldiğimiz Kasım ayının ve sonrasında Aralık ayının tatil sezonu olarak geçtiğini bilmiyorduk. Resmen yaz tatilinden hallice, hayatın yavaşladığı, Noel’e hazırlıkların yapıldığı, alışveriş merkezlerinin dolup taştığı ve kıtanın güney ülkelerine tatil planlarının yapıldığı bir dönemmiş.

Gelmeden önce şehir merkezinde 1 aylık Airbnb evi tutmuştuk ve resmi işlemlerimizi kolayca hallettik. Sonrasında tatil dönemi ve mevsim yüzünden ev bulmakta biraz zorlandık. Gelmeden arkadaşlarımız vasıtasıyla tanıştığımız şimdi aile dostumuz olan Türk arkadaşlara yakın bir ev tutmak istiyorduk ve şehrin Kuzeybatı tarafında nispet onlara yakın bir ev tutabildik.

Kredi skoru ve işverenden belge istediler, bunlar olmadığı için 6 aylık peşin vererek razı edebildik. Kiramız 2.5 yıl kadar 1200 CAD’di ve sonrasında 1450 CAD olarak zamlandı. Hala aynı evde oturuyoruz ve mümkün olursa kendi evimizi alarak taşınmak istiyoruz.

Arkadaşlarla...Arkadaşlarla...

İşinizi ne yaparak buldunuz?

- Maalesef hala tam zamanlı bir iş bulamadım. Gelmeden önce yaptığım başvurularda CV’mde lokasyon Türkiye göründüğünden geri dönüş olmuyor diye düşünürken buraya geldikten kısa süre sonra da işlerin pek farklı olmadığını gördüm.

1 seneye yakın UBER şoförlüğü yaparak hem geçinebilecek parayı kazandım hem de şehirde gitmediğim yer kalmadı ve burayı tanımış oldum. Calgary şehri ve Alberta eyaleti muhafazakar olarak adlandırılan bir yer ve bu gündelik hayata ve işverenlerin tutumuna da yansıyor sanırım. Türkiye’den alışık olduğumuz torpil, burada networking ve referans altında daha içi dolu gibi görününen kelimelerle temsil ediliyor. Yani benim tecrübelerime göre, buraya CV’nde Kanada’ya dair hiçbir şey olmadan gelen biri için sıfırdan iş bulmak oldukça zor. Tabi ki bunlar benim, yani ODTÜ mezunu Master’li ve 8 senenin üstünde Petrol Mühendisi olarak uluslararası deneyimi olan, İngilizce seviyesi iyi olan biri için geçerli.

Pandemi ve öncesinde düşen petrol fiyatları burada birçok kişiyi işsiz bıraktı. Benim 1 sene sonrasında bulabildiğim iş de bu nedenle 3 ay sürdü. Fakat burada herkes kendi hikayesini kendi yazıyor, ve şans faktörünün de çok önemli olduğunu düşünüyorum. Buraya 6 ay önce gelen başka bir avukat arkadaş da ben kendisi için burada çalışacak lisansı vs olmadığı için işinin zor olduğunu düşünürken 3 ay sonra çok iyi bir maaşla tam zamanlı ise girdi. Ben de petrol mühendisliğinin önü kapalı göründüğünden kariyer değiştirmeye çalışıyorum ve geçtiğimiz ay burada bir üniversitede 3-4 aylık bir veri analizi programını bitirdim. Şu anda yine programın bir parçası olarak yine üniversitenin ayarladığı bir şirkette staj yapıyorum.

Kanada'da yaşamak isteyenlerin de işine yarayacağını düşündüğünüz somut bilgiler verebilir misiniz?

"Profesyonel bir meslek yapan ve buraya gelmeyi düşünen kişinin mutlaka gelmeden önce buradaki kendi meslek odasına kayıt şartlarını bilmesi gerekir..."

- Calgary’e geleceklere tavsiyem gelmemeleridir aslında 😅 Maalesef ancak burada yaşarken fark edebiliyorsunuz ve bu eyaletin ekonomisi tamamen petrol sektörüne bağlı. Yıllardır yapılmayan/yapılamayan petrol boru hatları yüzünden de çıkarılan petrolü dışarı satamadıklarından üretimi de arttıracak projelere başlayamıyorlar. Ayrıca dediğim gibi geçtiğimiz 5-6 senelik dönemdeki petrol fiyatları ve pandemi krizi petrol sektörünü oldukça etkilediği için işini kaybederek eyaletten ayrılanlar oldukça fazla.

Bir süredir buradan dışarı beyin göçü olduğu ve önüne geçilmesi gerektiği konuşuluyor. Tabi ki bu yine mühendislik, petrol sektörü ve Alberta için geçerli. Sağlık veya yazılım alanında ise her yerde olduğu gibi burada da fazlaca talep var. Mesela eşim Psikolog ve burada lisansını aldıktan sonra hemen çalışmaya başladı. Profesyonel bir meslek yapan ve buraya gelmeyi düşünen kişinin mutlaka gelmeden önce buradaki kendi meslek odasına kayıt şartlarını bilmesi ve kayıt işlemlerini en kısa zamanda başlatmasını tavsiye ederim. Bu işlemler 1 yıl ve fazlası kadar sürebiliyor ve sizden en az bir tane sınava girmeniz isteniyor.

Kanada günleri...Kanada günleri...

Yaşadığınız ülkenin sağlık sistemi hakkında genel bir bilgi verebilir misiniz? Hiç hastaneye gittiniz mi?

- Yaşadığımız en ciddi sağlık problemi bana dikiş atılması gerekmişti bu sebeple bir kere geceyarısı hastaneye gittik. Arkadaşlar götürmüştü ve onlar hastane yoğunluklarına bakarak bekleme süresi kısa olan, oturduğumuz yere yaklaşık yarım saat uzaklıkta bir kasaba hastanesine götürdüler. Orada kısa süre içinde muayenem yapılıp dikişim atıldı.

Onun dışında ufak tefek soğuk algınlığı gibi şeyler için Türkiye karşılığı sağlık ocağı diyebileceğimiz kliniklere gittik. Sağlık sistemi konusunda daha fazla bilgiye sahip değilim ama hastaneye gidenler bekleme sürelerinin çok olduğunu söylüyor. Genelde benim tecrübemdeki gibi bir uygulamadan bakarak bekleme yoğunluğunun az olduğu hastanelere gidiyor insanlar.

Yurt dışında yaşamaya başlamadan önce keşke bilseydim dediğiniz bir şey var mı? Kendi deneyimlerinizden yola çıkarak bir tavsiyede bulunabilir misiniz?

- Beni burada en çok şaşırtan konu iş bulmadaki zorluk oldu. Bu kadar zor olduğunu bilsem sanırım yine de gelirdim ama bir duraklama yaşardım herhalde. Geçmiş tecrübelerime güvendiğim için buraya gelmeden önce burada yaşayan kişilerin söylediklerini biraz kulak arkası etmişim. Zaten bence yaptığımız delilik ve cesaret arası bir şeydi, Türkiye’deki iyi işlerimizi, iyi maaşlarımızı ve yakınlarımızı bırakarak böyle bir şeye kalkışmak bazı insanlara aşırı üç olarak geldi.

Zaman zaman da pişman olduk fakat çoğunlukla iş bulamama sebebliydi. Bu konu dışında bizi burada üzen veya endişelendiren ciddi bir konu yok. Calgary 1.3 milyon nüfuslu ve toprak alanı oldukça büyük bir şehir ve doğası ve milli parklarıyla bizim gibi çocuklu aileler için ideal bir yer o yüzden burada yaşamaya devam etmek istiyoruz.

Yurt dışına çıkmayı düşünenlere son tavsiyem sınırsız bir para akışınız yoksa veya birikiminiz var ve bunu tutmak istiyorsanız ve işiniz hazır olarak gitmiyorsanız mutlaka iş bulma konusunda ciddi araştırmalar yapın. CV’nizi biraz güçlendirmek için ilgi duyduğunuz bir konu hakkında gideceğiniz yerdeki eğitim kurumlarından kısa bir program bitirin. Bunu artık günümüzde uzaktan da yapabilirsiniz. Aksi takdirde benim iş bulma konusunda yaşadıklarımı yaşamanız çok muhtemel çünkü insanlar risk almak istemiyor ve beraber büyüyüp ortak değerlere sahip olduğu, örneğin lisede beraber hokey oynadığı arkadaşını tercih ediyor. Okuyan herkese iyi şanslar dilerim!

Çok teşekkürler 🤩

En Son Eklenen Röportajlar

Yurt dışına gidenler neler yaparak orada iş buldular, ne gibi sorunlarla karşılaşıp o sorunları nasıl çözdüler. Sizler için derlediğimiz röportaj serileri.
Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e Taşınmak
Volkan Aktan
Avustralya
26 Ağustos 2023Farklı Sektörlerde Çalıştıktan Sonra Öğrenci Vizesi ile Sidney'e TaşınmakTurizmci
İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine Çalışmak
Yiğit Nuhuz
İngiltere
14 Temmuz 2023İngiltere'de Oyun Stüdyosunda Backend Üzerine ÇalışmakBackend Yazılım Mühendisi
Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya Taşınmak
Murat Yüksel
Almanya
19 Hazīran 2023Headhunter'dan Gelen Mesaj ile İş Bulup Almanya'ya TaşınmakYazılım Mühendisi
İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü Olmak
Beren Huzur
İngiltere
18 Hazīran 2023İngiltere'de Satış ve Reklam Direktörü OlmakSatış ve Reklam Direktörü
Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'ya
Çağlar Telef
İngiltere
6 Hazīran 2023Ünlü Firmalarda Çalıştıktan Sonra Ankara Anlaşması ile Londra'yaYazılım Mühendisi
Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a Taşınmak
Ege Uçak
Hollanda
29 Mayıs 2023Bir Ay İçinde İş Bulup Amsterdam'a TaşınmakYazılım Mühendisi
Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora Yapmak
Alperen Keleş
Amerika
27 Mayıs 2023Amerika'da Bilgisayar Bilimi Üzerine Doktora YapmakDoktora Öğrencisi
Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine Çalışmak
Ayşe Köse
Belçika
18 Nīsan 2023Belçika'da Kemik Doku Mühendisliği Üzerine ÇalışmakDoktora Sonrası Araştırmacı